Velayet davasında Yunanistan Türk anneyi, Türkiye Yunan babayı haklı buldu

Dilek Güneş ve eşi Georgios Tsakiridis'in, Türkiye ve Yunanistan'da çocuklarının velayeti için açtıkları davalarda farklı kararlar çıktı. Yunanistan'da açılan çocuk kaçırma davasında, Güneş haklı bulundu. Türkiye'de ise çocuğun velayetinin Tsakiridis'e verilmesi kararı Yargıtay tarafından onandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir'de yaşayan Dilek Güneş ile Yunan vatandaşı eşi Georgios Tsakiridis'in kızları için açtıkları 2 velayet davasından farklı kararlar çıktı. Atina Aile Mahkemesi Güneş'i, Türk mahkemesi ise Tsakiridis'i haklı buldu. Kararı eleştiren Dilek Güneş, "Bir mucize bekliyorum ve karanın düzeltilmesini istiyorum. 3 yaşındaki kızımın bana ihtiyacı olduğu bir durumda o nasıl yaşadığı kentten bile değil, ülkeden alınıp götürülebilir" dedi.

Dilek Güneş ile iş için Yunanistan'dan Türkiye'ye gelen Georgios Tsakiridis, 27 Aralık 2014'te İzmir'in Urla ilçesinde evlendi. 2015 yılının Kasım ayında çiftin kızı Melis dünyaya geldi. Çift, kızları 40 günlükken Yunanistan'ın Selanik kentinin Sindos Köyü'ne taşındı. Eşiyle anlaşmazlık yaşayan Dilek Güneş, 2016 yılının Haziran ayında Türkiye'ye döndü.

ÇOCUK KAÇIRMA DAVASI AÇILDI

Georgios Tsakiridis, Dilek Güneş hakkında kızının kaçırıldığı iddiasıyla Atina Aile Mahkemesi'nde dava açtı. Ancak mahkeme hem Türkiye'ye dönüşlerine izin verdiği hem de çocuğun yaşının küçük olması nedeniyle anneye ihtiyacı olduğuna karar verip Tsakiridis'in taleplerini reddetti.

Güneş de avukatı Mehmet Emin Keleş aracılığıyla boşanma davası açtı. Davaya bakan İzmir 1'inci Aile Mahkemesi ara kararla, çocuğun velayetini geçici olarak anne Dilek Güneş'e verdi. Bunun üzerine Tsakiridis, Türkiye'de de "çocuk kaçırma" davası açtı.

Uluslararası çocuk kaçırma iade davasının görüldüğü İzmir 7'nci Aile Mahkemesi, bilirkişilerin "Velayetin babaya verilmesi durumunda, küçük kız yurt dışında ikamet edeceği için annenin şefkat ve sevgisinden yoksun kalacağı, yeni çevresine uyumunun çocuğun ruhsal yapısını bozabileceği, bu durumun küçüğün sağlıklı gelişimini engelleyebileceği kanısı oluşmuştur" raporuna rağmen, geçen yıl Eylül ayında velayeti babaya verdi.

MAHKEMELERDEN İKİ ZIT KARAR

Dilek Güneş'in temyiz ettiği bu kararı inceleyen Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Hukuk Dairesi, geçtiğimiz Ocak ayında, çocuğun psikolojik açıdan sorun yaşayacağı gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Aynı davaya bir kez daha bakan 7'nci Aile Mahkemesi, bu kez çocuğun ruhsal olarak etkileneceği gerekçesiyle ilk kararının aksine babaya iade edilmesi istediğini reddetti.

Yerel mahkemenin kararını bu kez de Georgios Tsakiridis temyiz etti. Dosyayı ikinci kez inceleyen Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Hukuk Dairesi, ilk kararının aksine bu kez de çocuğun babasına iadesine, Yunanistan'a götürülmesine izin verdi.

YARGITAY İADE KARARINI ONADI

Hem yerel mahkemenin hem de Bölge Adliye Mahkemesi'nin aynı dosyaya iki farklı karar vermesinden sonra Dilek Güneş, bu kez de Yargıtay'a temyiz başvurusunda bulundu. Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi çocuğun babasına iade edilmesi kararını onadı.

Kararı eleştiren Dilek Güneş, kararın düzeltilmesini beklediğini söyledi. Güneş, "Bebeğimi benden, bizim kültürümüzden, dilimizden, dinimizden koparmaya çalıştılar. Tüm bunlara izin vermeyince de süreç bu noktaya kadar geldi. Mahkemeler aynı olmasına rağmen birbirleriyle zıt kararlar verildi. Bu nasıl oluyor anlamıyorum? Kızımın benden alınması isteniyor" dedi.

ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURU YAPILDI

"Bu yaştaki bir çocuk, en çok ihtiyaç duyduğu bir zamanda annesinden nasıl kopartılabilir?" diyen Güneş, "Sesimin duyulmasını, bana yardım edilmesini istiyorum. Cumhurbaşkanımızdan yardım istiyorum. Kızımı benden almasınlar. Ben onsuz yaşayamam evet ama o da bensiz yapamaz" diye konuştu.

Güneş'in avukatı Mehmet Emin Keleş ise Anayasa Mahkemesi'ne başvurduklarını ve çocuğun babaya iade kararı için yürütmeyi durdurma kararı verilmesini istediklerini söyledi. (İZMİR/DHA)