Özgür Ülke anması 3 Aralık'ta yapılacak

Özgür Ülke'nin 3 Aralık 1994 yılında bombalanan binası önünde anma yapılacak. Saldırıda hayatını kaybeden Ersin Yıldız anılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Özgür Gazeteciler İnisiyatifi ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, Özgür Ülke gazetesinin bombalanmasının 24. yılında gazetenin İstanbul Fatih'te, Kadırga Parkı yanındaki  binası önünde anma etkinliği düzenleyecek. 3 Aralık Pazartesi günü saat 11.00’da yapılacak basın açıklamasında bombalama sırasında yaşamını yitiren Ersin Yıldız anılacak. Özgür Gazeteciler İnisiyatifi ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, yaptıkları açıklamada gazetecileri ve basın meslek örgütlerini anmaya katılmaya çağırdı.

NE OLMUŞTU?

Özgür Ülke gazetesinin İstanbul Kadırga’daki teknik binası, Cağaloğlu’ndaki merkez bürosu ve Ankara bürosu 3 Aralık 1994’te bombalı saldırıya uğradı. Kadırga bürosundaki ulaştırma görevlisi 32 yaşındaki Ersin Yıldız saldırıda yaşamını yitirirken, gazetenin 23 çalışanı yaralandı. Gazete sonraki sayılarını bir süre kendisiyle dayanışma halinde olan gazeteciler sayesinde çıkarabildi, sosyalist gazeteler Özgür Ülke çalışanlarına bürolarını açtı, birçok gazeteci dayanışmaya gitti. Gazete 4 Aralık 1993’te dört sayfa çıkarken, manşeti ise “Bu ateş sizi de yakar” oldu. Bombalanmanın üzerinden 15 gün geçmeden Özgür Ülke gazetesi, dönemin Başbakanı Tansu Çiller imzalı “gizli” ibareli bir belge yayınladı. Yayımlanan bu belgede doğrudan Özgür Ülke’nin ismi verilerek şu ifadeler yer alıyordu: “Bölücü ve yıkıcı faaliyetlere destek verecek şekilde yayın yapan basın organlarının faaliyetleri son günlerde devletin bekası ve manevi değerlerine açıkça saldırı şeklini almıştır. Vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğüne yönelik bu önemli tehdidin bertaraf edilmesi maksadıyla önlemlerin alınmasına…”