Ankara Katliamı anıtı Cumhurbaşkanlığı’na mı takıldı?

10 Ekim Ankara Gar Katliamı'nın üçüncü yılında, Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından Gar’ın önüne anıt yapılması kararının kime takıldığının izini sürdük. Belediye meclisinin CHP'li üyesi Doğan Yılmazkaya, anıtın akıbetine ilişkin kendisine, "Cumhurbaşkanlığına gönderdik orası bakıyor" denildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - IŞİD'in gerçekleştirdiği 10 Ekim Ankara Gar Katliamı'nın üzerinden üç yıl geçti. 103 kişinin hayatını kaybettiği katliamın ardından Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, saldırının gerçekleştiği yerin adının "Demokrasi Meydanı" olması ve o noktaya bir "Demokrasi Anıtı" yapılması kararı aldı. Katliamın üzerinden geçen üç yıla karşın belediye tarafından anıt için tek bir çivi dahi çakılmadı.

'CUMHURBAŞKANLIĞINA GÖNDERDİK ORASI BAKIYOR'

Katliamda hayatını kaybedenlerin yakınlarının ve yaralıların her ayın 10'unda Ankara Garı önünde yaptıkları anmada ortak talepleri anıtın bir an önce yapılmasıydı. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'ne anıtın yapılması için önerge veren CHP'li Meclis Üyesi Doğan Yılmazkaya, karardan 5 ay sonra yeniden konuyu meclise taşıdı.

"Böyle bir karar aldık neden gereği yapılmadı?" diye soran Yılmazkaya, "Biz projeyi hazırladık" yanıtını aldı. "Neden uygulamıyorsunuz?" sorusunu zaman zaman yeniden soran CHP'li üye, en son anıt yapım kararıyla ilgili olarak kendisine, "Cumhurbaşkanlığına gönderdik orası bakıyor" yanıtı verildiğini söyledi.

Yılmazkaya, "Bunun Cumhurbaşkanlığıyla ne ilgisi var? Süreç olumsuz ve takip etmeye devam ediyoruz. Bu durumu yeniden gündeme getirip 10 Ekim günü mecliste yeniden soracağım. Yanlış oldu diyebilirsiniz, kararı geri çekebilirsiniz ama böyle bir şey de yok! Aldığınız kararın arkasında duracaksınız" diye konuştu.

'OLAYI SİYASİ OLARAK UZATIYORLAR, YAPMIYORLAR'

Anıtın yapılmamasının nedenini, "siyasi bir karar" olarak niteleyen Yılmazkaya, "Olayı siyasi olarak uzatıyorlar, yapmıyorlar" dedi.

AK Partili üyelerin oyuyla kararın meclisten geçtiğini hatırlatan Yılmazkaya, "Peki AK Partili üyeler aldıkları kararın hayata geçmemesine dair bir yorum yapmıyorlar mı?" sorusuna, "AK Partili üyeler hiçbir konuyla ilgili yorum yapmıyorlar ki bu konuyla ilgili yapsınlar. Neye oy verdiklerini dahi çoğu zaman bilmiyorlar" yanıtını verdi.

SOYLU DA YANIT VERMEDİ

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil geçtiğimiz Nisan ayında anıtı TBMM gündemine taşımıştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Yeşil, katliamın gerçekleştiği yere yapılması planlanan anıtın akıbetini ve anıtın sanatçısı ile hazırlanan sözleşmede anıtın isminin daha sonraki tarihlerde değiştirilmeyeceğine dair telif hakları kapsamında bir madde konulup konulmadığını sormuştu. Geçen 7 aya rağmen Yeşil'in sorularına İçişleri Bakanlığı tarafından yanıt verilmedi.