AB müzakerelerindeki en büyük sorun: Samimiyet!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakereleri ile ilgili olumsuzlukları “çifte standartlı uygulamalar, 15 Temmuz'un ardından dayanışma eksikliği, bazı liderlerin düşmanca söylemleri ve Türkiye aleyhine bazı kararlar” olarak sıraladı, “En büyük sorun AB tarafındaki samimiyet eksikliğidir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakereleri ile ilgili, “Katılım müzakerelerimiz konusundaki en büyük sorun AB tarafındaki samimiyet eksikliğidir” dedi.

Çavuşoğlu, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin AB’ye üyelik müzakereleri ve Avrupa ordusu konularındaki sorularını yazılı olarak yanıtladı. Bakan Çavuşoğlu, CHP Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’nun, "AB bize 'üyeliği unutun, stratejik ortak olalım', siyasi iktidar 'Türkiye'nin AB'ye ihtiyacı yok' derken Bakanlığınızın AB yolundaki hedeflerini gerçekçi buluyor musunuz?" sorusuna, “Türkiye-AB ilişkilerinin belkemiğini oluşturan katılım müzakerelerimizin istediğimiz hızda ilerlemediği, bu sürecin kendine özgü bazı zorlukları bulunduğu bir gerçektir" yanıtı verdi. Bakan Çavuşoğlu yaşanan olumsuzlukları 4 başlıkta şöyle sıraladı:

  • AB’nin katılım müzakereleri konusundaki çifte standartlı uygulamaları,
  • Terör konusunda ve özellikle de 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gösterdiği dayanışma eksikliği,
  • AB’li bazı liderlerin düşmanca söylemleri,
  • Türkiye aleyhine alınan bazı kararlar.

'EN BÜYÜK SORUN SAMİMİYET EKSİKLİĞİ'

Müzakere fasıllarının 14’ünün Kıbrıs sorunundan dolayı siyasi olarak engellendiğini ve açılamadığını belirten Bakan Çavuşoğlu, “Katılım müzakerelerimiz konusundaki en büyük sorun AB tarafındaki samimiyet eksikliğidir” dedi.

AVRUPA ORDUSUNA MESAFE, PESCO’YA YEŞİL IŞIK

Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron’un gündeme getirdiği, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de destek verdiği Avrupa Ordusu konusunda Türkiye’nin tavrı da merak konusu. CHP Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Bakan Çavuşoğlu’na “NATO üyesi bir ülke olarak AB ordusuna yaklaşımınız nedir? PESCO’ya katılım bağlamında ülkemizin duruşu hakkında bilgi verir misiniz” diye sordu. “AB Ordusu” ile ilgili çağrıların yeni olmadığını belirten Bakan Çavuşoğlu, “Bu konuda AB içerisinde görüş ayrılıklarının bulunduğu gözlenmektedir. NATO’nun sağladığı savunma şemsiyesine önem veren ülkelerin NATO’ya alternatif görünen girişimlere şüpheyle baktıkları bilinmektedir” dedi.

AB bünyesindeki Daimi Yapılandırılmış İşbirliği'ne (PESCO) 25 AB üyesinin katıldığına (İngiltere, Malta, Danimarka hariç) dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu bu konuda ise şunları söyledi:

“PESCO, 17 farklı yetenek geliştirme projesine odaklı olmakla beraber, bu projelerin mevcut aşamada arzu eden AB ülkelerin katılımıyla icra edilmesi söz konusudur. AB Konseyi’nin 2018 yılı bitmeden önce, üçüncü ülkelerin bu projelere istisnai katılımlarına ilişkin bir karar alması beklenmektedir. AB’ye aday ve AB üyesi olmayan bir NATO müttefiki olarak AB’deki güvenlik ve savunma gayretlerini yakından takip etmekteyiz. Üçüncü ülkelere katılım imkanı sağlanması ve özellikle savunma sanayiimizin sağlayabileceği katkılara dikkat çekilmek suretiyle bu inisiyatiflere iştirakımızın AB’nin yararına olacağını, AB yetkililerine uygun vesilelerle vurgulamaktayız.”