Kaftancıoğlu: İmara dayalı rant hırsı İstanbul'un sonu olabilir

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 3. Havalimanı, Kanal İstanbul ve 3. Köprü’nün kesiştiği noktada bulunan Arnavutköy’deki 2,7 milyon metrekare araziyi imara açtı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, plana itiraz edeceklerini söyleyerek, "İmara dayalı rant hırsı İstanbul'un sonu olabilir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geçtiğimiz günlerde 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı’nda değişiklik yaptı. Yapılan yeni planlarla 3. Havalimanı, Kanal İstanbul ve 3. Köprü’nün kesiştiği noktada bulunan Arnavutköy’deki 2,7 milyon metrekare araziye konut ve ticaret alanları inşa edilecek. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “Yıllardır dikey mimariyle İstanbul’un merkezini betona boğanlar, bugün merkezde rant alanları azalınca yatay mimari adı altındaki ihanet planlarıyla Kuzey Ormanları’nı imara açmaya devam ediyor. İstanbul’a her fırsatta ihanet eden bu suç şebekesini karşı tüm hukuki haklarımızı kullanacağız” dedi.

'İMARA AÇILAN ALANIN 240 BİN METREKARESİ ORMAN'

Ormanlar imara açılan arazinin 240 bin metrekaresini oluşturuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın plan değişikliğine ilişkin hazırladığı raporda, 3. Havalimanı, Kanal İstanbul, 3. Köprü, Kuzey Marmara Otoyolu ve hızlı tren projelerinin Çevre Düzeni Planı'nı yetersiz kıldığı, bu yüzden plan değişikliğinin zorunlu hale geldiği belirtildi. Raporda ayrıca “yeni ve mega projeler” ile yerleşme alanı arasında bütünlük sağlanması için söz konusu alanının imara açılması gerektiği kaydedildi.

'YENİ HAVALİMANI PROJESİ İÇİN İTİRAZLARIMIZIN NE KADAR HAKLI OLDUĞU ORTAYA ÇIKMIŞ OLDU'

Çevre Düzeni Planı'nın bir kez daha ayaklar altına alındığını vurgulayan Kaftancıoğlu, Arnavutköy'deki imar planlarının iptali için dava açacaklarını belirterek şunları söyledi: “Yeni havalimanı projesi için itirazlarımızın ne kadar haklı ve doğru olduğu ne yazık ki ortaya çıkmış oldu. Biz hiçbir zaman havalimanı yapılmasına itiraz etmedik; yalnızca proje alanının değiştirilmesi gerektiğini söyledik. Bugün havalimanının inşa edildiği yerin İstanbul’un akciğerleri olduğunu, bu bölgeyi korumak gerektiğini vurguladık. Sayın Erdoğan da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu 1995 yılında 3. Köprü için canlı yayında, ‘Eğer 3. köprü olayını düşünecek olursak bu TEM'in kuzeyindeki bölgede kalan akciğerlerimizin yok edilmesi demektir. Bu ciddi bir yanlıştır ve bunu bekleyen mahfillere yeni rant alanları ya da rant haritaları sağlama olayıdır” demişti. Aynı Erdoğan, Kuzey Ormanları’na 3. Köprü ve 3. Havalimanının temellerini kendisi attı. Kendisinin de söylediği gibi bu projelerin bu alanda gerçekleştirilmesi yeni rant alanları sağlama amacından başka bir şey değil. Yeni planlarla ilgili en kısa sürede dava açacağız ve İstanbul’un sonunu hazırlayan bu ihanet planlarını durduracağız. İstanbul’un sonunu hazırlayan bu ihanet şebekesinin saltanatını 31 Mart’ta sona erdireceğiz.”

'İSTANBUL'UN SONU OLABİLİR'

Kaftancıoğlu, “İstanbul'un nüfusunu plansız şekilde büyütecek ve ilerleyen yıllarda Kuzey Ormanları'nı hedef alacak bu imara dayalı rant hırsı İstanbul'un sonu olabilir" diyerek şöyle devam etti: "Bugün 3. Köprü çevresini yatay mimari adı altında imara açılması, kentin nüfusunun 30 milyona çıkması demek. Dünyada nüfusu 20 milyonu aşan bir kentin sağlıklı yaşamını gerçekleştirebilen bir planlama yöntemi henüz keşfedilmedi. 80 milyon nüfuslu Almanya’nın en büyük kenti ve başkenti Berlin’in nüfusu 4 milyondan az. İstanbul ise yaklaşık 20 milyonluk bir nüfusa sahip ve bu daha da büyüyor. Çevre Düzeni Planı’ndaki Planlama Yaklaşımı bölümünde şu ilke çok önemli: ‘Ekonomi-ekoloji çatışmasına toplumsal boyutun da katılarak, sürdürülebilirlik açısından dengenin kurulabilmesi için nüfus artış hızı düşürülmeli ve doğal eşikler göz önünde bulundurularak nüfusu sınırlı bir büyüklükte tutulmalıdır.” (HABER MERKEZİ)