TTB: Sağlık Bakanlığı kendini yargının yerine koyuyor

'Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur' açıklamasını yapan TTB Merkez Konseyi üyeleri arasında yer alan Dr. Yaşar Ulutaş'ın Sağlık Bakanlığı tarafından sözleşmesinin feshedilmesine TTB yönetimi tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Sağlık Bakanlığı’nın idari soruşturmanın ardından sözleşmesini feshettiği aile hekimi Dr. Yaşar Ulutaş ile ilgili TTB yönetimi açıklama yaptı. Sağlık Bakanlığı'nın yargı kararı olmadan doktorlarla ilgili karar aldığını belirten TTB yönetimi, Dr. Yaşar Ulutaş ve daha önce sözleşmesi feshedilen Dr. Selma Güngör'ün görevlerine geri dönmelerini talep etti.

‘BAKANLIK TTB’Yİ BASKI ALTINA ALMAYA ÇALIŞIYOR’

TTB Genel Merkezi'nde gerçekleşen basın toplantısına TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, TTB Merkez Konseyi üyeleri Dr. Yaşar Ulutaş, Dr. Selma Güngör, Prof. Dr. Çetin Atasoy'un yanı sıra KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Türk Dişhekimleri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Dr. A.R. İlker Cebeci ve SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara katıldı.

TTB Başkanı Sinan Adıyaman’ın okuduğu açıklamanın satır başları şu şekilde:

BAKANLIK TTB'Yİ BASKI ALTINA ALMAYA ÇALIŞIYOR: Sağlık Bakanlığı kendi bünyesinde çalışan üç TTB MK üyesi hekimi cezalandırarak aynı zamanda TTB faaliyetlerine de müdahale etmeye, TTB’yi etkisiz kılmaya ve baskı altına almaya çalışmaktadır. Bu uygulama ile Sağlık Bakanlığı, yasaların TTB MK’ne tanımladığı görevleri kamusal sorumluluğa, hekimlik değerlerine ve insan haklarına uygun olarak yerine getirme görevlerini engellemeye çalışmaktadır.

EVRENSEL BİR ORTAK DEĞER: Bir hekim meslek örgütü olarak “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” açıklaması, tüm politik karar ve ideolojilerden bağımsız olarak, dünyada ve ülkemizde sağlığı tehdit eden bütün durumların ortadan kaldırılması talebini içermektedir. Yine bu önerme akademik çalışmalarla da kanıtları ortaya konmuş dünyada bütün hekimler tarafından kabul görmüş evrensel bir ortak değerdir.

SAĞLIK BAKANLIĞI KENDİNİ YARGININ YERİNE KOYUYOR: Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey üyelerinin meslek kuruluşunda yürüttükleri görevleri, Devlet memuru olarak yürüttükleri görevlerinden bağımsızdır. Bu durum başta 135, 25, 26, 27 ve 33. maddeler olmak üzere Anayasa’da düzenlenen demokratik hakların bir sonucudur. Sağlık Bakanlığı bu soruşturmalarla kendini yargının yerine koymakta ve yargının kararını bekleme sabrını bile gösterememektedir. Sağlık Bakanlığı’nın kendi kurumlarında çalışan TTB MK üyelerini görevleriyle ilgisi olmayan nedenlerle memuriyetten çıkarma talebiyle soruşturması, Anayasa’nın meslek örgütleriyle ilgili hükümlerini hiçe sayması anlamına gelmektedir.

ULUTAŞ VE GÜNGÖR GÖREVLERİNE İADE EDİLSİN: Sağlık Bakanlığı’nı, hiçbir hukuksal ve idari uygulamaya sığmayan anlayışından vazgeçmeye, yetkilerini kötüye kullanma anlamına gelen bu soruşturma ve görevden alma işlemlerini sonlandırmaya, evrensel insanlık değerlerini hatırlamaya, TTB Merkez Konsey üyeleri Dr. Yaşar Ulutaş ve Dr. Selma Güngör’ü derhal görevine iade etmeye davet ediyoruz. (DUVAR)