24 yıl sonra karar bekliyor

İHD İstanbul Şubesi saat 13.00'te 24 yıldır tutuklu olan Umut Fırat Süvarioğulları hakkında açıklama yapıyor. Süvarioğulları'nın karar duruşması 19 Ekim'de.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi bugün saat 13.00'te 2 Eylül 1994'ten beri tutuklu olan Umut Fırat Süvarioğulları ile ilgili basın açıklaması yapacak.

Umut Fırat, İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce 12 Ağustos 1998'de “vatan topraklarından toprak bölmeye yönelik olarak eylem gerçekleştirmek” suçundan müebbet ağır hapis cezasına çarptırıldı. Kesinleşen ceza daha sonra avukatları tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşındı. AİHM, mahkeme heyetinde askeri hâkim olması dolayısıyla diğer başvuru sebeplerini incelemeye gerek dahi duymadan “adil yargılanma ilkesinin ihlal edildiği”ne kanaat getirdi.

22 YIL SONRA MAHKEMEYE ÇIKTI 

Ancak AİHM kararı sonrası yargılamanın yenilenmesi prosedürü işletilmedi. Defalarca talep edilmesine rağmen yeniden yargılama reddedildi. Talep kabul edildiğinde, Umut Fırat ilk kez tutuklandıktan 22 yıl sonra 7 Temmuz 2016'da mahkemeye çıktı.  Yeniden yargılamanın ilk duruşmasından beri görülen her duruşmada, tahliye talebi tekrar edilse de, mahkeme talebi reddetmeyi sürdürdü. Kararın açıklanacağı duruşma ise 19 Ekim 2018’de Aydın’ın Söke ilçesinde görülecek.