Kıbrıs Rum polisi Türklerin katillerini arıyor

Kıbrıs'ta Rum tarafının polis gücü ilk defa Türk kayıplarla ilgili bir soruşturma açıyor. 1960 ve ve 1970'lerde öldürülmüş 32 Türk'ün akıbeti hakkında soruşturma başlatıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ta iki toplumun ilişkilerinin normalleşme sürecini yakından ilgilendiren bir gelişme yaşanıyor. Rumların yaşadığını Kıbrıs Cumhuriyeti tarafının polisi iç savaş yıllarında adada hayatını kaybeden Kıbrıslı Türklerin akıbetini araştırmaya başlıyor.

Kıbrıs Haber Ajansı’nın geçtiği yeni habere göre Kıbrıs polisi, 1963-1964, 1967 ve 1974 dönemlerde ölen 32 Kıbrıslı Türk’ün ölüm nedenlerini araştırdığını ve bundan dolayı cezai soruşturmalar başlattıklarını açıkladı. Açıklamaya göre, 32 Kıbrıslı Türk’e ait kalıntılar Kıbrıs Kayıp Kişiler Komitesi tarafından yapılan kazı çalışmaları sırasında bulunmuştu.

Kıbrıs Cumhuriyeti polisi söz konusu 32 Kıbrıslı Türk’ün aileleri (adresleri ve telefon numaraları) hakkında bilgisi olmadığını belirtti. Polis, konu üzerine başlattığı soruşturmaya devam edebilmek amacıyla 32 kişinin ailelerinin Lefkoşa’da bulunan Polis Müdürlüğündeki Suç Önleme Dairesi’ne ifade vermeleri çağrısında bulunuyor.

Tarihi açıklamada ayrıca, 32 kişinin bilgilerine de yer verilirken, yeni gelişme ve açıklama Kıbrıs Rum ve Türk basınında büyük yankı buluyor.

BİR TABU YIKILIYOR

Kıbrıs’ta 1963 ile 1974 döneminde yaşanan kanlı iç savaş ve ardından gelen 74 Temmuz ve Ağustos savaşlarında binlerce Kıbrıslı Rum ve Türk hayatını kaybetmiş ve kayıplara karışmıştı. Geçtiğimiz yıllarda adada faaliyetler yürüten Kayıp Şahısları Arama Komitesi bu insanların izini sürmeye başlamış ve bazı şahısların kalıntılarını gün yüzüne çıkarmıştı.

İç savaş yıllarında etnik çatışmanın kurbanı olan bu insanların başına neler geldiği konusu yıllarca Kıbrıs’ta bir muamma teşkil etti. Son yıllarda Kıbrıs Rum tarafında milliyetçi saflarda savaşan bazı kişilerin kamuoyu nezdinde Kıbrıslı Türklerin öldürülmesini üstlenmesine rağmen Kıbrıs Cumhuriyeti makamları konu ile ilgili olarak harekete geçmemişti.

Kıbrıs polisinin yeni kararı ise bir ilke işaret ediyor. 1963 yılından beri Kıbrıslı Rumların kontrolünde olan polis teşkilatı ilk defa Kıbrıslı Türk kayıpların başına gelenleri araştıracak.

Ancak bu tarihi soruşturmanın önünde büyük bir engel bulunmakta: Kıbrıs polisi cinayetlere kurban gidenlerin yakınlarına ulaşmakta zorluk çekiyor. Zira bu insanların yakınları ve aileleri adanın kuzeyinde ve yurt dışında yaşamlarını sürdürüyor ya da bazı yakınlar için elde hiçbir veri ve bilgi bulunmuyor. Bu yüzden Kıbrıs polisi "soruşturmaya ilgi duyan tüm vatandaşları" iletişim kurmaya davet etti.