Jeffrey: Washington'da herkes Türkiye'nin endişelerinin farkında

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, Türkiye'nin SDG kontrolündeki bölgelerde gözlem noktası kurulması kararının geril alınması talebini, ABD yönetimine ileteceğini belirtti. Jeffrey, "Washington'da herkes bu endişelerin farkında" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye'nin Suriye'de Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kontrolündeki bölgelerde gözlem noktası kurulmasından vazgeçilmesi talebi hakkında konuştu. Türkiye'nin talebini Washington’a ileteceğini söyleyen Jeffrey, "Amacımız Türkiye de dahil olmak üzere bu bölgedenin güvenliğini sağlamak. Türk tarafı bununla ilgili bazı endişelerini dile getirdi" dedi.

Sözcü gazetesinden Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey Ankara'daki temaslarının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

"Menbiç modeli Suriye'nin tüm bölgelerine barış getirebilmek için iyi bir model" diyen Jeffrey, "Suriye sorununa Türkiye ve ABD'nin yakın işbirliği olmadan kesin sonuç bulunması mümkün görünmüyor" şeklinde konuştu.

'AMACIMIZ TACİZ ATEŞİNİ ENGELLEMEK'

Türkiye'nin endişelerini ilettiğini kaydeden James Jeffrey, "Türk tarafı, Fırat'ın doğusu konusundaki endişeleri ifade etti. ABD Savunma Bakanı Mattis de kurulan bu noktaların bize sahayla ilgili daha iyi bilgi vereceğini düşündü. Türk hükümeti de ABD tarafına kendisine bu bölgeden gelen saldırılar konusunda delilleri verdi" dedi.

Gözlem noktalarıyla "olası bir taciz ateşini caydırmayı" amaçladıklarını ifade eden Jeffrey, "Şunu da belirtelim ki bunlar muharebe keşif kolu değil. Bunlar gözlemlemek için kurulan noktalar. Bunların amacı sahada ne olduğunu öğrenmek. Eğer bir bölgede gözlem yaparsak, o bölgede daha az ateş atılır. Amacımız Türkiye de dahil olmak üzere bu bölgenin güvenliğini sağlamak. Türk tarafı bununla ilgili bazı endişelerini dile getirdi. Bunlardan bazıları teknik bazıları ise taktiksel seviyededir" diye konuştu.

'TÜRKİYE'NİN ENDİŞELERİNİ İLETECEĞİM'

Gözlem noktalarının Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'la yaptıkları görüşmede ele aldıklarının aktaran Jeffrey, "Görüştüğüm Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar endişelerini çok açık ve net bir dille ifade etti. Ben de bunu bütünüyle Washington'a taşıyacağım. Washington'da herkes bu endişelerin farkında" ifadelerini kullandı.

Akar'dan Jeffrey'e: Gözlem noktalarından vazgeçinAkar'dan Jeffrey'e: Gözlem noktalarından vazgeçin

'BU BÖLGELERDE YEREL YÖNETİM KURULMASINA ÇALIŞIYORUZ'

SDG ile ABD'nin IŞİD'e karşı ortak hareket ettiğini hatırlatan Jeffrey, "Bu Fırat'ın doğusunda da, Deyrelzor'da da, Rakka'da da böyle. Ayrıca bu bölgelerde yerel yönetimlerin kurulmasına da çalışıyoruz. Bunu iki nedenle yapıyoruz; ilki askeri operasyonlardan biz de kısmen sorumluyuz. İkincisi ise, IŞİD'in bölgeye geri dönmesini engellemek" dedi.

'SİYASİ SÜRECİN TIKANMASINDAN ŞAM YÖNETİMİ SORUMLU'

Suriye'de siyasi sürecin ilerlememesinden Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı sorumlu tutan Jeffrey, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Siyasi süreç konusunda ne biz ne de başkası bu konuda başarılı oldu. Eğer bu senenin sonunda komite kurulmazsa iki şey olacak. Birincisi, hayal kırıklığına uğrayacağız. İkincisi, BM bu çabaların neden başarısız olduğunu açıklamasını bekliyoruz. Düşünüyoruz ki bunun nedeni Şam'daki rejimin özellikle uluslararası toplumunun BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı hakkındaki önemli talebini karşılamaya yanaşmaması ile ilgili. Bu çok tehlikeli ve karışık bir çatışma. Türkiye, Suriye'den doğrudan tehdit alıyor. Yaptığımız her şey NATO müttefikimiz Türkiye'ye ve diğer dostlarımız olan İsrail ve Ürdün'e karşı risklerin farkında olarak kararlar alınıyor.”