ODTÜ'lü öğrenciler hakim karşısına çıktı

'Tayyipler Alemi' pankartı nedeniyle tutuklanıp serbest bırakılan ODTÜ'lü öğrenciler, hakim karşısına çıktı. Yurt dışı seyahat yasağı kaldırıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ODTÜ Mezuniyet töreninde açtıkları “Tayyipler Alemi” pankartı nedeniyle tutuklanıp serbest bırakılan öğrenciler, hakim karşısına çıktı. Öğrencilerin yurt dışı seyahat yasağı kaldırırken, mahkeme Adalet Bakanlığı'na sorulmasını istedi.

Geçtiğimiz günlerde öğrencilerin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etmesinin ardından, Erdoğan öğrencileri affettiğini ve şikayetini geri çektiğini açıklamıştı.

Duruşmada, öğrencilerin avukatlarından Onurcan Özçelik, “Müvekkillerimin açmış olduğu derginin karikatürünün hakaret olmadığı ve kişilik haklarını ihlal etmediği kararı mahkeme kararı ile verilmiştir. 'Tayyipler Alemi aklandı' haberleri de yer almıştır” dedi. O dönemde açtıkları pankartın suç olduğunu öğrencilerin bilmediğini söyleyen Özçelik, bu karikatürün demokratik toplum düzeninde suç teşkil etmediğini dile getirdi.

Avukat Faruk Çayır ise yapılan karikatürün hiciv ve eleştiri içerdiğini söyleyerek, “Kesinleşmiş mahkeme kararına göre de hakaret olmadığı kabul edilmiştir. Eleştiri ve ifade özgürlüğü dolayısıyla burada yargılanmaktadır. Müvekkillerimiz burada eleştiri haklarını kullanmışlardır” dedi.

Mahkeme heyeti duruşmanın sonucunda öğrencilerin yurt dışı seyahat yasağı kaldırırken, pankartın basıldığı dükkanın sahibi esnaf Şahin Dereağzı'nın üzerindeki adli kontrolü de kaldırdı. Ancak heyet Cumhurbaşkanlığı tarafından şikayetin çekilmesine rağmen Adalet Bakanlığı'na bu konudaki kararının ve pankarta konu olan karikatürüne yönelik Penguen Dergisi yöneticilerinin yargılanıp yargılanmadığının sorulmasını istedi. Bir dahaki duruşma 4 Nisan 2019 tarihine erteledi. (Kaynak: Evrensel)