Cumartesi Anneleri 712. kez buluştu: Para değil bir parça kemik istiyoruz

712 haftadır kaybedilen yakınlarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri: Devletten para pul değil, bir parça kemik istiyoruz

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Zorla kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılması talebiyle 23 yıldır mücadele veren Cumartesi Anneleri 712. hafta eyleminde, gözaltında kaybedilişinin 24. yılında Nihat Aydoğan’ın akıbetini sordu. Aydoğan’ın eşi Halime Aydoğan, “Devletten para pul değil, kemik istiyorum” dedi.

Cumartesi Anneleri eylemi bu hafta da İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde yapıldı. Cumartesi Anneleri’nin 712. hafta eylemine kayıp yakınlarının yanı sıra, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve insan hakları savunucuları da destek verdi.

Cumartesi Anneleri’nin bu haftaki basın açıklamasını kayıp yakınlarından Maside Ocak okudu. Ocak, “Türkiye’de demokratik, insan hak ve özgürlüklerine dayalı bir hukuk düzeni olmadığı için Cumartesi Anneleri vardır. Gözaltında kaybedilen sevdiklerimizin akıbetlerinin açıklanmasını, onları kaybedenlerin yargılanarak cezalandırılmasını ve hiç kimsenin kaybedilmediği bir hukuk devleti istediğimiz için engelleniyoruz, suçlanıyoruz, şiddete uğruyoruz, gözaltına alınıyoruz. Siyasal iktidarın adalet talep eden kayıp yakınlarının sesini engellemesi, insanlığa karşı suç niteliğindeki gözaltında kaybetme eyleminin resmi olarak inkâr edilmesi anlamına gelir. Bu inkar insanlığın inkarıdır. Unutulmasın ki ‘her insan tüm insanlıktır.’ Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere iktidarı, inkarı ve cezasızlığı sonlandıracak adımları atmaya çağırıyoruz” dedi.

‘ÖLENE KADAR EŞİMİ ARAYACAĞIM’

Aydoğan’ın eşi Halime Aydoğan da şöyle konuştu: “Eşimi 24 senedir arıyorum. Ölene kadar eşimin kemiklerini arayacağım. Devlet yetkilileri kemiklerimizi bize versinler. Galatasaray’da ne zararımız oluyordu onlara? Hiçbirimiz buraya boşuna gelmiyoruz. Herkesin bir kaybı var. Biz de bu ülkenin insanlarıyız. Ayrımcılık yapmasınlar. Devletten para pul değil, kemik istiyorum.”

1993’te evden çıkarken kaçırılıp öldürülen Özgür Gündem gazetesinin muhabiri Ferhat Tepe’nin annesi Zübeyde Tepe ise, “Oğlumun katillerinin yargılanmasını istiyorum. Öldürüldü, işkence gördü oğlum. Başka insanlar gözaltında kaybedilmesin istiyorum. Biz mücadelemizi nerede olursa olsun gerçekleştireceğiz. Çocuklarımızın hesabını sormak istiyoruz. Cumhurbaşkanına ve Emine Erdoğan’a sesleniyorum; sizin oğlunuz, torunlarınız kayboldu, işkencede öldü mü? Biz adalet istiyoruz adalet getirin” diye konuştu. (Kaynak: Evrensel)