Kadınların tepkisini çeken afiş!

Meme kanseriyle ilgili hazırlanan "Eksik Olmayın" afişi sosyal medyada kadınların tepkisini çekti. Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka afişle ilgili olarak "Bu görseli seçenler şunu bilsin, meme kanseri olan kadınlar eksik değildir ama bence bu görüşte olanların kafasında birkaç tahta eksik" dedi. Gelen tepkiler üzerine grafiker tasarımın başlığını değiştirdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İnönü Üniversitesi'nin 2018 yılı başında düzenlediği 'Uluslararası Görsellerle Hastalıklar Afiş Yarışması'nın birincisi olan "Eksik Olmayın" afişi sosyal medyada kadınların tepkisini çekti. "Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarır" sloganıyla bir memesi olmayan bir kadının temsil edildiği afişte "Eksik Olmayın" yazısı daha sonra tasarımcısı tarafından değiştirildi.

'MEME KANSERİ OLAN KADINLAR EKSİK DEĞİLDİR'

Sosyal medya üzerinden afişe tepki gösterenler arasında eski Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka da yer aldı. Nazlıaka tepkisini, "Resmen 'Memesi alınan kadınlar eksiktir' mesajı veren bu görseli seçenler kimler, merak ediyorum. Acaba jüride kadın var mıydı? Varsa kadın jüri üyesi oranı neydi? Bu görseli seçenler şunu bilsin, meme kanseri olan kadınlar eksik değildir ama bence bu görüşte olanların kafasında birkaç tahta eksik" sözleriyle dile getirdi.

Kadın örgütlerinin yanı sıra meme kanseri nedeniyle ameliyat olmuş ve memesini kaybetmiş çok sayıda kadın da afişi eleştiren paylaşımlarda bulundu.

EURO 2024'ÜN DE TASARIMINI YAPTI

Meme kanseriyle mücadele edenlere olumsuz mesaj verdiği, kadının memesinin alınmasını eksiklik olmadığı yorumları yapılan afişi grafiker Erhan Yalur tasarladı. Yalur geçtiğimiz günlerde Almanya'nın ev sahipliği yapmaya hak kazandığı Euro 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda, ev sahipliğine aday olan Türkiye'nin logo yarışmasını da kazanmıştı. Yalur'un tasarladığı logo ile ev sahipliği başvurusu yapan Türkiye organizasyona ev sahipliği yapma hakkı elde edememişti.

GRAFİKER ERHAN YALUR'DAN AÇIKLAMA

Grafik tasarımcı Erhan Yalur tepkiler üzerine Instagram hesabından yaptığı açıklamada, "Bu afişte 'Eksik olmayın' ifadesii kullanarak kadınların eksik olduğunu ima etmedim. Tam aksine sağolun, eksik olmayın manasındada kullandım fakat malesef bizim ülkemizde sürü psikolojisi ile hemen linç kampanyası yapılma çabasından rahatsız olarak, bir açıklama yapmak istedim. Amacım kimseyi üzmek yada kırmak değil, bu işte başlığın direkt eksikliğe vurgulandığını görerek başlığı değiştirmeye karar verdim" dedi. (HABER MERKEZİ)