Feleknas Uca: Mücadelemiz kadın haklarının güvencesidir

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'ne ilişkin olarak TBMM'de yaptığı konuşmada kadına yönelik artan şiddete dikkat çekti. Uca, "Bizim mücadelemiz kadın haklarının güvencesidir. Bu, kadın düşmanı siyasetin panzehiridir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'ne ilişkin olarak TBMM'de bir konuşma yaptı. Uca, İçişleri Bakanlığı'nın paylaştığı kadına yönelik şiddete ilişkin verilere dikkat çekerek, Türkiye'de her gün yaklaşık 400 kadının şiddete maruz kaldığını ve her 3 günde 2 kadının bu şiddetin sonucu olarak öldürüldüğünü belirtti.

Feleknas Uca, "Ancak, hatırlatmak isterim ki; bu rakamlar kayıt altına alınan rakamlar. Bugün Türkiye'de erkekler tarafından fiziksel, psikolojik, cinsel şiddete ve mobing gibi çok yönlü şiddete maruz kalan kadınlar bu hakikati saklamak durumunda kalıyor. Asıl rakamlar çok daha vahimdir. Her sınıftan, her kültürden, her dinden kadın Türkiye'de yaygın olarak erkeklerin şiddetine maruz kalıyor" dedi.

'KADINA YÖNELİK ŞİDDET GÖRMEZDEN GELİNİYOR'

Uca, kadınlara yönelik şiddetin görmezden gelindiğini vurgulayarak, "Peki, kadınlar neden hala şiddet görüyor? Kadın cinayetleri neden hala durdurulamıyor?" diye soran Uca, devletin bu konudaki sorumluluğunu yerine getirmediğinin iddia etti. Uca konuşmasına şöyle devam etti: "Kadınlar; devlet kurumlarının, polisin ve yargının, erkek yanlısı olduğunu çok iyi biliyor. Bunca kadın erkekler tarafından öldürülürken Türkiye'de hala şiddet uygulayan erkekler 'iyi hal' ve 'tahrik' indiriminden yararlanıyor. Devlet erkekleri koruduğu için erkekler kadınları bu kadar kolay öldürüyor. İktidar, aileyi korumak pahasına kadına yapılan şiddeti görmezden geliyor. Bakın, bugün iktidar skandal söylemlerle kadınların nafaka hakkını bile ellerinden almak istiyor" dedi.

'SİSÊ BİNGÖL DERHAL SERBEST BIRAKILMALI'

Uca, kadınların evde, sokakta, iş yerinde, cezaevlerinde ve mecliste ayrımcılığa ve şiddete maruz kaldığını belirterek, Leyla Güven başta olmak üzere tutuklu kadın siyasetçilere ve hasta tutuklu Sisê Bingöl'ün durumuna da dikkat çekti. Uca, "Hala tahliye etmeyen iktidar ve yargı utanç duymalı. Sisê Bingöl derhal serbest bırakılmalıdır" dedi.

'KAYYIMLARDA CİNSİYETÇİ POLİTİKALAR UYGULANIYOR'

Kürt Kadın Hareketi üyelerinin ciddi baskı ve şiddet altında olduğunu söyleyen Uca, "Niye sürekli DBP'li, HDP'li, DTK'li ve TJA'lı kadınlara devlet baskı uyguluyor, gözaltına alıyor tutukluyor? Cevabı çok açık; çünkü bizim mücadelemiz kadın haklarının güvencesidir. Bu kadın düşmanı siyasetin panzehridir. AKP ne yaptı? AKP kayyımları ilk olarak kadın düşmanı ve cinsiyetçi politikaları uyguladı. Kadın çalışanları işten çıkardı ve ihraç etti. Kadın kurumlarının kapısına kilit vurdu. Kadın birimlerin yönetimine erkek memur atandı. Kayyum atanan bütün kentlerde, şiddete uğrayan kadınların başvurduğu merkezleri kapattı" şeklinde konuştu.

'KADINLAR MÜCADELEYE DEVAM EDİYOR'

Jin News'in haberinde, kadın mücadelesinin devam edeceğini ve önümüzdeki seçimlerde belediyeleri özgürleştireceklerinden bahseden Uca, AK Parti'nin baskıcı politikalarına rağmen HDP'li kadınların mücadele devam edeceğini vurguladı. Uca, "Türkiye'de sokak ortasında öldürülen kadınların yaşam savunucusu olmaya devam edeceğiz. Şengal'de IŞİD çetelerine karşı, bütün dünya kadınlarının özgürlüğü için, mücadele eden Êzidî kadınlarını buradan selamlıyorum. Jin, Jiyan, Azadî. Kadın Yaşam Özgürlük" dedi.