Karkamış'ta kamyon azaldı, asker çoğaldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Fırat'ın doğusuna askeri harekat' düzenleneceğini açıklamasının ardından, bölgede fırtına öncesi sessizlik hakim. Askeri harekat açıklaması, sınırdaki ticareti de olumsuz etkiledi...

Google Haberlere Abone ol

GAZİANTEP - Fırat'ın Doğusu'na askeri operasyon yapılacağı endişesi Suriye'nin Cerablus kentinin karşısında bulunan Gaziantep'in Karkamış Sınır Kapısı'nda ticareti olumsuz etkiledi. Suriye'ye bu kapıdan giren kamyon sayısı gözle görülür derecede azaldı. Ayrıca, Cerablus'un Fırat nehri ile ayrılan kısmının PYD kontrolünde olması nedeniyle sınır nöbeti tutan ve devriye görevi yapan asker sayısı artırıldı.

FIRAT KALKANI KARKAMIŞ'TAN BAŞLAMIŞTI

Suriye'ye yönelik ilk askeri operasyon olan ve Gaziantep'in Karkamış ilçesinin hemen karşısında bulunan Cerablus kentinin IŞİD'den temizlenmesini hedefleyen Fırat Kalkanı harekatının merkezi olan bölge, bir kez daha Fırat'ın doğusuna gerçekleştirilmesi düşünülen askeri operasyon ile önem kazandı. Hatırlanacağı gibi Fırat Kalkanı operasyonu ilçeye bağlı Kıvırcık Köyü'nden başlamış, TSK'nin desteklediği ÖSO, buradan Cerablus'a girerek IŞİD'in bölgeden çekilmesini sağlamıştı. Cerablus'un Fırat'ın batısında kalan ve PYD kontrolünde olan Menbiç'e sınır olması, gözleri bir kez daha buraya çevirdi.

HEDEFTE MENBİÇ VAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Menbiç'in yüzde 90'ının Arap olmasına rağmen YPG'nin elinde olduğunu söyleyerek, bu güçlerin Fırat'ın doğusuna gönderilmesi konusunda kararlı olunduğu yolundaki açıklamaları bölgede de dikkatle izleniyor.

SDG'LİLER YER YER HENDEK KAZMIŞ DURUMDA

Cerablus'u ikiye ayıran Fırat Nehri'nin hemen kıyısındaki Zor Mağara Bölgesi'nin karşısını elinde bulunduran SDG"nin, Karkamış ilçesinde hâkim bir tepede bulunan askeri karakol tarafından 24 saat gözetlenen kısmına çıplak gözle bakıldığında yer yer savunma amaçlı hendek kazıldığını gözlemlemek mümkün.

Köprünün karşısı PYD bölgesi. Sol üstteki çıkıntı yeni kazılmış bir hendek.

ASKER SAYISI ARTIRILDI

Bununla birlikte , Cerablus'un merkezi ve köylerinde görev yapan TSK unsurlarının, operasyonun gündeme getirilmesi ile birlikte teyakkuzda olduğu, PYD sınırındaki nöbetin ve devriye görevi yapan asker sayısının artırıldığı ifade ediliyor.

Sınırda bekleyen kamyonlar.

OPERASYON OLURSA KAPI KAPANIR

Fırat'ın doğusuna olası bir askeri operasyonun Karkamış Sınır Kapısı'nın da kapanmasına yol açacağı konusunda büyük endişe var. Bu kapıdan Suriye'ye ağırlıklı olarak başta çimento olmak üzere inşaat malzemesi, meyve-sebze, kuru gıda, araç, tarım makinaları taşıyan kamyoncular askeri operasyonla birlikte kapının kapanacağını belirtiyorlar.

Murat Güreş, sınırda bekleyen kamyoncularla görüştü.

KAMYONCULAR ÖSO'YA ZORUNLU OLARAK PARA ÖDÜYOR

Halihazırda Cerablus'u yöneten ve farklı grupların önde gelen isimlerinden oluşan Yerel Meclis'in, kamyonlara taşıdıkları yükün mahiyetine göre ton başına 20 ile 50 lira arasında gümrük harcı uyguladığını, bir kamyoncunun taşıdığı mala göre 500 TL'ye varan harç ödediğini kaydeden kamyoncular, kapının kapanması ile işlerin tamamen durmasından endişe ediyorlar. Günde 100-150 kamyonun girdiği Cerablus'ta kamyonculardan alınan bu paraların Ziraat Bankası'na yatırıldığı ve ÖSO mensupları ile yerel polisin maaşlarının ödendiği iddia ediliyor.