'Yasak ilaç 200 bin kovan arıyı yok etti'

Zirai ilaçlar sebebiyle her geçen gün arı ölümü artıyor. Avrupa’da yasak olan bu ilaçlar Türkiye’de hibrit tohum kullanımına bağlı olarak oldukça yaygın.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa’da yasak olan zirai ilaçların kullanımı sebebiyle Türkiye’de ölen arıların sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin raporuna göre ölümlerin sebebi olarak bu ilaçlar saptanmış durumda. ‘Neonikotinoid’ olarak adlandırılan bu ilaç grubu sebebiyle yılda 200 bin arı kovanı yok oluyor.

Birgün'de yer alan habere göre, Çevre ve Arı Koruma Derneği (ÇARIK) Başkanı Şamil Beştoy, “Sorunun temelinde endüstriyel tarım ve hibrit tohum politikası var” diyor. Arı ölümlerinde önemli noktanın yaban arılarının ölmesi olduğunu vurgulayan Beştoy, “Bal arıları için durum kısmen kontrol altında tutulabiliyor ama yaban arıları için durum tam tersi. Bu da ekolojik denge için büyük bir tehlike” açıklaması yaptı.

'YAĞMUR İLACI TAŞIYOR'

Beştoy, hibrit tohum ve ‘Neonikotinoid’ ilaçlarının arılara etkisini şu sözlerle özetliyor: “Sertifikalı hibrit tohumların belirli üretim alanları var ve bu tohumlar kaplama ilaç denen ilaçlarla kaplanıyor. Amaç depolarda iyi saklamak ve ekildiğinde ortaya çıkabilecek zararlı etkiden korumak. Adı ‘neonikotinoid’ olan bu ilaçlar da yağmurlar sonucunda birçok bitkiye geçiyor. Sonuç olarak arı ölümleri kaçınılmaz oluyor.”

Etiketler ilaç Arı hibrit