Kıbrıs'ta sınır hattında gerilim

Kıbrıs Serhatköy'deki (Denya) tarım faaliyetleri gerginliğe sebep oldu. Güney tarafı, Rum çiftçilerin ara bölgede ekim yapmasının engellendiğini söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ta Güney ile Kuzey kesimi arasında iki yeni sınır kapısının hizmete girmesinden kısa bir süre sonra KKTC ile Güney Kıbrıs’ı birbirinden ayıran hatta gerginlik yaşanıyor. Kıbrıslı Rumların KKTC topraklarının bitişiğindeki topraklarda ekim yapmak istemesi ve Kıbrıslı Türklerin camilerine gidişi engellenmesi adada iki toplum ilişkilerini yeniden gerdi.

Kıbrıs Rum tarafına göre son günlerde ara bölgedeki tarlalarda ekim yapmak isteyen Kıbrıslı Rum çiftçiler KKTC'nin kolluk kuvvetleri tarafından engelleniyor. Çiftçiler daha önceleri Denya-Fillia (Serhatköy) bölgesindeki bu topraklarda, Birleşmiş Milletler nezdinde ekim yapmaktaydı. Ancak son günlerde topraklara erişime Türk askerleri mani oluyor. Gelişmeyi Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı nezdinde gündemine alan Kıbrıs Rum tarafı, çiftçilerin tarlarına erişimlerinin sağlanması için BM’den yardım talep etmiş durumda.

KKTC’DEN 'SUNİ KRİZ' UYARISI

Konu son saatlerde Kıbrıs Türk tarafının gündemine gelmiş durumda. Konuyla ilgili yazılı açıklamada bulunan KKTC Dışişleri Bakanlığı “suni kriz” uyarısında bulundu.

“20 Kasım 2018 tarihinde sabah saatlerinde 6 sivil araç ile bölgeye gelen 11 Kıbrıslı Rum yanlarında Rum basın mensupları ile birlikte ara bölgeyi ihlal edip KKTC sınırına kadar gelmiştir. Güvenlik Kuvvetlerimizin bölgenin BM yetkililerine durumu bildirilmesi üzerine Kıbrıslı Rum grup BM polis devriyeleri tarafından zorlukla bölgeden uzaklaştırılmıştır” denilen yazılı açıklamada, Kıbrıs Türk tarafı kamuoyu ile “Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin planlı olarak Denya-Serhatköy bölgesindeki tansiyonu yükseltmeye çalıştığı ve bu amaçla bazı Kıbrıslı Rumları ara bölgeyi ve KKTC sınırını ihlal etmeye teşvik ettiği anlaşılmaktadır” mesajını paylaşıyor.

“Denyalı Kıbrıslı Türklerin Serhatköy-Denya yolunu kullanarak ara bölgedeki köylerinin camisinde kılmak istediği Cuma namazı BM tarafından son anda engellenmişti” hatırlatmasında bulunan KKTC Dışişleri Bakanlığı son gelişmeleri değerlendirdiği açıklamasının sonunda şunları söylüyor:

“Bölgede son günlerde yaşananlar Kıbrıs Rum Yönetimi'nin planlı olarak bölgede suni bir kriz yaratma çabası içerisinde olduğunu ortaya koymaktadır. Gelişmeleri soğukkanlılıkla takip ediyor ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yetkililerine köylüleri propagandalarına alet etmekten vazgeçmeye çağırıyoruz”.