Dikmenliler: Oy isterken kimse yıkım demiyor

Ankara Dikmen Vadisi'nde kentsel dönüşüm kapsamında gecekonduların yıkımı sürüyor. Suriye'deki savaştan kaçarak Türkiye'ye gelenler ise elektriği ve suyu olmayan çadırlarda yaşamaya çalışıyorlar.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek döneminde başlayan Dikmen Vadisi'ndeki gecekonduların yıkımı, yeni başkan Mustafa Tuna döneminde de devam ediyor. Tuna'nın "Ortak Akıl" projesiyle bölgede yaşayan birçok gecekondu sahibi ile anlaşma sağlanmış durumda.

Dikmen Vadisi'ndeki gecekondularda yaşayan Suriyeli mülteciler için ise süreç belirsiz. Vadi içerisinde kurdukları çadırlarda kötü koşullarda yaşayan Suriyeliler, yardım bekliyor.

'ÇOCUKLAR ISLAK BATTANİYELERİN ÜZERİNDE YATIYOR'

Dikmen Vadisi'nde 4'üncü ve 5'inci etapta yer alan gecekonduların yıkımı Ankara Büyükşehir Belediyesi görevlileri tarafından yapılıyor. Kâğıt toplayıcılığı yaparak geçimini sağlayan Suriyeli mültecilerin de yaşadığı bölgede birçok ev yıkılmış durumda. Molozların arasında çadırda ya da derme çatma barakalarda yaşamlarını sürdüren mültecilere bölgeyi terk etmeleri söyleniyor.

Elektriği ve suyu olmayan çadırlarda yaşayan çocukların aileleri yardım talep ediyor.

Suyu ve elektriği olmayan çadırda kalan bir mülteci kadın şunları söyledi: "Daha önce yukarıdaki gecekonduda yaşıyorduk. Sonra gelip 'Çıkın buradan' dediler. 'Nereye gidelim' dediğimizde, 'Biz bilmeyiz, yıkacağız kendinize ev bulun' dediler. Çok aradık da ev için para lazım. Savaştan geldik para da yok. Çoluk çocuk burada yaşamaya çalışıyoruz. Eşya da yok. Yardım istiyoruz. Çocuklar ıslak battaniyelerin üzerinde yatıyor. Hastalanmadıkları gün yok."

Yıkılan gecekonduları terk eden Suriyeli sığınmacılar vadi içerisindeki çadırlarda yaşıyor.

'ÇEK ÇEK ERDOĞAN'A GÖSTER'

Çankaya Belediyesi sınırları içerisindeki İlker Mahallesi'nde yer alan mültecilerin kaldığı bölgeye toplu taşımayla ulaşım sağlanamıyor. Büyük yapılı sitelerin arasından geçerek gidilen çadırların olduğu bölgede karşılaştığımız yedi çocuk babası Mustafa isimli bir kişi, "Çek çek Erdoğan'a göster" diye sesleniyor.

"Buradan biz de gitmek istiyoruz ama yer yok" diyen Mustafa, "Biz de burada yaşamak istemiyoruz. Buna kim dayanır? Su yok, elektrik yok. Kazma kürek sesiyle uyanıyoruz. Parça parça yıkıyorlar. Şuraya gidin deseler gidelim. Çadırları da toplayacaklar diyorlar. Bizi de çıkaracaklarmış. Sen biliyorsundur ne zaman çıkaracaklar?" diye soruyor.

Yıkılan gecekonduların yakınına kurulan barakalardan biri.

'KIŞ GELİRKEN KAPI DIŞARI EDİLİR Mİ İNSAN?'

Bölgede evi henüz yıkılmamış Türkiyeli bir gecekondu sakini ise, "Ev sahibi, 'Biz anlaştık siz de kendinize kalacak yer bulun' dedi. Belediyeyle anlaşmışlar onlara ev verilecekmiş kurayla. Bizim gibi garibanlar ne yapacak belli değil" dedi.

Seçimden önce sorunların çözüleceğinin vadedildiğini söyleyen mahalleli, "Seçimden önce buraya geldiler oy istediler. 'Tüm sorunlarınızı çözeceğiz, yollarınızı da yapacağız' dediler. Seçim geldi geçti birini görmedik. Oy isterken kimse yıkım demiyor. Hadi biz neyse şu Suriyelilere bak, çadırda kalıyorlar. Önümüz kış. Kış gelirken kapı dışarı edilir mi insan?" diye konuştu.

'BÜYÜK BİNALAR YAPILACAK GİDİN DİYORLAR'

Çadırların olduğu bölgeye yakın bir yerde gecekonduda yaşayan 15 yaşındaki Suriyeli Muhammed ise ayakkabı boyacılığı yapıyor ve okula gidemiyor. Çadırlarda kalanların temiz su ihtiyaçlarını bir gecekondunun kesilmeyen şebekesinden bidonlara doldurarak sağladıklarını söyleyen Muhammed şunları anlattı:

"Aksaray'daki akrabalarımız da çadırlarda kalıyor. Savaş başladığında küçüktüm. 8-9 yaşındaydım. Orada damımız vardı. Her şeyimiz vardı. Tavuklar, arabalar... Sonra hepsi birden yıkıldı. Antep'te 1 yıl kaldık sonra buraya geldik. 'Buraya büyük binalar yapılacak gidin' diyorlar. Burada hayat zor da ne yapacağız ki? Yakında buradan göçeceğiz. Gebze'de ev tuttuk oraya gideceğiz, vatandaş da olacağız. Yine de Türkiyeliler olmasa acımızdan ölürdük. Bir lokma ekmek veriyorlar."