CHP'den madde bağımlılığı raporu: Kullanıma başlama yaşı 10'a düştü

CHP Arge-Bilim, Yönetim Kültür Platformu, "AKP Türkiye'sinde Gençler Madde Bağımlılığın Pençesinde" raporu hazırladı: Madde kullanımı yaşı 10'a düştü.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Arge-Bilim, Yönetim Kültür Platformu'nun hazırladığı "AKP Türkiye'sinde Gençler Madde Bağımlılığın Pençesinde" raporuna göre uyuşturucu madde kullanımı hızla yaygınlaşırken madde kullanımı nedeniyle ölenlerin oranı da yüzde 20 arttı. AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılında madde kullanımına başlama yaşının 16.6 seviyesinde olduğunu, bugün ise bu sayının 10 yaşa kadar düştüğünü aktaran çalışma, tedavi merkezlerinin de yetersiz olduğunu belirtti.

CHP Arge-Bilim, Yönetim Kültür Platformu'nun başkanlığını yürüten İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel hazırladıkları rapora ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "AKP iktidarında artan uyuşturucu kullanımı, AKP’nin yanlış politikalarının ve yönetim beceriksizliğinin bir sonucudur" dedi.

'MADDE KULLANIMI HIZLA ARTIYOR'

2002 yılından günümüze alkol ve sigara dışında bağımlılık yapan maddelerin kullanımının arttığını belirten rapora göre son üç yılda madde kullanıcılarının sayısı yüzde 20 artarak 1.5 milyona ulaştı. 2002 yılında madde kullananların nüfusa oranı binde 7.86 iken bu oran 2016 yılında binde 8.32'ye çıktı.

Madde kullanımında artışı ortaya koyan bir diğer veri ise tedavi merkezlerine başvuran kişi sayısıyla ölçüldü. 2006 yılında Türkiye'de tedavi merkezlerine başvuranların sayısı bin 417 olarak kaydedilirken 2017 yılı itibariyle bu sayı 9 kat artarak 12 bin 501'e çıktı.

2016’DA 920 KİŞİ AŞIRI DOZDAN ÖLDÜ

Dünyada her 100 bin kişi içinde madde kullanımına bağlı hayatını kaybeden insan sayısı 2008 yılında 2 iken, 2016 yılında bu oran 1.9'a düştü.Türkiye'de ise bu rakam 2008 yılında 0.51 iken 2016 yılı itibariyle 0.61'e çıktı.

Türkiye'de madde kullanımından dolayı ölenlerin oranının yüzde 20 arttığını ifade eden çalışmada ölüm vakalarına ilişkin şu not paylaşıldı:

"Madde kullanımından hayatını kaybedenlerin oranında dünyada iyileşme olurken ülkemizde durum kötüye gitmiştir. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suçla Mücadele Dairesi’nin madde kullanımıyla ilgili verilerine göre, madde kullanımı nedeniyle gerçekleşen ölümlerde Türkiye, Avrupa’da birinci sıradadır. Aşırı doz ölüm vakası, 2006 yılında 56 iken 2016 yılında büyük bir artış ile 920 olarak kayıtlara geçmiştir."

'MADDE KULLANIMINA BAŞLAMA YAŞI 10'A İNDİ'

AK Parti'nin iktidara geldiği dönemde madde kullanımına başlama yaşının ortalama 16.6 ± 3.0 olduğunu belirten çalışma, son yıllardaki madde kullanımına başlama yaşının düşmesine ilişkin ise "Bugün gelinen noktada ilk kullanım yaşının giderek düştüğü bilinmekte ve elde edilen kısmi veriler ve yapılan sınırlı araştırmalarda 10’a kadar indiği belirtilmektedir" ifadelerine yer verdi.

MADDE KULLANIMI KAYNAKLI SUÇ ARTTI

Madde kullanıcılarının maddelere erişim amacıyla hırsızlık, madde satıcılığı, yankesicilik gibi suçlara da yöneldiğini belirten çalışma, madde kullanımı ile ilgili adli vakalardaki artışa dikkat çekti. 2016 yılında madde kullanımıyla ilgili adli vaka 81 bin 222 iken bu oran 2017'de 118 bin 482 olarak kaydedildi. Öte yandan madde kullanımı ile ilgili suçlardan infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutuklu sayısı 2016 yılında yüzde 19 iken bu oran 2017'de yüzde 22'ye çıktı.

TEDAVİ MERKEZLERİNİN YATAK KAPASİTESİ BİN 26 İKEN BAŞVURAN SAYISI 12 BİN 501

Türkiye'de Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) sayısı 2017 yılı itibariyle 100 ve bu kurumların sadece 45'inde hem ayakta hem de yatarak tedavi uygulanıyor. Uzmanların madde bağımlılığı ile mücadelede başarı sağlanması için yatarak tedavinin gerekliliğini vurguladıklarını hatırlatan çalışma, yatarak tedavi olamayan kişilere ilişkin şu ifadelere yer verdi:

"2017 itibarıyla alkol ve madde bağımlılarını tedavi merkezlerinin toplam yatak kapasitesi bin 26’dır. Buna karşılık 2017’de yatarak tedaviye başvuran madde kullanıcı sayısı 12 bin 501 kişidir. Bu yetersizlik, 16 yıldır iktidarda olan AKP’nin madde bağımlılığı sorunuyla kurumlar nezdinde mücadele etmekte ne kadar başarısız ve isteksiz olduğunu gözler önüne sermektedir. Bunun yanı sıra bağımlı bireylerin topluma entegrasyonu sürecindeki uygulamalar da yetersizdir. Madde bağımlılığı tedavi merkezlerinin hem sayı hem nitelik olarak talepleri karşılamaması, bağımlılıkla mücadelede aileleri tümüyle yalnız bırakmaktadır. Bağımlıların aileleri, bu merkezlerin yoğunluğundan ve buralardan randevu almanın zorluğundan yakınmaktadır."

AÇIKEL: TÜRKİYE MUTSUZ BİR ÜLKE GÖRÜNTÜSÜNDE

CHP Arge - Bilim, Yönetim Kültür Platformu'nun başkanlığını yürüten İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel'in hazırladıkları rapora ilişkin açıklamasının satır başları şu şekilde:

MUTSUZLUK HER GEÇEN GÜN ARTIYOR: Madde bağımlılığı sorunu son yıllarda toplumsal buhranın artmasıyla daha da kronikleşmiş durumda. AKP'nin hatalı sosyal ve ekonomik politikaları sonucunda toplumdaki mutsuzluk ve huzursuzluk seviyesi maalesef her geçen gün artmakta, krizin etkisiyle işsizlik sorununun ve yoksulluğun büyümesinin madde bağımlılığının artmasına da zemin hazırladığını görmekteyiz. Türkiye, mutsuz bir ülke görüntüsünde. Mutsuz ve huzursuz bir ülkede, madde bağımlılığının artması da suç oranlarının patlama yaşaması da maalesef beklenen bir durumdur.

TOPLUMSAL SORUNLARLA MÜCADELE EDİLMESİ İMKANSIZ HALE GELDİ: AKP yönetiminde Türkiye, bir toplumsal çözülmenin ve çaresizliğin eşiğine getirilmiştir. AKP iktidarı, cezaevleri yapmakla övünüyor ancak mesele cezaevleri yapmak değil toplumsal mutluluğu inşa ederek suç oranını minimum seviyeye indirmektir. Devlet yönetiminde sosyal devlet ilkesinden uzaklaşılması ve devlet kurumlarının yozlaştırılması sonucunda toplumsal sorunlar ile mücadele edilmesi imkansız hale geldi. AKP iktidarında diğer sosyal sorunlar gibi bu tehlike de ne yazık ki hızla büyümüş ve kronikleşmiştir. AKP iktidarında artan uyuşturucu kullanımı, AKP’nin yanlış politikalarının ve yönetim beceriksizliğinin bir sonucudur.