KHK'li akademisyenler pasaportlarını istiyor

KHK ile ihraç edilen akademisyenler, KHK’li vekiller ile birlikte 14 Aralık’ta toplu olarak İl Nüfus Dairesi’ne gidip pasaportlarını geri almak için başvuru yapacak. Eyleme destek veren HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Bu, akademisyenlerin yaşadığı zulmü teşhir, haksızlığı ifşa hareketi olacak” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) sürecinde 5 bine yakın akademisyen, üniversitelerden ihraç edildi. Kamuda ve özel üniversitede çalışmaları engellenen akademisyenlerin, KHK’ler ile yurtdışı çıkışlarına da tahdit getirildi.

İlk olarak CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Meclis'te gündeme getirdiği, KHK’li akademisyenler, KHK’li vekiller Ömer Faruk Gergerlioğlu, İbrahim Kaboğlu, Habib Eksik ve Cihangir İslam öncülüğünde kurulan Meclis Akademik İhlalleri İnceleme Grubu ile birlikte 14 Aralık günü, Nüfus Müdürlüğü’ne başvuruda bulunacaklar. Akademisyenler ve milletvekilleri başvurunun ardından bir açıklama yapacak.

'EN BÜYÜK SORUNLARDAN BİRİ DE PASAPORT MESELESİ'

Meclis Akademik İhlalleri İnceleme Grubu, barış imzacısı akademisyenler ile FETÖ mensubu oldukları iddiasıyla hakları ihlal edilen diğer akademisyenlerin birlikte yer alacağı ilk eylem için HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Burada ayırt etmeksizin tüm arkadaşlar var. Barış akademisyenleri ve diğer akademisyenler. Onlar için en büyük sorunlardan biri de pasaport meselesi” diye konuştu.

Gergerlioğlu, “Bu, akademisyenlerin yaşadığı zulmü teşhir, haksızlığı ifşa hareketi olacak” dedi ve doktorlar için verdikleri mücadeleyi hatırlattı:

“Meclis’te bu duruma karşı geldik, mücadele ettik sonunda geri adım attırdık. 7 bin doktor sokağa atılacaktı, bunu durdurduk. Bu bizi cesaretlendiriyor. Doktorların özel hastanelerde çalışma yasağı nasıl kaldırıldıysa diğerleri için de böyle bir kazanım elde edebiliriz. Kötümser olmak için bir neden yok” diye konuşuyor.

Kurulduğu günden bu yana işlevsiz olduğu gerekçesiyle eleştirilere maruz kalan OHAL Komisyonu da Meclis Akademik İhlalleri Araştırma Grubu’nun gündeminde. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2018 yılının Kasım ayında, Komisyon’a 125 bin başvuru yapıldığını, bu başvurulardan sadece 40 bininin görüşülerek, sonuca bağlandığını açıklamıştı. Başvuranlardan sadece 2 bin 700’ü görevine iade edildi. 37 bin 300 kişinin başvurusu ise reddedildi. Araştırma Grubu, 24 Ocak’ta ikinci yılını dolduracak olan OHAL Komisyonu’nu da protesto edecek. (Kaynak: Halagazeteciyiz.net)