CNN: Türkiye Kaşıkçı'ya saygısızlık yapıyor

CNN International'dan Türkiye, Suudi Arabistan ve ABD'ye Kaşıkçı eleştirisi: Üç ülke de gerçeği kendi çıkarları için tam olarak açıklamıyor. Türkiye'nin, Suudi Veliaht Prensi ve yakın çevresine işaret eden kanıtları medyaya yavaş, maksatlı ve kesinlikle kasıtlı olarak sızdırma biçimi Kaşıkçı'nın yas tutan akrabaları bir yana, adalet kavramına da saygısızlık.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra 'kaybolması', dünya basınının gündeminden düşmüyor. Son olarak CNN International, ilgili üç ülke olan Suudi Arabistan, Türkiye ve ABD'yi eleştirdi. Kanalın internet sitesinde 'Gerçeğe karşı tuhaf bir saygısızlık' başlığıyla verilen makalede, "Böylesine tuhaf ve ölümle ilgili bir olayda gerçeği öğrenme ihtiyacı hiç bu kadar belirgin olmamıştı. Fakat en ilgili olan üç taraf da bu gerçeği sunmakla ilgilenmiyor gibi görünüyor. Aslında, üzerinden 15 gün geçmişken, üç taraf da bir şekilde bir tür örtbas halinde" denildi.

CNN, "Nihayetinde bu tüyler ürpertici olayın sonunda şu soruyu sormak zorunda kalabiliriz: En çirkin ikiyüzlülüğü sergileyen taraf üçünden hangisi? Katillerin kendileri mi? Cinayeti kendi amaçları için kullanan soruşturmacılar mı? Yoksa katil olmakla suçlanan tarafın müttefikleri mi?" ifadelerini kullandı.

SUUDİLER ZAMAN KAZANIYOR AMA İKNA EDİCİ BİR AÇIKLAMALARI YOK

Makalede ilk olarak Suudiler eleştiriliyor; Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın yakın güvenlik ekibinin yabancı bir ülkenin topraklarında diplomatik dokunulmazlığı kullanarak böylesi bir cinayet işlemesinin, Suudi Arabistan'daki mevcut yönetimin ömrünün uzun olmayacağını gösterdiği belirtiliyor. CNN, Suudilerin bir günah keçisi ilan ederek bu işten sıyrılmayı planladığına dair haberleri hatırlatıp şu ifadeleri kullanıyor:

"Fakat Suudi Arabistan kendisini hiçbir şekilde temize çıkaramayacak. Bu noktadan sonra şaşırtıcı olan şu ki, Suudi Arabistan ülke dışından yardım alma becerisine bile sahip olmasına rağmen, kendisine karşı yavaş yavaş yöneltilen suçlamaları ikna edici biçimde çürütemedi. Her gün daha kötüye gidiyor. Ve Riyad'ın her günkü stratejisi, bir başka büyük uluslararası olayın patlak verip herkesin dikkatini dağıtmasını umut etmek yönünde."

'TRUMP YÖNETİMİNİN UMURUNDA BİLE DEĞİL'

CNN Suudilerin ardından Trump yönetimini şu sözlerle eleştiriyor. "ABD'nin sahip olduğu teknoloji be NATO müttefiki Türkiye'den aldığı yardım sayesinde, İstanbul konsolosluğunun içinde ve dışında tam olarak ne yaşandığını bilmediğine inanmak imkânsız" ifadeleri kullanılan makalede, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Riyad ziyaretinden somut bir sonuç elde etmeden ama gülümseyerek fotoğraflar çektirip döndüğü belirtilip şöyle deniyor:

"Pompeo, Suudi kraliyetinin katı inkârı ve hızlı soruşturma sözüyle geri döndü. Bunun kamuoyuna sunulabilecek bir izahat olduğunu düşünmek, Batı'nın mevcut siyasi seçkinlerinin omurgasızlığının bir göstergesi."

CNN, tarafların hızla bir günah keçisi bulup, göstermelik yaptırımlarla göz boyamaya bile çalışmadığı yorumunu yaptı.

'TÜRKİYE DE SAYGISIZLIK YAPIYOR'

Makalede Türkiye de, soruşturmada elde edilen bulguları 'kendi amaçları için kullanmakla' itham edildi, bulguların medyaya sızdırılma biçimi eleştirildi. CNN şu ifadeleri kullandı: "Suudi Veliaht Prens ve yakın çevresinin dahline işaret eden kanıtların medyaya yavaş, maksatlı ve kesinlikle kasıtlı olarak sızdırılma biçimi Kaşıkçı'nın yas tutan akrabaları bir yana, adalet kavramına da saygısızlıktı. Türk yetkililer ellerindeki bilgileri Riyad üzerindeki baskıyı sürdürmek ve ve Beyaz Saray'dan açıklama talep etmek için kullandı."

'KANITLAR İLK GÜNDEN BERİ VARDI'

Pasaport bilgileri, CCTV kamerası görüntüleri, ses kaydı ve telefon dinlemeleri gibi bilgiler için "Bunların cinayetten sadece saatler sonra MİT'in elinde olduğu kesin" diyen CNN şöyle devam etti:

"Bununla birlikte, bunlar gizli tutulup, iktidar partisi ile ciddi bağlantıları olan bir adama karşı Türkiye topraklarında işlenen bir suç hakkında bir ithamda bulunmak için topyekûn olarak kullanılmıyor. Kaşıkçı'nın kaybolmasını hızla aydınlatmak için bile kullanılmıyor. Bunun yerine, davanın gündemden düşmemesi için önce daha az sorgulayıcı olacağı varsayılan Türk medyasına, sonra da yabancı basına sızdırılıyor.

Türkiye'nin Riyad'la çatışmasında yalnız kalmak istemediği açık ve ABD'nin de onlara baskı yapmasını istiyor. Fakat Suudların aleyhine davranmaktan hoşlandığı açık."

Makalede Türkiye'nin geçen yıl Suudi Arabistan tarafından Katar'a dayattığı ablukaya karşı çıkıp Katar'a destek verdiği hatırlatılıp, "Erdoğan bu konuda Suudileri hatalı görüyor ve onlara vereceği rahatsızlığı azami noktaya çıkarmak istiyor; bu sırada da uluslararası hukukun adil savunucusu gibi görünmenin tadını çıkarıyor" denildi.

'TÜRK YETKİLİLER NE İSTİYORSA ONU BİLİYORUZ'

Ancak CNN 'Türkiye'nin sunduğu kanıtların saydam olmadığını ve kasten açıklanmayan bilgiler olabileceğini' belirterek şu eleştiriyi getiriyor: "Cinayetin ses kaydının gerçekten olup olmadığını bilmiyoruz zira onu duymadık. Ve bunun nasıl elde edildiğini de bilmiyoruz. Türk yetkililerin bilmemizi istediği seçilmiş şeyleri biliyoruz. Peki o zaman, bilmemizi istemedikleri şeyleri nasıl öğrenebiliriz? Erdoğan'ın bir planı var ve yargı süreci olmaksızın çok iyi işliyor." (Dış Haberler)