Tarım Orkam-Sen: Kızılcaköy köylülerine kulak verin

Aydın Kızılcaköy'e yapılmak istenen Jeotermal Elektrik Santrali projesine karşı çıkan köylülere Tarım Orkam- Sen destek açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Aydın Kızılcaköy’de Jeotermal Elektrik Santrali (JES) projesine karşı günlerdir eylemini sürdüren yerel halka bir destek de Tarım ve Orman Çalışanları Sendikası'ndan (Tarım Orkam-Sen) geldi.

Sendikanın Merkez Yönetim Kurulu adına yazılı açıklama yayımlayan Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Hamit Kurt, 5 Aralık Dünya Toprak Günü'nde yerel halka biber gazıyla müdahale edildiğini hatırlatarak, "Kızılcaköy köylülerine kulak verin" çağrısında bulundu.

Jeotermal santrallerin toprak, su ve hava kirliliğine neden olduğu için insan sağlığı açısından tehdit olduğunu belirten Kurt'un açıklamasının satır başları şu şekilde:

BİTKİLERİ VE DİĞER CANLILARI ÖLDÜRÜYOR: Çiftçi-Sen’in de ifade ettiği gibi, jeotermal santrallerinden çıkan buhar ve nem sıcaklığı yükselerek ekosisteme zarar veriyor. Havaya salınan jeotermal gazların içinde bulunan kimyasal maddeler yoğun ve kontrolsüz olarak ortama salınınca oluşan sera etkisi, asit yağmurları ile insan vücudunda birikerek ölüme kadar varan sağlık problemlerine neden oluyor, bitkileri ve diğer canlıları da öldürüyor. Bitkisel üretimde hastalık ve zararlıları arttırıyor, çiftçiler meyvelerini kurutamıyor, kurutmayı başardıklarında aflatoksin oluşuyor.

KANSERDEN ÖLÜM ORANI YÜZDE 42'YE ULAŞTI: Jeotermal gazlar pek çok toksik ve kanserojen kimyasallar taşıyor, içme ve kullanma sularına karışarak onların kullanılamaz hale gelmesine, zehir ve ölüm saçmasına sebep oluyor. Aydın'da, jeotermal santraller ve incir üretimindeki kullanılan hidrojen peroksit nedeniyle, kanserden ölüm oranı yüzde 42'ye ulaşmış durumda. Bu oran Türkiye genelinde yüzde 18 seviyesinde.

ŞİRKETİN HİSSELERİNİN BÜYÜK BÖLÜMÜ AYDIN VALİLİĞİ'NE AİT: Köydeki jeotermal işini, hisselerinin büyük bölümü Aydın Valiliği'ne ait olan Aydın Termal Turizm ve Jeotermal Sistemleri Anonim Şirketi (AYTER) yapıyor. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu çıkmadan yapılan çalışmanın ihale şartnamesinde bu kaynakların sadece elektrik enerjisi üretmek amacıyla kullanılacağı ancak tarım şehri olan Aydın'da söz konusu kaynağın seracılık, kentsel ısıtma ve soğutmada kullanılamayacağı ifade ediliyor.Şirketin çıkarları korunurken Aydın halkının toprağı ve sağlığı riske atılıyor!

TOPRAĞA DÖNÜK SALDIRILARA DİRENMEK HAKTIR: Temiz su, temiz toprak, temiz hava ve sağlıklı bir yaşam için Kızılcaköy köylülerine kulak verin. Jeotermal santralinden vazgeçin. Sendikamız Tarım Orkam-Sen, Kızılcaköy köylülerinin yanındadır. Toprağa, suya, ekolojiye, insan yaşamına dönük saldırılara karşı direnmek bir haktır. Köylülerin direnme hakkını savunduğumuzu ve mücadelenin takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz. (DUVAR)

Vali yardımcısı: Biber gazından bir şey olmaz ya!Vali yardımcısı: Biber gazından bir şey olmaz ya!

Kızılcaköy'de 'JES yapılmasın' diyen köylülere 'TOMA' gönderdiler!Kızılcaköy'de 'JES yapılmasın' diyen köylülere 'TOMA' gönderdiler!

'Kızılcaköy'de geri adım atıldı, nöbet sürüyor''Kızılcaköy'de geri adım atıldı, nöbet sürüyor'