Hamide Yiğit: IŞİD'i yazan ve dava edilen tek kadınım

Hakkında yazdığı kitaplarla ilgili çok sayıda dava açılan yazar Hamide Yiğit'e en son 7.5 ay hapis cezası verildi. Yakında "Suriye'de Savaş Fıtratında Kadın" adlı kitabı okurlarla buluşacak olan Yiğit, "Verilen bütün cezalar rehin alma halidir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ortadoğu ve Suriye’deki siyasal gelişmelere dair araştırmalarıyla tanınan yazar Hamide Yiğit hakkında TCK'nın 301'inci Maddesinde ifade edilen “Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve hükümetini alenen aşağılama” suçunu işlediği gerekçesiyle 7.5 ay hapis cezası verildi. “AKP’nin Suriye Savaşı- Erdoğan’ın Yıkılan Hayalleri" adlı kitabının 3'üncü baskını sosyal medya hesabında paylaşması da suç sayılan Yiğit, bu zamana dek birçok kez ölüm tehditleri aldı.

Yeni kitabı "Suriye'de Savaş Fıtratında Kadın" yakında okurlarla buluşacak olan Yiğit, hakkında açılan davalara ilişkin "Tek kelime konuşur ve satır yazarsanız sizi içeriye alırız anlamına gelen bir kuşatma söz konusu. Düşünce ve ifade özgürlüğünü savunmaya devam edeceğim" dedi.

'CİDDİ BİR BASKIYLA KARŞI KARŞIYA KALDIM'

"Tekmili Birden IŞİD, El Kaide’den IŞİD’e Amerika İçin Cihat” ve “Libya’da Kanlı Bahar-Sizi Özgürleştirmek için Öldürdük” kitaplarının da yazarı olan Yiğit bu zamana dek hakkında açılan ve cezalar verilen davalara ilişkin şunları söyledi, "Kitaplarımın içeriğinden dolayı yine TCK'nın 301'inci Maddesinden daha önce ceza verilmişti. Bu seferki çok ilginç! Ne söylenebilir bilemiyorum. Kitabın yeni baskıya girdiğini belirterek kapağını paylaşmamı suç sayan bir yargıyla karşı karşıyayız. Kitabın içeriğinden ve bunun yanı sıra kapağının görüntüsünden dahi korkuyorlar demektir. IŞİD'i anlattığım bir diğer kitabımla ilgili de birçok dava açıldı. Birçok dava devam ediyor. IŞİD'i anlatmaya odaklı kitabımın içerisinde de iktidarı rahatsız eden şeyler var. Bu süreçte ciddi bir baskıyla karşı karşıya kaldım. IŞİD'i yazan birçok yazar oldu. Şu an piyasada onun üzerinde kitap var IŞİD’le ilgili. Fakat IŞİD'i yazan ve dava edilen tek kadın benim. Bu da ayrı bir ilginçliktir."

'YAZMAYAYIM DİYE KUŞATILDIĞIMI DÜŞÜNÜYORUM'

Hamide Yiğit, yakında yayınlanacak olan "Suriye'de Savaş Fıtratında Kadın" adlı kitabını da anlattı. Suriye'de kadınların yaşadıklarına odaklandığını belirten Yiğit," Burada işlediğim konu Türkiye'yi çok yakından ilgilendiren bir konudur. Buradan da rahatsız olurlar mı bilemiyorum. Kendi gücüne güvenmeyen bir iktidardan her şey beklenir" dedi.

Hakkında açılan davaların ve ölüm tehditlerinin "sindirmek" amacıyla yapıldığını söyleyen Yiğit sözlerine şöyle devam etti:

"Yazmayayım ve laf etmeyeyim diye bu kadar kuşatıldığımı düşünüyorum. Elbette kesilmeyecek. Bu süreç beni çok yordu ama çalışmalarım kesilmeyecek. Sürekli mahkemelere savunma yazarken, 'Her bir savunma ayrı bir kitap niteliğindedir' diyordum. Verilen bütün cezalar rehin alma halidir. Tek kelime konuşur ve bir satır yazarsanız sizi içeriye alırız anlamına gelen bir kuşatma söz konusu. Yanı başımızda kirli bir savaş varken biz yazacağız ve okutacağız. Gerçeklerin üstü örtülemez. Bütün bu suçlara buluşanlar hesabını bir gün verecektir. Kendi tarihlerini yalan üzerinden yazmayacaklar. Gerçeklerin tarihi yazılacak. O yüzden yazmaya, ifade özgürlüğünü savunmaya devam edeceğim." (DUVAR)