Mahkeme, TMMOB davasını reddetti

TMMOB'un Yeni Şafak'a açtığı dava reddedildi. Ankara 12’nci Asliye Hukuk Mahkemesi, TMMOB logosunun illegal örgütlerle ilişkilendirildiği haber için 'görünen gerçekliğin yorum katılmış hali' nitelemesi yapıldı. Karara tepki göstere TMMOB, cumhurbaşkanlığı ve Yargıtay'ın da logosunda sarı kırmızı renkler olduğuna dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni Şafak gazetesinin, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) logosunda bulunan sarı ve kırmızı renkleri 'terör örgütü sempatizanlığı'yla ilişkilendiren haberine Oda tarafından açılan dava reddedildi. Ankara 12’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nce verilen ret kararı, “Görünen gerçekliğin yorum da katılarak haberleştirildiği” gerekçesiyle alındı. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, mahkeme kararının komik ve ibretlik olduğunu söyleyerek, “Logomuzdaki renkler güneşin ve ateşin rengi, karanlığa karşı aydınlığın simgesidir” dedi.

Yeni Şafak gazetesinin 21 Ekim 2017 tarihli sayısında, Ahmet Fatih Erturan imzasıyla yayımlanan haberde TMMOB hedef alınarak, logo için “DHKP-C ve PKK’yi yansıtıyor” denildi. Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre,TMMOB’nin habere ilişkin açtığı tazminat davası Ankara 12’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde karara bağlandı. TMMOB’nin internet sitesinde Türk bayrağı olmamasını da aldığı karara dayanak gösteren mahkeme, söz konusu haberde kişisel hak ihlalini zedeleyen bir durum olmadığına hükmetti.

'KOMİK VE İBRETLİK'

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Koramaz, Türk bayrağının yalnızca cumhurbaşkanlığı ve bakanlıkların internet sitesinde olduğuna dikkati çekerek, “Bu karar, Türkiye’deki yargının ne durumda olduğunun göstergesidir” dedi. TMMOB’nin 1954 yılından bu yana kullandığı renklerin illegal örgütlerle ilişkilendirilmesinin komik ve ibretlik olduğunu ifade eden Koramaz, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanlığı ve Yargıtay’ın logosu da sarı-kırmızı renklerden oluşmaktadır. Bu ülkenin Cumhurbaşkanlığı’nı ve yargının en üst kurumunu da terörizmle ilişkilendirdiler. Milyonlarca yurttaşın desteklediği Galatasaray ve çok sayıda spor kulübünün renkleri de sarı-kırmızıdır. Renkler bile toplumu kutuplaştırmanın bir aracı olarak kullanılıyor. Bizim için sarı-kırmızı renklerin anlamı çok açıktır. Renklerimiz savaşa karşı barışı, gericiliğe karşı laikliği, faşizme karşı özgürlükleri temsil eder. TMMOB bilimi ve teknolojiyi, ülkemizin kalkınması ve sanayileşmesini için seferber eden bir örgüttür. Tüm bu suçlamaları ciddiye almıyor ve kınıyoruz.”