Avrasya Hukuk Kurultayı yapıldı

İlki 2014 yılında Saraybosna'da yapılan Avrasya Hukuk Kurultayı'nın ikincisi Bakü'de gerçekleştirildi.

Google Haberlere Abone ol

BAKÜ - Azerbaycan ve Türkiye adalet bakanlıkları desteği ile gerçekleştirilen 2'nci Avrasya Hukuk Kurultayı, Bakü'de toplandı.

İlk gününde uluslararası hukuk kurumları ve işleyişteki sorunlar, mülteci sorunu, insan hakları mekanizmaları dahilinde terörle mücadele ve silahsızlanma başlıklarında sunumlar yapılan kurultaya Türkiye, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Bosna Hersek ve Rusya'dan akademisyenler katıldı.

Kurultayda konuşan Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Topal mülteci sorunu konusunda BM Mülteci Sözleşmesi temelli sistemin çözüm üretemediğini ifade etti. Topal Suriye, Sudan, Afganistan, Irak ve Somali'den örnekler vererek sorunun çözümü için silahlı çatışmadan kaçanları da içerecek yeni bir mülteci tanımının şart olduğunu söyledi.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Aksoy da sunumunda silahlanma konusunda son dönemde yaşanan bölgesel çatışmaların silahsızlanmayı daha çok gündeme getirdiğini söyledi. Aksoy dünyada yeniden Soğuk Savaş dönemi koşullarına girildiğini ve bu dönemin öne çıkan silahının ise yapay zeka olduğunu belirtti.

Kurultay yarın düzenlenecek çalıştayla tamamlanacak. (DUVAR)