Karlov iddianamesi tamamlandı: Gülen şüpheli

Karlov'un suikast iddianamesi tamamlandı. Mahkemeye gönderilen iddianamede aralarında Fethullah Gülen'in de yer aldığı 28 kişi şüpheli olarak yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un suikast sonucu öldürülmesine ilişkin soruşturma tamamlanarak hazırlanan iddianame mahkemeye gönderildi. İddianamede, aralarında Fetullah Gülen'in de bulunduğu 28 kişi şüpheli olarak yer aldı. İddianamede, Gülen'in yanı sıra Şerif Ali Tekelan, Emrullah Uslu ve saldırganın "örgüt abisi" olduğu iddia edilen Şahin Söğüt de şüpheli olarak bulunuyor.

Şüpheliler, "Anayasal düzeni ihlal", "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "terör amaçlı tasarlayarak öldürme" ile suçlandı. İddianamede suikastın amacının "Türkiye ve Rusya arasındaki bütün siyasal ilişkileri koparmak, her iki ülkeyi olası bir savaş durumuna getirmek" olduğu belirtildi.

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un, 19 Aralık 2016'da, polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş tarafından öldürülmesiyle ilgili soruşturmayı tamamladı. 28 şüphelinin yer aldığı iddianame mahkemeye gönderildi.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Adem Akıncı tarafından hazırlanan 609 sayfalık iddianamedeki şüpheliler arasında Fetullah Gülen, eski Fatih Üniversitesi Rektörü Şerif Ali Tekalan, Emre Uslu, Karlov’un suikasta uğradığı fotoğraf sergisinin organizatörü Timur Özkan, Guru Medya Yayın Grubu Başkanı Hayreddin Aydınbaş, Altıntaş'ın "örgüt abisi" olduğu öne sürülen Şahin Söğüt ve "FETÖ’nün MİT İmamı" olduğu belirtilen Cengiz Özkan da var.

'PLAN OCAK 2016’DA ABD’DE HAZIRLANDI'

Suikastın, "FETÖ ve örgütün arkasındaki yabancı istihbarat örgütlerince gerçekleştirildiği" ileri sürülen iddianamede, saldırı planın 2016 yılında ABD’de düzenlenen toplantılarda hazırlandığı iddia edildi. İddianamede konuyla şu ifadelere yer verildi:

“2016 yılı Ocak ayı içerisinde ABD’de bazı otellerde yapılan örgütsel toplantılar sonrasında, Rusya Federasyonu Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürülmesi hususunda karar alındı. Bu karar sonrası örgüt elebaşısı Fetullah Gülen'in de onayı alındı. Bu aşamadan sonra suikast için istihbarat, sergi organizasyonu, saldırı sonrası hedef alınacak dini grup, kişi, örgütlerle ilgili ve katille ilgili çalışmalara başlandı.”

'İSTİHBARAT MİT MAHREM YAPILANMASINDAN'

İddianamede, saldırı istihbaratının "FETÖ’nün MİT mahrem yapılanmasında yer alan isimlerce Şubat 2016’da toplandı"ğı öne sürüldü:

"FETÖ'nün MİT mahrem yapılanması içerisinde faaliyet gösteren ve FETÖ üyeliği nedeniyle kurumdan ihraç edilen Vedat (kod) isimli Vehbi Kürşad Akalın'ın ilgili istihbaratı topladıktan sonra bu bilgileri abisi konumunda bulunan BTK çalışanı Yusuf (kod) isimli Hüseyin Kötüce'ye iletti. Şüpheli Hüseyin Kötüce'nin ise kendisinden istenilen bilgileri kendisinin üst pozisyonunda olan Sadık (kod) isimli Cemal Karaata isimli örgüt üyesine iletti. Bu kişi vasıtasıyla MİT İmamı olarak görev yapan Vedat (kod) isimli Cengiz Özkan’a ulaştırılan bilgiler, silsile içerisinde örgüt elebaşısı Fetullah Gülen'e kadar gönderildi."

'TÜRKİYE VE RUSYA'YI SAVAŞ DURUMUNA GETİRMEK İSTEDİLER'

İddianameye suikastın amacı, "Türkiye ve Rusya arasındaki uçak krizinin ardından iki ülke ilişkilerini tamamen koparmak ve savaş durumuna getirmek"ti.

İddianamede buna ilişkin, “İki ülke arasındaki bütün siyasal ilişkileri koparmak, her iki ülkeyi olası bir savaş durumuna getirmek, Suriye ülkesinde yaşanan iç karışıklığı çözümsüz hale getirmek ve siyasi bir sonuç alınmasını engellemek, Suriye ülkesini daha da istikrarsız hale getirmek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin büyükelçilerin dahi korunamadığı güvensiz bir ülke olduğu yönünde olumsuz bir izlenim yaratmak amacıyla suikast gerçekleştirildi” ifadeleri kullanıldı.

'SUİKAST İLK OLARAK İFTARDA YAPILMAK İSTENDİ'

Suikastın ilk olarak Haziran 2016'da AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen büyükelçiler iftarı sırasında planlandığı, Altıntaş'ın bu kapsamda internette Başbakanlık koruma rozeti araştırdığı tespit edildi. Ancak o tarihte yurt dışında bulunan Karlov'un iftar programına katılmaması nedeniyle saldırı planının belirtildi.

Etiketler karlov elçi Andrey