KESK'ten krize karşı miting

KESK, 14 ilden kamu emekçilerinin katılımıyla Diyarbakır'da yoksulluğu ve işsizliği protesto mitingi düzenliyor.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Samsun, İzmir ve Adana'daki bölge mitinglerinin ardından bugün de Diyarbakır'da alana çıktı. ‘Yoksulluğa, işsizliğe, geleceksizliğe karşı’ sloganıyla düzenlenen mitinge, 14 ilden kamu emekçileri katılıyor.

İstasyon Meydanı'ndaki mitingde 'Yaşasın Emek ve Demokrasi Mücadelesi, Yoksullaşmaya, İşsizliğe ve Güvencesizliğe Karşı Birlikte Mücadele, KHK'lar Gidecek, Biz Döneceğiz, Aile Değil Kadınız, Kadın Bakanlığı İstiyoruz, Jin Jiyan Azadî" pankartları taşınıyor. Arama noktalarından geçtikten sonra kortej yaparak alana giren emekçiler, taleplerini dile getirdikleri sloganlar haykırarak, hükümete sesleniyor.

'LEYLA GÜVEN KONUSUNDA KÖR VE SAĞIRI OYNUYORLAR'

Tertip komitesi adına mitingde konuşan Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Abbas Şahin, DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in açlık grevine değindi. Şahin, 'iktidarın kör ve sağırı oynadığını' ifade ederek tepki gösterdi.

'Ülkenin ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu' anlatan Şahin, şunları söyledi: "AKP'nin 14 yıllık tarihine baktığımızda göstermelik demokrasi oyunları oynamıştır. Kadrolaşma, yoksulluk doğa tahribatı AKP ile özdeşleşmiştir. Bununla da yetinmeyip ülkeyi emperyalistlerin çöplüğü haline getirmiştir. Amaçları neoliberal politikaları yaygınlaştırıp halkı köle haline getirmektir. Biz bu kriz durumuna yeni gelmedik uygulanan ekonomik politikaların bir sonucu olarak bu bekleniyordu.  Bölgede 40 yıldır adı konulmayan bir savaş var güvenlikçi politikalar sonucu tabii ki kriz olacaktı. Halbuki çözüm halkların bir arada kendi dilinde, kimliğinde yaşaması yeterliydi."

'KADINLAR YOKSULLAŞIRKEN ŞİDDET ARTIYOR'

BES şube Eş Başkanı Dilan Yakut, "Kapitalizm kendi yapısal krizini aşmaya çalışırken tüm dünyada faşizan uygulamalar artmaktadır" deyip şöyle devam etti: "KHK eliyle iş güvencemiz fili olarak ortadan kaldırılmıştır. Geri döneceğiz, biliyoruz. Kamusal hizmet olması gerek çocuk ve yaşlı bakımı her zaman kadınların omuzlarına yüklenmiştir. Ekonomik krizden önce de kadınlar için yaşamak zordu, kriz bunu sahada artırmıştır. Tasarruf yapma, ev içi çalışma yükleri katlanmaktadır. Biz kadınlar yoksullaşırken şiddet artmaktadır. OHAL’de KHK'ler eliyle kadın mücadelesinin kazanımlarını elimizden alınıp, kadınların iradesine dönük hak gasbı artmıştır. Leyla Güven’e destek için açlık grevi yapan kadınlar hâlâ gözaltında. Bu uygulamaları kınıyoruz. İşimiz zor ama imkânsız değil, hep birlikte başaracağız. Bu topraklara en çok yakışan barışı, demokrasiyi hep beraber getireceğiz. 10 Ekim’deki yoldaşlarımıza sözümüz var barışı getireceğiz."

'KRİZ İŞ CİNAYETLERİNİ ARTIRDI'

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik "2.5 yıldır yaşadığımız süreçte Türkiye'de darbe niteliğinde uygulamalar ile karşı karşıyayız. Bugün bu iktidarın yarattığı hem siyasal hem ekonomik krizle karşı karşıyayız. Biz KESK olarak 90'lı yıllardan bu yana savaş ve faşizan politikalara karşı bu ülkede barış isteyen herkesle alanlardayız. Bize baskı, kayyım politikası uygulayanları protesto ediyoruz. Güvenlikçi harcamalar nedeniyle eğitim ve sağlık kamusal alandan çıkarılıp paralı hale getirilmiştir. İktidar savaş politikalarına sarılarak halkımız kaybetmektedir. Barış isteyenlere, gazetecilere, akademisyenlere saldırarak bu ekonomi krizi aşmaya çalışıyorlar. Biz bu uygulamayı Hitler Almanyası'nda, Mussolini İtalyası'nda gördük. Bu faşizan politikalara bugüne kadar biat etmedik, bugünden sonrada biat etmeyeceğiz. silahlanmaya ayrılan pay büyüdükçe hayatın tüm harcamalarında yapılan kesintilerle hepimiz krizden etkilenmekteyiz. Bu kriz iş cinayetlerini de arttırmaktadır. 3. havaalanında, yüksek hızlı tren kazasında krizin bedelini hep bizler öldük. İşten çıkarmalar, ücretsiz izine ayrılmalar gibi bir çok uygulamayla karşı karşıyayız" dedi.

KESK’in Diyarbakır’da düzenlediği bölge mitingi sanatçı Rojda’nın konseriyle devam ediyor. (DUVAR)

Etiketler diyarbakır KESK miting