Duvar Arkası: HDP'nin her yerde iki adayı olacak!

Siyasi partilerin gündemlerinin ana maddesi, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler! HDP seçimlere kaç listeyle girecek? AK Partili Şentop'un olası TBMM Başkanlığı neden endişe yaratıyor? Roboski Katliamı'nın ardından HDP Milletvekili Ayhan Bilgen'in açıklamaları gündem olmuştu. Peki bundan sonraki süreçte neler olacak? Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

HDP’DEN YEDEK ADAY LİSTESİ!

Siyasi partilerin ana gündemi 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler. Bir tarafta ittifak görüşmeleri, diğer tarafta aday belirleme süreçleri için ciddi mesai yapılıyor. Meclis’te grubu bulunan HDP için ise bu süreç diğer dört siyasi parti gibi doğal akış içinde yaşanmıyor. Neredeyse her hafta değişik illerde eski milletvekilleri, parti yöneticileri, sempatizanları gözaltına alınıp tutuklanan HDP, aday listesi hazırlarken de endişeli. HDP kulislerinde ilan edilecek adaylarla ilgili gözaltı, tutuklama süreçleri yaşanabileceğine dair endişeler dile getiriliyor. Özellikle kayyım atanan belediyeleri almakta kararlı olduğunu ifade eden parti yöneticileri, “Kayyım atanan belediyeleri onlara bırakmayacağız. Bir liste değil iki, gerekirse üç liste hazırlayacağız. Yedek listelerle, ek listelerle hazırlanacağız ama bu seçimi alacağız” diyorlar. Bu durumda HDP bir değil yedekli iki liste ile seçim hazırlığı yapacak görünüyor.

İNŞALLAH MECLİS BAŞKANI OLMAZSINIZ

Siyasi partilerin sandalye sayılarına göre Meclis’te AK Parti, CHP, HDP ve MHP’den seçilmiş 4 TBMM Başkanvekili bulunuyor. Sırayla Meclis Genel Kurulu’nu yöneten Başkanvekilleri içinde en katı tutum AK Parti milletvekili Mustafa Şentop’a ait. Konuşma sürelerine riayet edilmesini isteyen, milletvekillerinin istediği bir, iki dakikalık uzatmalara dahi çok fazla izin vermeyen Şentop’un bu tavrı Meclis’te sık sık eleştiri konusu oluyor. Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olması durumunda adı Meclis Başkanlığı için de geçen Şentop muhalefet için şimdiden endişe konusu. İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan hafta içi Genel Kurul çalışması sırasında bir milletvekilinin fazladan istediği bir dakika konuşma süresini vermeyen Şentop’a, “İnşallah Meclis Başkanı olmazsınız” diye seslendi.

MECLİS ZAYIFLIYOR 7 KİLO VEREN DE VAR, 17 KİLO VEREN DE

Obezite yüzyılın sağlık sorunlarından biri olarak nitelendiriliyor. 7’den 70’e pek çok kişinin yaşadığı kilo problemi binlerce kişinin diyetisyenlerin, spor merkezlerinin kapısını çalmasına yol açıyor. Meclis de bu tablodan nasibini alıyor. Kilo problemi olan milletvekilleri arasında fazlalıklardan kurtulmak için diyet yapan, spor yapan çok sayıda isim var. Son günlerin en gözde milletvekili yaklaşık 1 yılda 17 kilo vermeyi başaran CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet oldu. Özel bir diyet uygulamayan ama yediklerine dikkat ettiğini söyleyen Hürriyet’in sırrı, düzenli spor yapması. Her sabah aksatmadan spor yaparak zayıfladığını anlatan Hürriyet, zayıflamak isteyen diğer milletvekillerinden de büyük ilgi görüyor. Milletvekilleri Hürriyet’ten zayıflamak için taktik alıyor. Meclis’in yeni döneminde zayıflamak için harekete geçen milletvekillerinden biri de MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt. Enginyurt zayıflama garantili özel bir diyet programı uyguluyor. Kısa sürede 7 kilo vermeyi başaran Enginyurt’un hedefi 20 kilo daha vermek.

MECLİS BAŞKANI SEÇİMİNDE MHP AĞIRLIĞI

Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın AK Parti’nin İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Meclis kulislerinde ise Yıldırım’ın boşaltacağı koltuğuna kimin oturacağı konuşuluyor. Meclis Başkanlığı için adı geçen AK Partililer, Mustafa Şentop, Naci Bostancı, Veysel Eroğlu, İsmet Yılmaz ve Hayati Yazıcı… Kim Meclis başkanı olur diye konuştuğumuz tecrübeli parlamenterler, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçim ittifakını bozmasına gerekçe gösterilen isimleri hatırlatarak onların Meclis Başkanlığı koltuğuna oturmasının zor olduğunu söylüyorlar. Bahçeli’nin herkesin kendi yoluna gitmesini söylediği o çıkışının ardından basın danışmanı Yıldıray Çiçek, Türkgün gazetesindeki köşesinde Bülent Arınç, Bekir Bozdağ, Ahmet Davutoğlu, Numan Kurtulmuş ve Ömer Çelik'i işaret etmişti. MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt da bu isimlere Hayati Yazıcı’yı ekleyen açıklamalar yapmıştı. MHP’nin AK Parti ile restleşmesine sebep olan bu isimlerin seçim ittifakının yeniden kurulduğu bir dönemde Meclis Başkanı adayı olarak masaya getirilmesinin mümkün olmadığını söyleyen parlamenterler, en güçlü adayın ülkücü kökenli Naci Bostancı olduğunu hatırlatıyorlar.

ROBOSKİ KOMİSYONUNDAN NE ÇIKAR?

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, 19 Kasım’da Twitter hesabından Roboski davasını gerekçe göstererek “özeleştirimi veriyor, özür diliyor ve bırakıyorum” açıklamasını yapmıştı. Roboski aileleri, 28 Aralık 2011'de Şırnak'ın Roboski Köyü yakınlarında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bombardımanı sonucu 34 sivilin yaşamını yitirdiği olayla ilgili davanın AİHM'den dönmesinden yasal başvuru süresini kaçıran ve başvuruyla ilgili eksik belgeleri de iki gün geciktiren avukatları sorumlu tutuyor ve HDP’yi de eleştiriyor. Bilgen’in, davanın AİHM’de reddedilmesinden 6 ay sonra parti yönetimindeki görevlerinden istifa etme kararı, Roboski davasıyla ilgilenen avukat Nuşirevan Elçi’nin, HDP’nin etkili olduğu Şırnak Barosu seçimlerini bir kez daha kazanarak başkan seçilmesine yoruldu. Mezopotamya Ajansın haberine göre HDP, 27 Kasım’daki Merkez Yürütme Kurulu toplantısında Roboski davasının AİHM sürecinde yaşanan ihmalleri araştırmak ve sonucu kamuoyu ile paylaşmak üzere bir araştırma komisyonu kurmaya karar vererek Bilgen’i istifadan vazgeçirdi. O MYK’da parti yönetiminin Bilgen’e “İstifanızı kabul edersek davanın AİHM’de reddedilmesinden parti olarak bizim de sorumlu olduğumuz algısı oluşur” dediğini öğrendik. Şimdi merak edilen araştırma komisyonunun ortaya çıkaracağı sorumlularla ilgili nasıl bir süreç işleyeceği…