Bakan Dönmez'den Alpu yanıtı: Bakanlığa tebliğ edilmedi

TBMM'deki bütçe görüşmeleri sırasında Alpu'daki termik santral projesin yönelik yargı kararını hatırlatan CHP'li Çakırözer'e Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yanıt verdi. Dönmez yargı kararlarının bakanlığa tebliğ edilmediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM'de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında Eskişehir'de kurulması planlanan kömürlü termik santral projesine ilişkin yargı kararlarını hatırlatıp projeden vazgeçilmesini talep eden CHP Milletvekili Utku Çakıözer'e Bakan Fatih Dönmez yazılı yanıt verdi.

Bahse konu davalarda aleyhte herhangi bir kesinleşmiş kararın Bakanlığa tebliğ edilmediğini belirten Dönmez,"Söz konusu projeye ilişkin alınmış olan izin, onay, vb. gibi idari işlemlerin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle çeşitli idareler aleyhine açılmış davalar bulunmakla birlikte, bahse konu davalarda bugüne kadar aleyhte herhangi bir kesinleşmiş yargı kararı bakanlığımıza tebliğ edilmemiştir" dedi.

'BENİM BUNLARDAN HABERİM YOK KABUL EDİLEMEZ'

“Bu projeden birinci derecede sorumlu konumdaki Enerji Bakanlığı’nın ‘benim bunlardan haberim yok’ demesi vahim bir durumdur ve asla kabul edilemez” sözleriyle yanıtı değerlendiren Çakırözer yargı sürecini şu sözlerle özetledi; “Eylül 2017 tarihinde ÇED süreci ile ilgili olarak 6 Mart 2018 tarihinde ÇED olumlu kararı verilmişti. Açılan davalar üzerine Eskişehir İdare Mahkemesi, Valiliğin ‘ÇED Raporu Gerekli Değildir’ kararını iptal etti. Yine Danıştay 10. Dairesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan davada, Toprak Koruma Kurulu’nun üye yapısını ve karar yeter sayısını değiştiren yönetmelik değişikliği için ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. Bakanlık bu kararlar bize tebliğ edilmedi diyor. Kendilerine tebliğ edilmemiş olsa bile hem yerel basında hem ulusal basında bu kararlara ilişkin onlarca haber yer almış ve açıklamalar yapılmıştır. Bu projeden birinci derecede sorumlu konumdaki Enerji Bakanlığı’nın ‘benim bunlardan haberim yok’ demesi vahim bir durumdur. Haberleri olsa da olmasa da bu hukuk kararları kapı gibi ortadadır. Bu kararlar olduğu sürece o santral oraya yapılamaz." (DUVAR)