'Tez' çalmış: Önsöz bile aynı!

Mehmet Yavuz'a ait tez, Ömer Temel tarafından hazırlanan tezden kopyalanmış. Kopyalanan tezin 'önsöz ve sonuç' bölümü bile aynı. Kopyalanan tezde sadece 'teşekkür edilen isimler' değiştirilmiş.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Programında yaşanan intihal vakıası  bir çoğunu geride bıraktı. Mehmet Yavuz'un sunduğu tez, 2014 yılında Ömer Temel tarafından hazırlanan tezin, neredeyse kopyası. Kabul edilen tezde 'önsöz ve sonuç bölümü' dahi aynı. Önsözde  yapılan değişiklik teşekkür edilen isimlerden ibaret.

Evrensel'den Hasret Gültekin Kozan'ın haberine göre, danışmanlığı Rektör Yardımcısı ve Siyaset Bilimi Kamu Yönetimi bölüm üyesi Prof. Önder Kutlu tarafından yapılan “Türkiye’de Anayasalar ve Anayasa Yapım Süreçleri” isimli tez intihal dolu. Mehmet Yavuz’a ait 2017 tarihli bir master tezinin sadece içindekiler kısmı değiştirilerek, 2014 yılında İstanbul Üniversitesi’nde Ömer Temel tarafından “Türkiye’de Anayasa Yapım Süreçleri ve Demokratik Anayasa Yapımı” başlığıyla hazırlanan bir tezden birebir kopyalanarak yapıldığı anlaşıldı.

Orijinal olan “Türkiye’de Anayasa Yapım Süreçleri ve Demokratik Anayasa Yapımı” isimli tezle intihal tezin önsöz ve sonuç bölümlerinin dahi aynı olduğu fark ediliyor. Sadece içindekiler kısmının değiştirildiği tezde bazı küçük değişiklikler ve eklemeler dışında herhangi bir çaba sarf edilmemiş. Tezlerdeki etik ihlali kontrol görevi ise tez danışmanına ait. Söz konusu üniversitenin lisansüstü yönetmeliğinin 17. maddesine göre de tez danışmanı bu görevle sorumlu tutulmuş.

ÖNSÖZDE TEŞEKKÜR EDİLEN İSİMLER DEĞİŞTİRİLMİŞ! 

İntihal dolu tez bu kadar da olmaz dedirtiyor. Önsözün teşekkür bölümünde sadece teşekkür edilen isimler değiştirilmiş. Rakamla yazılan ‘30’ sayısı, intihal yapılan tezde yazıyla yazılmış. 2014’te yazılan tezde ‘ABD’, 2017’de intihal edilen tezde ‘Amerika Birleşik Devletleri’ne dönüşmüş. Sonuç bölümünde ise giriş farklı yazılmakla birlikte devamı yine aynı olmuş. 2014’te hazırlanan tezin sahiplenici diline 2017’deki kopyala-yapıştır tezde rastlanmıyor.