İstanbul'da valilikten ticari taksi genelgesi

İstanbul Valiliği: Kısa mesafe tartışması, yol uzatma, yüksek sesle müzik dinleme ceza nedeni.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Valisi Vasip Şahin, ticari taksilere ilişkin yoğun şikâyetler üzerine bir genelge yayınladı. Valilik internet sitesinde yer alan genelgede, taksicilere yönelik şikâyetler sıralanarak, aksi davranışlarda bulunanlara cezai işlem uygulanacağı belirtildi.

Vali Şahin genelgede, bazı ticari taksi şoförlerinin; kısa mesafe, çok uzun mesafe ya da olumsuz hava koşullarında veya trafiğin yoğun olduğu saatlerde yolcu almadığı, ödeme konusunda (bozuk para) sorun çıkardığı, özellikle yabancı turistler başta olmak üzere farklı şehirlerden gelenlerin gidecekleri adresleri bilmemelerini fırsat bilerek ulaşım güzergahını uzatmak suretiyle fazla para aldığı, araç içerisinde yüksek sesle müzik dinlediği, seyir halinde iken cep telefonu ile oyun oynadığı, uzun süreli yüksek sesle konuşarak yolcuları rahatsız ettiği, araç içerisinde sigara içtiği, alkollü iken araç kullandığı, uygunsuz tutum ve davranışlarda bulunduğuna ilişkin şik3ayetlerin geldiğini ifade etti.

Çeşitli kanun maddelerini ortaya koyarak bu tavır ve davranışlardan sakınılmasını isteyen Şahin, aksi durumda cezai işlem uygulanacağını vurguladı.

CEZAİ DAVRANIŞLAR

Şahin, şu açıklamada bulundu:

"Kısa mesafe ya da çok uzun mesafeye yolcu alınmaması, olumsuz hava koşullarında veya trafiğin yoğun olduğu saatlerde yolcu alınmaktan kaçınılması, ödeme konusunda sorun çıkarılması, özellikle yabancı turistler başta olmak üzere farklı şehirlerden gelen vatandaşlarımızın gidecekleri adresleri bilmemelerini fırsat bilerek ulaşım güzergahını uzatarak yolculardan yüksek ücret talep edilmesi, araçların bakımsız ve /veya kirli kullanılması, araç içerisinde yüksek sesle müzik dinlenilmesi, seyir halinde iken cep telefonu ile oyun oynanması, uzun süreli yüksek sesle konuşarak yolcuların rahatsız edilmesi, araç içerisinde sigara içilmesi, uygunsuz tutum ve davranışlarda bulunulması, araçta pazarlık usulü yolcu taşınması, (taksimetre açılmaması) alkollü iken araç kullanılması, otobüs duraklarında, park yasağı olan yerlerde araç ya da yaya trafiğini engelleyici şekilde park ve bekleme yapılması, yerli-yabancı müşteri ayrımı yapılması, yasaktır.

Aksine davranan şoförler hakkında ilgililerin bildirimi halinde tespit tutanağı düzenlemeye kolluk kuvvetleri ve belediye trafik zabıtası yetkili olup ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde adli/idari işlemler yapılacak, gerekli idari para cezası uygulanacaktır. Bu karar yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. İlanen tebliğ olunur."

'STOKÇULUK YAPILAMAZ'

Vali Şahin ayrıca gıda ürünlerine yapılan zamlar ve stokçuluk iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "İlimiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren esnaf, firma ve her türlü işletme tarafından sunulan mal ve hizmetlerin haklı bir neden olmaksızın fiyatları yükseltilmez. Meslek kuruluşları tarafından belirlenen fiyatlar üzerinde satış yapılmaz. Ürünlerin piyasaya arzlarının geciktirilmesi ve stokçuluk yapılmaz" ifadelerini kullandı.

(HABER MERKEZİ)

Etiketler istanbul genelge taksi