İstanbul Barosu başkan adayı Eren Keskin: Mahmut Esat Bozkurt hukuku değişmeli

İstanbul Barosu Başkanı olmak için hafta sonu yapılacak Genel Kurul'daki seçimlerde 10 aday arasında yarışacak isimlerden birisi de insan hakları savunuculuğu ile tanınan avukat Eren Keskin. "Geçmişle yüzleşme olmadan adalet olmaz" diyen Keskin, "Mahmut Esat Bozkurt örfi hukukunun değişmesi gerekiyor" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Barosu Başkanı olmak için yarışan 10 adaydan biri Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu (ÖDAV) adayı avukat Eren Keskin. Türkiye'deki yargının en büyük sorununun 'bağımsızlık' olduğunu vurgulayan Keskin, Türk hukuk sisteminin kurucularından sayılan Mahmut Esat Bozkurt için, "Mahmut Esat Bozkurt örfi hukuku savunuyordu. Biz bunun değişmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Gazete Duvar'ın İstanbul Barosu başkan adayları ile görüşmelerinin bugünkü konuğu Eren Keskin...

'HER TÜRLÜ DÜŞÜNCE VE FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜNÜN YANINDAYIZ'

İstanbul Barosu’na neden başkan adayı oldunuz, seçilirseniz en çok üzerinde duracağınız konular hangileri olacak?

Hukuk ve demokrasi iç içe kavramlar. Demokrasi mücadelemizi hukuk bağlantılı olarak daha verimli devam ettirmek ve avukatların sorunlarını dile getirmek adına aday olduk. Hukukta gerçekten insanı temel alan bir anlayışımız var. Her türlü düşünce ve fikir özgürlüğünün yanındayız.

İstanbul Barosu Başkan adayı Kılıç: Kamuoyunda yanlış bir algı varİstanbul Barosu Başkan adayı Kılıç: Kamuoyunda yanlış bir algı var

'RESMİ İDEOLOJİYİ TARTIŞMAYA AÇMAK İSTİYORUZ'

Kendinizi anlatırken diğer adaylarla farklarınızı nasıl açıklayacaksınız?

Biz yüzleşme olmadan adalet olmayacağına inanıyoruz. Çünkü resmi ideolojinin yarattığı insan tipinin temel sorun olduğunu düşünüyoruz. Barışçıl ve demokratik kavramlarla resmi ideolojiyi tartışmaya açmak istiyoruz. Bunun hukukla çok bağlantısı var. Çünkü Türkiye bir taraftan kendi yarattığı resmi ideolojinin yanına insanları sıkıştırırken bir yandan uluslararası birçok sözleşmeye imza atıyor ama bu sözleşmelerin gerekliliklerini yerine getirmiyor. Bu büyük bir açmaz oluşturuyor. Avukatlar açısından da açmaz oluşturuyor. Çifte standartlı bir durum. Bu nedenle geçmişle yüzleşmenin mutlaka yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

'BARODAN BAŞLATMAK İSTİYORUZ'

'Geçmişle yüzleşme'den kastınız nedir?

Geçmişle yüzleşmeden kastım Türkiye'nin resmi ideolojisinin yarattığı kırmızı çizgilerin tartışmaya açılması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu toplumda konuşamıyoruz. İnsanlar farklı düşünceleri dile getiremiyor. İşte bu farklı düşüncelerin dile getirilebileceği bir ortam yaratmak ve bunu barodan başlatmak istiyoruz.

'MAHMUT ESAT BOZKURT'UN HUKUK YAPICISI OLDUĞU BİR COĞRAFYADA YAŞIYORUZ'

OHAL dönemi ve sonrasında birçok avukat üstlendikleri davalarla ilgili 'örgüt' suçlaması ile karşılaşarak gözaltına alındı, tutuklandı. Bunlardan yola çıkarak Türkiye'de savunmanın engellendiğini düşünüyor musunuz? Eğer böyle bir sorun tespitiniz varsa bu konuda girişimleriniz olacak mı?

Savunma bu süreçte tamamen yargının dışına atılmak isteniyor. Çünkü savunma itiraz eden bir süreç. Bunu en yoğun olarak yaşadığımız dönem Olağanüstü Hal dönemi. Bizler 1990'ları çok ağır yaşadık. Bizden öncekiler 1980'leri çok ağır yaşadı. Aslında bizim coğrafyamızda hukukun ihlal edilmediği hiçbir dönem olmadı. Biz Mahmut Esat Bozkurt'un hukuk yapıcısı olduğu bir coğrafyada yaşıyoruz. Mahmut Esat Bozkurt örfi hukuku savunuyordu. Biz bunun değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Hangi kesimden olursa olsun. Sol, sağ, Kürt... farklı fikirleri nedeniyle avukatlar üzerinde çok büyük bir baskı yaratıldı ve birçok avukat sadece düşüncelerini ifade ettikleri için ya da siyasi bakışları nedeniyle cezaevine atıldılar. Bir kere bunun çok büyük bir hak ihlali olduğunu düşünüyoruz. Tamamen ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırı söz konusu. Eğer biz baro başkanlığına seçilirsek hiçbir ayrım yapmadan fikirleri nedeniyle cezaevlerine konulan tüm meslektaşlarımızı ayrım yapmadan temsil edeceğiz.

Bugünkü baroyu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bugünkü baronun çifte standartlı bir yaklaşım içerisinde olduğunu düşünüyoruz. Örneğin Ergenekon davalarında gösterdiği tavrı diğer yurtsever devrimci avukatlara göstermedi. Hukukta çifte standart olmaz. Eğer bir hukukçu hak ihlaline uğruyorsa hangi nedenlerle olursa olsun o baronun kişiye sahip çıkması gerekir.

Peki sizce Türkiye'de yargının en büyük sorunu şu an nedir?

En büyük sorunu yargının bağımsız olamaması. Yargı bu coğrafyada hiçbir zaman bağımsız değil. Ama bu kadar bağımlı olduğu bir süreç yaşanmadı. Çünkü bu süreçte hakimler ve savcılar çok büyük sorun yaşıyorlar. Hakimler ve savcılar görevden alınıyor. Bu nedenle biz yargı bağımsızlığının temel mesele olduğunu düşünüyoruz.

'BAROLAR BİRLİĞİ AVUKATLARIN YANINDA DURMADI'

Türkiye Barolar Birliği sizce yeteri kadar avukatların yanında durdu mu?

Almadı. Barolar Birliği şu an kendini ideolojinin sınırlarına hapsetmiş bir anlayışa sahip. Demokratik hukuk ilkelerini eğer uygulamak istiyorsanız kendisini ait hissettikleri siyasi akımların sınırlamasına izin veremez. Yani insani hukukun hakkettiği her şeyi yapmak zorunda. Barolar Birliği şu anda bu yaklaşımdan çok uzak olduğunu düşünüyorum.

İstanbul Barosu Başkan adayı Karatün: Barolar Birliği avukatların yanında durmadıİstanbul Barosu Başkan adayı Karatün: Barolar Birliği avukatların yanında durmadı

'AVUKATLARIN KENDİ İÇLERİNDE İKTİDAR ODAKLARI OLUŞTURDUKLARINI GÖRÜYORUZ'

Stajyer ve mesleğe yeni başlayan avukatlarla ilgili projeleriniz neler?

Stajyerler ve mesleğe yeni başlamış avukat arkadaşlarımız çok zor koşullarda çalışıyor. Maalesef avukatların da kendi içlerinde iktidar odakları oluşturduklarını görüyoruz ve kendisine bağlı olarak çalışan avukatlara gerçekten üstenci bir yaklaşımla davrandıklarını görüyoruz. Bunun kaldırılması için bir insan hakları eğitimine ihtiyaç var. Staj kredisini geri ödemesiz olarak yapacağız. Avukatlık ruhsatından baro ödeneği almayacağız. Özellikle avukatlar için ortak çalışma mekanları oluşturacağız. Staj eğitim merkezini daha verimli ve adeta bir okul haline getireceğiz. Fiziksel kapasitesini artıracağız. Stajyerleri bütün bu eğitim süreçlerinin içine çekeceğiz. Bu içinde yaşadığımız insan hakları açısından, demokrasi açısından kıstırılmış ortam içinde dilerim ki İstanbul Barosu seçimleri yeni bir ışığa neden olur.

İstanbul Barosu başkan adayları

Mehmet Durakoğlu (İstanbul Barosu Başkanı, Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu), Kaptan Yılmaz (Milliyetçi Avukatlar Grubu), Başar Yaltı (Avukat Harekatı), Fikret İlkiz (Bağımsız), Hasan Kılıç (Önce İlke Çağdaş Avukatlar Yükseliş Grubu) Çiğdem Koç (Bağımsız), Gökhan Ahi (Avukat Hakları Grubu), Talat Canbolat (Baroda Değişim ve Gelişim Harekatı), Eren Keskin (Özgürlükçü Demokrat Avukatlar), Cem Kaya Karatün (Ortak Hedef Platformu).