Diyarbakır'da kampanya: Alışverişi yerelden yap!

Diyarbakır'da 'Alışverişi Yerelden Yap Diyarbakır Kazansın' kampanyası başlatıldı. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı, 'istihdam sayısını yükseltmek istediklerini de' açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı, yerel markaların güçlenmesi ve esnafın desteklenmesini teşvik etmek amacıyla “Alışverişi Yerelden Yap Diyarbakır Kazansın” kampanyası başlattıklarını açıkladı.

Yönetim Kutulu üyeleriyle birlikte basın mensuplarıyla bir araya gelen Diyarbakır OSB Başkanı Aziz Odabaşı, döviz kurundaki dalgalanmanın getirdiği ekonomik sıkıntılara karşı direnen OSB’deki sanayicilerin şu ana kadar işçi çıkarmadığına dikkat çekerek, 4. Etab’ın tamamlanmasıyla 7 bin olan istihdam sayısını 15 bine yükseltmeyi amaçladıklarını söyledi.

GENİŞ ÇAPLI KAMPANYA

OSB Başkanı Aziz Odabaşı, Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren fabrikalarda çok önemli ürünler üretildiğine dikkat çekerek, bu ürünlerin tanıtılmaya ve halkın desteğine ihtiyaç olduğunu kaydetti. Odabaşı, “Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi olarak çalışmalarımızın büyük bölümünü kentimize yabancı yatırımcıyı çekmeye dönük olsa da yerel esnafın desteklenmesi ve yaratılan markalara sahip çıkılması bir diğer önem verdiğimiz konuların başında gelmektedir. Bu anlamda yerel esnafın desteklenmesi, alışverişlerin yerelden yapılmasına dönük bir kampanya başlatıyoruz. Bu kampanya, hem yerelin yaşatılmasına hem de kent ekonomisi ile istihdamına da olumlu katkı yapacaktır” diyerek, kent halkını bu kampanyaya sahip çıkmaya çağırdı.

Bu kampanyayı önce Diyarbakır’a, sonra bölgeye, Türkiye’ye ve yurt dışına yayacaklarını belirten Odabaşı, “Amacımız kendi üretimimiz olan markalara sahip çıkılmasını sağlamak. Geniş çaplı bir kampanya süreci hazırladık. Kentimiz, esnafımız canlansın istiyoruz. Halkımızı, toplumun tüm bileşenlerini Diyarbakır’da üretim yapan markalara ve esnafımıza destek olmaya davet ediyoruz. Bu kentte kazanılan para burada kalmalıdır. Bunu sağlayabilirsek hep beraber kentimizin ekonomik alanda gelişmesini sağlamış oluruz” dedi.

‘BANKALAR ENGEL ÇIKARIYOR’

Ülke genelinde yaşanan ekonomik krize rağmen Diyarbakır’ın cazibesini koruduğunu ifade eden Odabaşı, şunları kaydetti: “Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan yatırımcılarımız şu ana kadar krize rağmen işçi çıkarmadı, buna karşı direniyorlar ama bu iş nereye kadar gidecek kestiremiyoruz. Döviz kurundaki dalgalanmadan bizler de etkilendik ama daha önceki krizlerden dolayı dayanıklı olduğumuz için daha az etkilendik. Bu sıkıntılı süreci başarıyla atlatmak için çabalarımız devam edecek. Bankalar maalesef yatırımcılara engel çıkarıyor. Açık olan krediler onaylanmıyor, yeni krediler verilmiyor. Bu işi çözmek için TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da devrede, bankalar birliği ile görüşme yapılacak. Ticaret geçmişi yüzyıllar öncesine uzanan Diyarbakır, dönem dönem özgün krizler yaşamasına rağmen cazibe merkezi olma özelliğini korumuştur. Yakın bir tarihte ülke genelinde sirayet eden döviz kurlarındaki dalgalanmanın yarattığı ulusal krizden işletmelerimiz olumsuz etkilense de krizi yönetme konusunda edinilen deneyimler pozitif bir etki yaratmıştır. Diyarbakır’ın 6’ncı Teşvik Bölgesi kapmasında olması, genç nüfusu ve coğrafi konumu dolayısıyla yatırımcıların gözdesi olma özelliğini koruyor. Bunu son dönemlerde Diyarbakır OSB’mizi ziyaret eden konuklarımızdan görmek mümkün. Son bir ayda OSB Demiryolu İşletmesine talip olan REYSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, TÜYAP Başkanı Bülent Ünal, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk, Amerika Pamuk Konseyi Türkiye Temsicili Marcha Powel başkanlığında Endonezya, Tayland ve Vietnamlı teksilcilerden oluşan 35 kişilik heyet ve İsrail’den gelen işadamı heyeti OSB’mizi ziyaret ederek, yatırımlar hakkında bilgi aldı.”

'KÜRT BÖLGESİ İRAN’LA TİCARET YAPIYOR'

Irak Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasında yaşanan referandum krizinden ticari olarak olumsuz yönde etkilendiklerini belirten Odabaşı, krizden sonra Kürt bölgesinin İran’la ticaret yapmaya başladığına dikkat çekti. Kürt bölgesinden paralarını alamadıklarını vurgulayan Odabaşı, şöyle konuştu: “Araç üstü ekipman ticaretimiz tamamen durdu. Referandumdan sonra yaşanan siyasi krizden dolayı ilişkilerde sorun olunca bundan çok etkilendik. Daha önce 3 milyon olan ticaret hacmimiz 1 milyonun altına düştü. Tabi bir de işin Irak Kürt Bölgesi’ndeki ekonomik krizle ilgili olan tarafı var. Bundan dolayı sattığımız ürünlerin parasını alamıyoruz. Bu bizi ciddi anlamda etkiliyor. Irak Kürt Bölgesi, daha çok İran’la ticaret yapıyor, bu referandumdan sonra bir hayli arttı. Kalite olarak bizim ürünlerimiz daha iyi ama İran ucuz verdiği için İran’ın ürünlerini tercih ediyorlar. İran bu konuda daha avantajlı. Kasım ayında Diyarbakır’daki STK’lar olarak fuar nedeniyle Irak Kürdistan Bölgesi’ne gideceğiz, orada görüşmeler yapacağız. İlişkilerin eski haline dönmesi en çok Diyarbakır ve bölgeye ticari, ekonomik anlamda olumlu yönde etki yapacaktır.” (DUVAR)