Amsterdam’da Türkiye konuşulacak

Read My World’ün bu yılki teması Türkiye. 70’ten fazla yazar, sanatçı ve gazeteci davetli.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amsterdam’da yapılan Uluslararası Edebiyat Festivali Read My World’ün bu yılki teması Türkiye. Gazete Duvar Yayın Yönetmeni Ali Duran Topuz, festivalin konukları arasında. 11-13 Ekim 2018 tarihleri arasında gerçekleşecek festivalde Ali Duran Topuz, “Basın ve Kutuplaşma” başlıklı panelde ve medyada ifade özgürlüğü başlıklı bir oturumda konuşmacı olarak yer alacak.

Festivale, Türkiye ve Hollanda’dan 70’ten fazla yazar, sanatçı ve gazeteci davetli olarak katılıyor. Bu yıl altıncısı düzenlenen festivalin küratörlüğünü Süreyyya Evren ve Aylime Aslı Demir üstlendi. Festivalin Türkiye’den diğer katılımcıları da Enis Akın, Sevinç Çalhanoğlu, Karin Karakaşlı, Sema Kaygusuz, Seray Şahiner, Cem Sorguç ve Murat Uyurkulak olarak belirlendi.

9 ve 10 Ekim tarihlerinde ön gösterimleri yapılacak olan festivalde gazetecilerin yürüteceği tartışmalarda ifade özgürlüğü, medya ve kutuplaştırma konuşulacak. Festivalin diğer etkinlikleri ise 70’lerden bugüne Türk dizilerinin izleyicilerin hayatına etkisi, kimlik ve ev ile kentsel mekânın sanatçı için anlamı ve soylulaştırma konularına odaklanıyor. DJ şovları, sanatsal yürüyüşler, edebiyat okumaları ve çeviri atölyeleri gibi farklı türden birçok etkinliğin yer aldığı festivalde Hollandalı lise öğrencilerinin Türk edebiyatından esinlenerek ürettikleri şiirlerin değerlendirildiği bir yarışma da yer alıyor. Edebiyat açısından çevirinin sınırları ve yapay zekanın çevirmen olarak yeteneğinin tartışmaya açıldığı etkinliklerde ise yazarlar ve çevirmenler birbirlerinin ürettikleri metinleri yorumlayacaklar.

Festivalin ardından, Read My World podcast'i üzerinden festival programındaki konuşmalar dinlenebilecek.

İNTERNET ÇAĞINDA ARAŞTIRMACI GAZETECİLİK VE ALTERNATİF MEDYA

Gazete Duvar Yayın Yönetmeni Ali Duran Topuz, medya ve gazeteciliğin günümüzdeki durumunun tartışılacağı etkinliklere konuşmacı olarak katılıyor. Türkiye’de ana akım medyanın güvenilirliğini yitirmesi esnasında ortaya çıkan alternatif medyanın gazetecilik anlamında önemi, marjinalleştirilmiş seslere medyada nasıl yer verilebileceği ve araştırmacı gazeteciliğin popülizm dönemindeki rolünün tartışılacağı bir etkinlikte, Ali Duran Topuz açılış konuşması yapacak.

Bir başka oturumda ise Ali Duran Topuz, Hollanda’da yaşayan Türkiyeli gazeteci Raşit Elibol ile ifade özgürlüğü kavramını, Hollanda’da ve Türkiye’de gazeteci olmak üzerinden konuşacak. Ali Duran Topuz ve Raşit Elibol, bu oturum için birbirlerine soru sorarak gerçekleştirdikleri diyalog üzerinden ortaya çıkan metinleri festival izleyicileriyle paylaşacaklar ve konu hakkında sohbet edecekler.