Kamu denetimi: 67 kurum 120 karara uymadı

Kamu Denetleme Kurumu’nun (KDK) 2018 yılı verilerine göre 67 idare 120 tavsiye kararına uymadı. Kararlara uymayan idareler listesinde ilk sırada 23 kararla Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yer alıyor. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı 13, Milli Eğitim Bakanlığı 10, Adalet Bakanlığı, Esenboğa Gümrük Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ve YÖK de beşer karara uymadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) faaliyetleriyle ilgili soru önergesini yanıtladı.

Malkoç’un verdiği bilgiye göre, 2013 yılında şikayet başvurularını almaya başlayan kuruma yaklaşık 5.5 yılda toplam 52 bin 486 başvuru geldi. Her yıl 5 ile 7 bin arasında değişen başvuru sayısının 2016 yılında 3 katına çıkarak 17 binin üzerine çıktığı 2018 yılının ilk 8 ayında da başvuru sayısının 10 bini geçtiği belirtildi.

BAŞVURULARIN YÜZDE 95’İ SONUÇLANDIRILDI

Malkoç’un verdiği bilgilere göre yaklaşık 5.5 yılda yapılan toplam 52 bin 486 şikayet başvurusunun 50 bin 271’i sonuçlandırıldı, 2 bin 215 başvurunun işlemleri devam ediyor. Bu verilere göre başvuruların yüzde 95.78’i sonuçlandırılmış oldu. Kurum verilerine göre 40 binin üzerinde başvuruyla ilgili “gönderme, incelenemezlik, geçersiz sayma, birleştirme ve ayırma” yönünde kararlar verildi. Bu durumda kabul edilip inceleme yapılan dosya sayısı 10 binin altında oldu. Bu başvurularda da 3 bin 172 dostane çözüm kararı, bin 229 ret kararı, 919 tavsiye kararı, 373 kısmi tavsiye kısmi ret kararı çıktı.

KARARLARA UYUM ORANI YÜZDE 27’DEN 65’E ÇIKTI

Kurumun verdiği kararlar kadar bu kararlara uyum oranı da önemli. KDK verilerine göre 919 tavsiye kararı, 373 kısmi tavsiye kısmi ret kararı olmak üzere 1292 karar veren kurumun kararlarına uyum oranı 2013 yılında yüzde 27 iken 2017 yılında yüzde 65 oldu. 2018 yılının ilk 8 ayında da uyum oranı yüzde 64.05 oldu.

2018 YILINDA 327 KARARDAN 120’SİNE UYULMADI

KDK 2018 yılı tavsiye kararlarıyla ilgili de bilgileri paylaştı. Buna göre 2018 yılındaki 500 tavsiye kararı verildi. Bu kararlarla ilgili 327 idareden yanıt geldi. Malkoç, "207 idarenin kararımıza uyacağı, 120 idarenin uymayacağı anlaşılmıştır” dedi.

EN ÇOK KARARA UYMAYAN SGK

KDK verilerine göre idarenin uymayacağını ilan ettiği 120 tavsiye kararı 67 kurumla ilgili. Kararlara uymayan idareler listesinde ilk sırada 23 kararla Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yer aldı. SGK’nın en çok karara uymayan kurum olarak görülmesine karşın kurumla ilgili bugüne kadar 120 tavsiye kararı alınmış olduğuna dikkat çekildi. SGK’yı 13 karara uymayan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı, 10 kararla Milli Eğitim Bakanlığı izledi. Adalet Bakanlığı, Esenboğa Gümrük Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ve YÖK de beşer karara uymadı.

GÖRÜŞMELER KARARA UYUMU ARTIRIYOR

Malkoç, kurumun kararlarına uyulmamasına ilişkin olarak, “Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme Karma Komisyonu Alt Komisyonu toplantılarında 2016 ve 2017 toplantılarında kurumumuzun verdiği tavsiye kararlarına uymayan, uyamayan ya da istediği bilgi ve belge taleplerine olumlu yaklaşmayan kurum temsilcilerini dinlemiştir. Komisyonca gerçekleştirilen bu faaliyetin idarelerce kararlara uyum noktasına olumlu yansımalarının olduğu gözlenmiştir. Bu faaliyetin tekrarlanması durumunda kararlara uyumun daha fazla olacağı değerlendirilmektedir” dedi.

ÖZEL: KDK’NIN İŞLEVİ MECLİS’İN SORUMLULUĞUNDA

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, önergesine verilen yanıta ilişkin olarak, “Her ne kadar kararlara uyum oranında yıllar geçtikçe artış yaşanmış olsa da, 2018 yılında Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından verilen 120 karara toplam 67 kamu kurumu uymamıştır. Kurum kararlarına uyulmamasına yönelik yaptırım bulunmuyor olması, KDK’nın dikkate alınmasının önündeki en büyük engeldir” dedi.

Özel’in açıklamasına göre uyulmayan tavsiye kararlarının için de hakim ve savcı adaylığına geçiş sınavını kazanıp mülakatla elenen vatandaşla ilgili Adalet Bakanlığına gönderilen “Sözlü sınavların iyi yönetim ilkelerinden olan nesnellik, tarafsızlık, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve kararların gerekçeli olması ilkelerine uygun yapılmasını teminen idarenin bundan sonra düzenleyeceği sözlü sınavlar öncesinde bilgi soruları yanında cevap anahtarlarını hazırlaması, sınavlara giren adaylara verilen puanların gerekçelerini ortaya koyacak tedbirler alması” kararı da bulunuyor. Yine Milli Savunma Bakanlığı da fazla çalışma karşılığında ücret ödenmesi ya da izin verilmesi yönünde yapılan 4 ayrı başvuruya ilişkin tavsiye kararlarına da uymadı.

Özel, “TBMM’ye bağlı olarak kurulan KDK’nın daha işlevli hale gelmesi, milletvekillerinin ve Meclisin sorumluluğundadır. Meclise ve KDK’ya itibar kazandırılması noktasında elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.