Diyarbakır Barosu: Seçilmişler serbest bırakılmalı

Diyarbakır Barosu, AİHM'in Demirtaş'la ilgili verdiği karara ilişkin açıklama yaptı. Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, "Demirtaş olmak üzere tüm seçilmişlerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’in bugün HDP’nin önceki dönem eş başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatlarının yapmış olduğu başvuruyu karara bağlaması üzerine Diyarbakır Barosu yazılı bir açıklama yaptı. Baro Başkanı Cihan Aydın imzasıyla yapılan açıklamada, mahkemenin kararı özetlenerek, 18. Madde’ye vurgu yapıldı.

Açıklamada, “Özet olarak, ‘ulusal yargı organlarının muhalefet lideri olan başvurucuya, diğer HDP’li vekillere ve seçilmiş belediye başkanlarına sert davranıldığı bu nedenle tehdit altında olan yalnızca başvurucunun bireysel hak ve özgürlükleri değil tüm demokratik sistemin kendisidir’ şeklinde bir tespit yapmıştır. Mahkeme devamla; ‘Başvurucu hakkındaki hak kısıtlamalarının birincil amacının çoğulculuğu boğmak ve siyasi tartışma özgürlüğünü sınırlandırmak olduğunu belirterek sözleşmenin 18. Maddesinin ihlal edildiğini’ belirtmiştir. Mahkemenin vurguladığı hususlar da dikkate alındığında; bu karar, Sayın Demirtaş’ın yanı sıra tutuklu diğer seçilmişler açısından da uygulanmalı ve derhal serbest bırakılmalıdırlar’ denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: “Ülkemizdeki kutuplaşma iklimini sona erdirecek ve Kürt meselesinde demokratik ve barışçıl yöntemlere dönüş konusunda yeni bir adım olacağına olan inancımızla; zaten tutuklanmaları hukuka ve yasaya aykırı olan ve bugüne kadar da hukuka aykırı bir şekilde tutulan başta Sayın Demirtaş olmak üzere tüm seçilmişlerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.” (DUVAR)