Algedik IPCC raporunu değerlendirdi: Fosil yakıt izinleri kaldırılmalı

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin “1,5ºC Küresel Isınma Özel Raporu”nu değerlendiren Gazete Duvar yazarı Algedik, "Çok açık ki hükümetlerin onayından geçen bu rapor bize iklim değişikliğinin geri dönülmez noktada olduğunu kibarca itiraf etmiş" dedi. Çalışılan senaryolarda karbon tutma ve nükleere yer verilerek çözümün belirsizliğe hapsedildiğini anlatan Algedik, "Bu yüzden bu rapordan itibaren bütün fosil yakıt izinleri kaldırılmalı" ifadesini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli-IPCC’nin “1,5ºC Küresel Isınma Özel Raporu” açıklandı. Kısa adı SR 15 olan rapor, 2015’te Paris Anlaşması’nın kabul edilmesinin ardından yapılan çağrı üstüne hazırlandı.

Küresel toplam net karbondikoksit ve diğer gazların salımları. CO2 grafiğinde şu an yılda atmosfere 45 milyar ton CO2 salınırken bu miktarın 2100’de doğru eksi 10 milyar tona çekilmesi isteniyor.

Son taslağın temmuz ayında hükümetler tarafından onaylanmasının ardından rapor, geçen hafta gerçekleşen toplantılar sonucunda cumartesi günü Güney Kore’nin İncheon kentinde IPCC tarafından da onaylandı. IPCC Başkanı Hoesung Lee raporun 6 bini aşkın bilimsel referans ve dünyanın her yerinden binlerce uzman ve hükümet yetkilisinin katkıları ile hazırlandığını belirtirken IPCC 1. Çalışma Grubu Eşbaşkanı Panmao Zhai, “Bu raporun ortaya koyduğu çok belirgin kilit mesajlardan biri, halihazırdaki 1°C derecelik küresel ısınmanın sonuçlarını daha fazla aşırı hava olayları, yükselen deniz seviyeleri ve Arktik deniz buzlarının erimesi ve diğer değişimler olarak şimdiden görüyoruz” ifadesini kullandı.

Rapor, 0,8 ile 1,2 derece arasında, yaklaşık 1 derece sıcaklık artışını ortaya koyarken, geçmiş yıllardaki salımlardan kaynaklı yaklaşık 0,5 derecelik bir artışın olma ihtimalini de ifade diyor. Ayrıca iklim değişikliğinde gelinen noktaların binlerce yıl süreceğini ifade ediyor. Raporda 0,5 derecelik bir sıcaklık artışı ile aşırı iklim olaylarının sıklığı ve şiddetinde artış gözlemlendiği belirtilirken, iklim kaynaklı sağlık, yaşam, gıda güvenliği, su tedariği, insan güvenliği ve ekonomik büyümede risklerin artacağını ve bu artışın 2 derece ile çok daha fazla olacağı ortaya konuluyor.

10 yıldan az zamanımız kaldı: Bilim insanları harekete geçin aptallar demek istiyor10 yıldan az zamanımız kaldı: Bilim insanları harekete geçin aptallar demek istiyor

Raporu değerlendiren enerji ve iklim uzmanı, Gazete Duvar yazarı Önder Algedik çalışmanın 1,5 derecelik sıcaklık artışının resmini çektiğini ve bunun 2 derecelik artış ile ortaya koyacağı büyük farkı tanımladığını belirtti. Algedik, raporda değinilen çözümlere dair 2030 yılına dek, 2010'da tüketilen kömürün, gazın ve petrolün yarısına yakını kadarına düşürülmesinin, 2050'de ise tamamının terk edilmesinin gerektiğini ifade etti. Buna rağmen bunun yeterli olmadığını ve raporda henüz ortada olmayan karbon tutma gibi teknolojilere bel bağlandığını anlatan Algedik, “Çok açık ki hükümetlerin onayından geçen bu rapor bize iklim değişikliğinin geri dönülmez noktada olduğunu kibarca itiraf etmiş. Çalışılan senaryolarda da karbon tutma ve nükleere yer verilerek çözüm bir belirsizliğe hapsedilmiş. Bu yüzden bu rapordan itibaren bütün fosil yakıt izinleri kaldırılmalı, acil fosilden çıkış planları hazırlanmalı” dedi. (HABER MERKEZİ)