Çiğdem Toker’den mahkemede basın özgürlüğü savunması

Gazeteci Çiğdem Toker'e kaleme aldığı yazısı nedeniyle açılan 1.5 milyon TL'lik tazminat davası reddedildi. Toker savunmasında, "Davacı firma, sahip olduğu büyük parasal imkânlarla hakkında eleştirel haberciliği, yayıncılığı susturmayı amaçlamaktadır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker'in 15 Eylül 2017 tarihinde Cumhuriyet gazetesinde kaleme aldığı, "Rusya'ya domatesler de Bayburt'tan" başlıklı yazının ardından Bayburt Grubu bünyesindeki Agrobay Seracılık şirketinin açtığı 1.5 milyon TL'lik manevi tazminat davasının ikinci duruşması Ankara 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüldü.

Gazeteci Çiğdem Toker mahkemede basın özgürlüğünü savunduğu konuşmasında şunları söyledi: "Davacı firma, sahip olduğu büyük parasal imkanlarla hakkında eleştirel haberciliği, yayıncılığı susturmayı amaçlamaktadır. Talep edilen tutar moral değerler açısından sorunludur. Bu tutar aynı zamanda basın özgürlüğü, dolayısıyla demokrasi açısından tehdit içermektedir. Bu yönüyle yalnızca davaya konu yazıyı yazan gazeteci olarak beni değil bütün gazetecilere yönelik bir gözdağı, yıldırma hedeflemektedir. Cumhurbaşkanının, başbakanın dahi basına karşı açtığı sayısız tazminat davalarının hiçbirinde olmayan bu tutarla davacı, basın nezdinde bir tür dokunulmazlık kazanmak istemektedir."

Toker’in bu savunmasının ardından mahkeme, davanın reddine karar verdi.

Yine Bayburt Grubu bünyesinde bulunan Şenbay Madencilik A.Ş'nin, Toker’in "Tasarruf istiyorsanız metro ihalelerine bakın" başlıklı bir başka yazısı dolayısıyla açtığı 1.5 milyon liralık manevi tazminat davasının ilk duruşması ise 11 Aralık Salı günü saat 09 45’te Ankara 13’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülecek. (DUVAR)