TOKİ'de işçilerle birlikte ev sahipleri de mağdur oldu

Ankara'da TOKİ inşaatında çalışan ve 2 yıldır maaşlarını alamadıkları için eylem yapan işçilerin çalıştığı projede, ev sahiplerinin de mağdur olduğu anlaşıldı. Tamamlanamayan proje için evlerini TOKİ'ye veren mülk sahiplerine kurum tarafından ödenen 36 aylık kira yardımı sonlandı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Toplu Konut İdaresi Başkanlığı(TOKİ)’nın Mamak Gülveren'deki projesinde çalışan ve 2 yıldır maaşlarını alamayan 200’ün üzerindeki işçinin durumuna dikkat çekmek için 15 işçinin inşaatın önünde başlattığı çadırlı eylem polis engeline takılırken inşaatta yaşananlar nedeniyle ev sahiplerinin de mağdur olduğu anlaşıldı.

Ankara'da TOKİ'nin projesinde çalışan ve maaşları almayan işçiler, çadır kurarak eyleme başlamış ve gözaltına alınmışlardı. Dün eylemlerine devam etmek isteyen işçilere izin verilmedi ve 5'i işçi 11 kişi gözaltına alındı.

İşçilere alacaklarının ödenmediği inşaatta, ev sahiplerinin de mağdur olduğu ortaya çıktı. Proje başlamadan önce bölgede yaşayan ve proje için evlerini TOKİ'ye teslim eden hak sahiplerine 36 aydır TOKİ tarafından verilen kira yardımı ödemesi sonlandı.

İnşaat tamamlanamadığı için TOKİ'deki evlerine yerleşemeyen ev sahipleri aynı anda hem projedeki ev taksitlerini hem de geçici süreliğine taşındıkları evlerin kiralarını ödemeye devam edecekler.

TOKİ’nin inşaatında çalışan işçiler eylemdeTOKİ’nin inşaatında çalışan işçiler eylemde

36 AY DOLDU PROJE TAMAMLANAMADI

TOKİ'nin bin 312 konutluk projesi için evlerini kuruma devreden ve kiralık başka bir eve yerleşen yaklaşık 600 hak sahibiyle TOKİ arasında 36 ay boyunca 480 TL'lik kira yardımı sözleşmesi imzalandı.

Geçen 36 aya rağmen proje tamamlanamadı ve 2-3 Aralık 2018 tarihi itibariyle bazı mülk sahiplerinin kira yardımı sonlandı. Hâlen evlerinin tamamlanmasını bekleyen bazı hak sahiplerinin ise kira yardımları 15-16 Aralık tarihlerinde sonlanacak.

İki yıldır maaş alamayan TOKİ işçileri Meclis gündemindeİki yıldır maaş alamayan TOKİ işçileri Meclis gündeminde

'İNSANLAR ÇIT ÇIKARAMIYORLAR'

İnşaat tamamlanamadığı için projedeki evlerine yerleşemeyen mülk sahiplerinin TOKİ'ye ödedikleri aylık taksitler evlerin konumuna ve genişliğine göre değişiyor. 3+1 daireler için hâlihazırda 2 bin 300 ile 2 bin 400 TL arasında taksit ödemeye devam edenler bulunuyor.

Evleri teslim edilmeyen ve kira yardımı kesilen ev sahiplerinin ilerleyen süreçte daha da mağdur olacağını ifade eden ve isminin yayınlanmasını istemeyen bir mahalle sakini konuya ilişkin şunları söyledi:

"İnsanlar bastırılmış ve sindirilmiş olduğu için çıt çıkaramıyorlar. Orada işçiler maaşları için eylem yaparken kimse gelemedi. Polis gelecek korkusu yaşıyor insanlar. Burada başka bir mağduriyet de ev sahipleri açısından var fakat insanlar korkularından haklarını arayamıyorlar. Birçok kişi kesilen kira yardımlarının geri verilmesi için hukuki süreç başlatmaya hazırlanıyor. Asgari ücretle aynı anda hem kira hem de TOKİ taksitini ödeyen insanlar kara kara düşünüyorlar. İnşaatın bir an önce bitirilip evlerine kavuşmak istiyorlar."

TOKİ işçileri gözaltına alındıTOKİ işçileri gözaltına alındı