Saros Körfezi ÇED toplantısında gergin anlar

Saros Körfezi’ne yapılması planlanan, Boru Hatları İle Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) yeniden gazlaştırma terminalinin ÇED toplantısında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürü Abdullah Bülbül vatandaşların dilekçelerini işleme koymadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Saros Körfezi’ne yapılması planlanan, Boru Hatları İle Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) yeniden gazlaştırma terminalinin ÇED toplantısında imza gerginliği yaşandı.

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere köyüne, BOTAŞ tarafından yapılması planlanan ‘Saros FSRU Gemi İskelesi’ projesiyle ilgili daha önce ertelenen halkın katılımı toplantısı yine gerçekleştirilemedi.

Toplantının başında açıklama yapan Edirne Çevre ve Şehircilik Müdürü Abdullah Bülbül’ün “yazılı ve sözlü sorularınızı alacağız” demesine rağmen bir türlü avukat Bülent Kaçar’ın müvekkilleri adına konuşmasına müsaade edilmedi.

Avukat Kaçar zoraki bir şekilde yaptığı açıklamada, “Biz çevreyi korumak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı buradayız” diyerek şunları dile getirdi:

“Deniz rotasyonuna yapılacak rıhtım ve iskele yanaşma tesisleri tarım toprakları üzerine yapılmaktadır. Tarım topraklarının korunması kanunu ihlal edilmektedir. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı anayasaya, çevre kanuna ve tarım topraklarının korunması kanununa aykırı davranmaktadır.”

Bu sırada konuşması İl Müdürü tarafından sık sık kesilen Kaçar, “Halkın katılımı olarak, dört tane müvekkilim adına burada konuşma mı diyorsunuz?” diyerek tepki gösterdi.

Salondaki vatandaşların “siz bizi dinleyeceksiniz” diyerek İl Müdürü'ne tepki göstermesi üzerine sözlerine devam eden Kaçar, “Yurttaşlar Danıştay’ın 6. Dairesi'nin yine hukuksuz planlamanıza karşı vermiş olduğu kararlarda Saros kıyılarının özel ekolojik değerlere sahip olduğu ve mutlak korunması gerektiğini söylediler mi? Bu kararlar sizlere tebliğ edilmedi mi? Trakya planlanması adı altında kaç tane dava kaybettiniz?” Ama gelip buraya atom bombası yerleştiriyorsunuz. Bir LNG doğalgaz gemisinin patlaması halinde 55 tane Hiroşima bombası patlamış gibi oluyor biliyor musunuz? Bunu ben söylemiyorum; Denizcilik Federasyonu söylüyor. Denizcilik Federasyonundan görüş aldınız mı?” diye sordu.

'YASA DIŞI' DİYEREK DİLEKÇELERİ İŞLEME KOYMADI

Avukat Kaçar’ın konuşmasının ardından salondaki vatandaşlar, itiraz dilekçelerini sunmak üzere sahneye çıktı. Bu sırada vatandaşların dilekçelerini İl Müdürü Bülbül, “yasa dışı” diyerek işleme koymak istemedi.

Bu duruma salonda bulunan bir avukat “Anayasaya aykırılık yapıyorsunuz. Anayasaya aykırı hareket etmek Türk Ceza Yasası gereği suçtur. Vatandaşın dilekçe verme hakkı var” diyerek tepki gösterdi. Dilekçeleri işleme konulmayan vatandaşlar ise “hem hakkımızı gasp ediyorlar hem de böyle yapıyorlar” diye isyan etti.

Öte yandan Avukat Bülent Kaçar toplantıyla ilgili “Halkın itirazlarının kayıt altına alınmadığı bir toplantı ÇED yönetmeliğinin 9. Maddesine göre yapılmış sayılmaz. Çünkü halkın itirazları dilekçeleri ile bir bütündür. Biz dilekçelerimizi vermek istiyoruz ama toplantının başkanı İl Müdürü bu dilekçeleri almak istemiyor.” sözlerini kullandı.

İl Müdürü Bülbül ise toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, provokatörlerin toplantıda ön plana çıktığını söyledi.

Yaşanan gerginlikle ilgili konuşan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ise “Elimizde bilimsel belgeler var, elimizde üniversitelerin raporları var, elimizde çevre bakanlığının daha önce hazırlamış olduğu ‘Saros bir doğa harikasıdır burada ciddi bir ekoloji vardır’ şeklinde rapor var. Ve uzmanlarda bu yatırım buraya yapılırsa on 15 yıl içerisinde burada hiçbir canlı yaşamayacak ve doğa katledilecek diyor” dedi.

TEMA Vakfı Lüleburgaz Gönüllü Sorumlusu Hakan Dedeoğlu da; diğer tarafta askeri manada tehditler söz konusu: “Yunanistan’la ilişkilerimiz olsun, Saros Körfezi’nin hemen altında NATO’ya ait atış alanları olsun, depremle ilgili olan hassasiyetler olsun bunların hepsi birer endişe kaynağı” diye konuştu.