İzmir Tabip Odası'ndan şiddet protestosu

İzmir Tabip Odası: 4 yıldır sağlıkta şiddet yasasıyla uğraşıyoruz.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Tabip Odası üyeleri, torba yasadaki sağlıkta şiddet düzenlemesi ve KHK ile ihraç edilen hekimlere yönelik güvenlik soruşturmalarını protesto etti.

AK Parti’nin Meclis'e sunduğu ve sağlık çalışanlarını yakından ilgilendiren yasa tasarısına bir tepki de İzmir Tabip Odası’ndan geldi. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanan hekimler yasa tasarısına karşı nöbet eylemlerine başladıklarını açıkladı.

"Sağlıkta Şiddete Hayır"’ pankartının açıldığı eyleme İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri, çok sayıda hekim ve sağlık çalışanı katıldı. TTB üyeleri, konuşmalara geçilmeden önce İzmir halkını sağlık çalışanlarına destek olmaya çağırarak imza kampanyası başlattı.

'AKP'NİN TASARISININ TTB'NİN ÖNERDİĞİ DÜZENLEMEYLE İLGİSİ YOK'

İlk sözü alan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz konuşmasına bir ay önce hastası tarafından öldürülen Fikret Hacıosman’ı anarak başladı.

Türk Tabipleri Birliği’nin yaklaşık 4 yıldır sağlıkta şiddeti önlemek için bir yasa tasarısı için uğraştıklarını ifade eden Obuz, "Geçtiğimiz günlerde Türkiye büyük millet meclisine bir yasa önerisi getirildi ve bu torba yasa tasarısı içerisinde sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik bir taslak tasarı var denildi. Fakat bu haliyle sağlıkta şiddeti önlemeye ilişkin hiçbir yeni düzenleme ve caydırıcılık getirmemektedir. Türk Tabipleri Birliği sağlık hizmetini aksatan, sağlık hizmeti nedeniyle oluşan şiddet olaylarında 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası öneriyordu bu tasarıda. Ama AKP’nin öne sürdüğü bu yasa tasarısının TTB’nin önerdiği düzenlemeyle uzaktan yakından ilgisi yok" dedi.

Torba yasa ile birlikte KHK ile ihraç edilen yaklaşık 4 bin hekimin artık özel sektörde de görev yapamayacaklarına da değinen Obuz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hepiniz biliyorsunuz bu KHK’lar nasıl çıktı, bu insanlar nasıl bir gecede ihraç oldular. Herhangi bir kanaatle yargılanmaya, soruşturmaya tabi olmadı hiçbirisi. Şu anda da hiçbir bir itiraz hakkı yok. Biz onların çalışma hakkına engel olan, evrensel hukuka, insan haklarına aykırı olan bu tasarının bir an önce geri çekilmesini istiyoruz. Amacımız bu tasarıya hep birlikte yüksek bir ses çıkarmak, kamuoyu oluşturmak ve sizleri de tepki göstermeye davet etmek. Bu yüzden imza vermeniz bizim için çok değerli. Biz eğer itiraz edersek bu şekilde bu tasarı genel kurula gelmez. Şu an komisyonda görüşmeleri sürüyor. TBMM Sağlık Komisyonu'nda görüşülmekte olan taslak geri çekilmeli yerine hekimlerin ve toplumun taleplerine uygun, hukuku esas alan yasa maddeleri içeren yeni bir teklif getirilmelidir. Sağlıkta şiddet sona ersin diyorum."

'HEKİMLERİN AKLIYLA DALGA GEÇİYORLAR'

Daha sonra söz alan TTB Merkez Konseyi Üyesi Mübeccel İlhan, "Memleketin hekimleri şiddet durdurulsun diye çığlık atarken meclise bir yasa tasarısı geldi. Adeta hekimlerin aklıyla dalga geçiyorlar. Biz daha bir ay olmadı bir meslektaşımızı kaybettik. Ne çabuk unuttunuz? Ne çabuk verdiğiniz sözlerden vazgeçtiniz? Sağlık Bakanı şiddete karşı yasa önerisi vereceklerini söylemişti. TTB sağlıkta şiddet yasasıyla ilgili başvuru yapmıştır. Bunun kabul edilmesini istiyoruz. Bu yasa yalnızca hekimleri şiddete karşı korumak için değil aynı zamanda bizden hizmet alan sizlerin sağlık hakkınızı korumak için istenilmektedir’’ diye konuştu.

"Şiddet isminin bahane edilerek" torba yasa tasarısı getirildiğine söyleyen İlhan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yasanın içerisinde hepimizi ilgilendiren pek çok yasa var. Bu torbanın içinde öyle bir yasa var ki insanı aklından edip hangi yüzyılda yaşıyoruz dedirtiyor. Çalışma hakkımızla ilgili 5. Yasa aynen şöyle diyor. ‘Ben güvenlik soruşturması yaparım seni uygun bulursam çalıştırırım. Bulmazsam çalıştırmam. Diplomanıza da 2 yıl el koyarım’ Bu kadar geride, bu kadar insan aklına aykırı hukukta yeri olmayan bir yasa olamaz. Peki, nedir bu güvenlik soruşturması? Yani hekimlik mesleği Türkiye’nin güvenliğini ilgilendiren hangi stratejik nokta üzerinde durmaktadır ki bu kadar üzerinde duruluyor?  Çok yazık..Bir ülkenin beyinleri, enerjisi ancak böyle heba edilebilir."