Hekimler kanun teklifine karşı toplandı: Kronik hastalıklı kanun!

Sağlık alanındaki değişiklileri içeren kanun teklifine karşı doktorlar ve sağlık çalışanları Ankara’da bir araya geldi. Doktorlar, “Hükümet al torbanı başına çal” sloganı atarak teklifin geri çekilmesini talep etti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Sağlık alanındaki değişikliklere ilişkin AK Parti Milletvekilleri tarafından Meclis’e sunulan kanun teklifi Meclis Sağlık Komisyonu’ndan geçti. Teklifin 5’nci maddesinde yer alan KHK’yle ihraç edilmiş sağlık çalışanlarının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşmesi olan sağlık kuruluşlarında çalışmasına yasak getirilmesine ve diğer maddelere karşı hekimler ve sağlık çalışanları Ankara’da Kuğulu Park’ta bir araya geldiler.

'TORBAYLA ÇÖPE ATAMAZSINIZ'

“Yaşamak Yaşatmak İstiyoruz”, “Hükümet al torbanı başına çal” sloganlarıyla önlükleriyle Kuğulu Park’ta toplanan doktorlar, “6 Yıllık Emeğimizi ‘Torbayla’ Çöpe Atamazsınız”, Kovir Misen Ağam”, “Beyaz Direniş Var Dediler Geldik”, “ Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane KHK’lar Bahane”, “Çalışırken Ölmek, Öldürülmek İstemiyoruz”, “Sağlıksızlıklaştıran Yasayı Kabul Etmiyoruz” dövizleri taşıdılar.

'DEMOKRATİKLEŞME BEKLERKEN DAHA ACIMASIZ TASARIYLA KARŞILAŞTIK’

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Başkanı Sinan Adıyaman, “Biz yıllardan bu yana sağlıkta şiddetin önlenmesi için yasa çıkarılmasını istiyorduk. OHAL’de güvenlik soruşturması nedeniyle eğitim hakları engellenen meslektaşlarımızın eğitimlerine dönmelerini bekliyorduk. Bunları beklerken 44 maddelik torba yasa ile karşılaştık. Demokratikleşme beklerken daha acımasız bir tasarıyla karşılaştık. Bu antidemokratik yasa tasarısı, açlıkla terbiye etmeye çalışan yasa tasarısı geri çekilsin. Geri çekilene kadar tüm demokratik haklarımızı kullanacağız” diye konuştu.

‘TORBADAN İKİ BUÇUK YILDIR UZATILAN OHAL ÇIKTI’

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Başkanı Gönül Erden yasa tasarısının Meclis’ten geri çekilene kadar mücadele edeceklerini belirterek, “Yeniden bize yaşatılmaya çalışılan bir hukuksuzluğa karşı bir araya geldik. Torbadan AKP’nin nefreti, korkusu, işimize iş güvencemize diktiği göz çıktı. Torbadan iki buçuk yıldır uzattıkları OHAL çıktı. Siz torbanıza ne doldurursanız doldurun bizim torbamızda direniş var. Sevgi var umut var barış demokrasi var” dedi.

‘HEM SOSYAL HEM PSİKOLOJİK ŞİDDETE MARUZ KALDIK’

Güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanan tıp fakültesi mezunu bir doktor, “Bir yıl önce mezun oldum. Devlet hizmet hükümlülüğü atmasına girdik. Arkadaşlarımız sırayla atanmaya başladı. Biz atanamayanlar hem sosyal hem psikolojik şiddete maruz kaldık. Bu da hekime yönelik bir şiddettir. 7 ayın sonunda bana hiçbir gerekçe gösterilmeden olumsuz yanıt geldi. Sonrasında iş aramaya başladık ve bazı arkadaşlarımız iyi koşullara sahip olmayan iş bulmaya çalıştılar. 5’inci madde bizim fiilen yasaklıyor. Böyle bir durumda hangi iş veren bize iş verir? Bizim üzerimizden topluma mesaj veriliyor. Siz okusanız doktor olsanız bile bizim gibi olmazsanız sizi açlığa mahkum ederiz diyorlar” tepkisini gösterdi.