Turgut Kazan: Erdoğan'ın sözlerinin onda birini Halkbank'a söyleyenlere işlemler yapıldı

İş Bankası'ndaki CHP hisseleriyle ilgili tartışmaları değerlendiren avukat Turgut Kazan, hisseleri etkileyebilecek açıklamaların Sermaye Piyasası Kanunu'na göre suç olduğunu söyledi. Kazan, "Erdoğan'ın sözlerinin onda biri kadarını Halkbank'a söyleyenler hakkında işlemler yapılmıştır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avukat Turgut Kazan, CHP'nin İş Bankası hisselerinin Hazine'ye devrinin hukuka aykırı olduğunu söyledi. Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda kararı olduğunu hatırlatan Kazan, "Sayın Erdoğan'ın mülkiyeti, hukuku hiç tanımayan yaklaşımı çok tehlikelidir. Mülkiyete böyle bakarsanız yabancı yatırımcı Türkiye'ye gelmez" diye konuştu.

Hisse değerlerini düşürecek açıklamaların suç olduğunu belirten Kazan, "Erdoğan'ın sözlerinin onda biri kadarını Halkbank'a söyleyenler hakkında işlemler yapılmıştır. Sermaye Piyasası Kurulu'nun bir şey yapması gerekir" ifadelerini kullandı.

RS FM'den Yavuz Oğhan'ın programına katılan eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP'nin İş Bankası hisselerinin Hazine'ye devredilmesi açıklamalarını değerlendirdi.

'VASİYETNAME MÜLKİYETİN AYRILMAZ PARÇASIDIR'

Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyeti olduğunu belirten Kazan, "Cumhurbaşkanı İş Bankası'na yönelik 'Biz ne istersek o oluyor zaten, yasa olsa da olur, olmasa da olur' diye düşünerek söylemişlerdir. Burada bir mülkiyet hakkı vardır. Vasiyetname de mülkiyetin ayrılmaz bir parçasıdır. Anayasa Mahkemesi'nin 1963 yılında verilmiş doğrudan bu konuyla ilgili verilmiş bir kararı da vardır" dedi.

Adnan Menderes hükümetinin de CHP'nin hisselerine yönelik uygulamalarını hatırlatan Kazan, "1960 öncesinde benzeri ve biraz daha kapsamlısını Adnan Menderes hayata geçirmişti. CHP'nin bütün mallarının müsaderesine ilişkin kanun çıkarılmıştır. İnanılmaz bir şeydi. Demokrasi kahramanları bunu yapıyor demek ki. Sayın Erdoğan benzerlikleri düşünsün" ifadelerini kullandı.

'MÜLKİYETİ TANIMAYAN YAKLAŞIM TEHLİKELİ'

Tartışmaların yabancıların yatırımlarını etkileyebileceğini söyleyen Turgut Kazan, "Sayın Erdoğan'ın mülkiyeti, hukuku hiç tanımayan yaklaşımı çok tehlikelidir. Mülkiyete böyle bakarsanız yabancı yatırımcı Türkiye'ye gelmez. İstediğiniz zaman mülkiyeti yok sayacak bir kanun çıkarıyorsanız, yabancılar da 'Bunlar hukuku yok sayıyor' diye düşünür" dedi.

'TTK VE TDK ATATÜRK'ÜN KURDUĞU KURUMLAR OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR'

CHP'nin İş Bankası'ndaki hisselerinden elde edilen gelirin Türk Tarih Kurumu (TTK) ve Türk Dil Kurumu'na (TDK) aktarıldığına değinen Kazan, "Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu, Atatürk'ün kurduğu kurumlar olmaktan çıkmıştır. Para ödemesi konusunda da sorunlar vardır. Ulusal bir mutabakatla bu konunun nasıl çözüleceğini oturup konuşmak gerekir" diye konuştu.

'HİSSE DEĞERİNİ DÜŞÜRECEK AÇIKLAMALAR SUÇ'

Hisse değerlerini düşürecek açıklamaların suç olduğunu kaydeden Kazan, şunları söyledi:

"6362 sayılı açıkça ihlal ediliyor. Bu yasa Sermaye Piyasası Yasası'dır. Hiç kimse İş Bankası'nın hisse senetlerinin değerini düşürecek bir açıklama yapma hakkına sahip değildir. Sayın Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar, 6362 sayılı yasanın 107. maddesine aykırıdır. Erdoğan'ın sözlerinin onda biri kadarını Halkbank'a söyleyenler hakkında işlemler yapılmıştır. Sermaye Piyasası Kurulu'nun bir şey yapması gerekir."