Ilıcak ve Altan kardeşlerin cezası onandı

İstinaf mahkemesi Altan kardeşler ve Nazlı Ilıcak hakkındaki mahkumiyet kararını onadı. Sanıklar hakkında ağırlaştırılmış müebbet isteniyordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstinaf Mahkemesi; Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan ve Mehmet Altan'ın da aralarında bulunduğu 6 sanığa, yerel mahkemece verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onadı.

Taraf gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Ahmet Altan, kardeşi Mehmet Altan ve gazeteci Nazlı Ilıcak ile birlikte darbe girişimini önceden bildikleri iddiasıyla açılan davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

MEHMET ALTAN: SAVCI DELİLLERİ GÖSTERSİN

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi'nde görülen duruşmanın öğleden sonraki oturumunda aralarında Mehmet Altan ve Ahmet Altan'ın da bulunduğu 5 sanık mütalaaya karşı son savunmasını yaptı.

Tutuksuz sanık Mehmet Altan, Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından tahliye edildiğini hatırlattı. 21 Eylül'de görülen duruşmada, savcının verdiği mütalaada müebbet hapsini istediğini söyleyen Altan, mütalaayı eleştirdi.

Altan, "Savunma yapmak zorunda bırakılmaktan dolayı hicap duyuyorum. Lütfen savcı, benimle ilgili suç olduğunu iddia ettiği delilleri göstersin" diyerek beraatını istedi.

AHMET ALTAN: SOYUT TEHLİKE YARATMAK DİYE BİR SUÇ VAR MI?

Ahmet Altan da yaptığı savunmasında mütalaayı ve savcıyı eleştirdi. Altan, "Duruşma boyunca bir tek sanığın bile savunmasını dinlemeden, elindeki telefonla oynayan savcının mütalaasına bir bakalım. Savcının bizim eylemlerimizin soyut bir tehlikeye yönelik olduğuna söylüyor. Soyut tehlike yaratmak diye bir suç var mıdır? Soyut tehlikenin somut delilleri var mı? Savcı, Anayasa Mahkemesi'nin Mehmet Altan hakkında verdiği kararı dikkate almıyor" dedi.

Bu sözler üzerine Mahkeme başkanı, sanık Ahmet Altan'ı savunma hakkı kapsamı dışına çıktığı gerekçesiyle uyardı.

'SAVCI CİDDİ BİR SUÇ İŞLİYOR'

Ahmet Altan "Savcı ciddi bir suç işliyor. Ben suç işlemiyorum. Anayasa Mahkemesi'ni yok sayamaz" dedi. Mahkeme Başkanı da "Esasa yönelik savunmanızı yapın. Savcı beyin kişiliğine yönelik saldırıda bulunamazsınız. 'Bu savcı' diyerek ithamlarda bulunuyorsunuz. Mütalaaya karşı savunmanızı yapın" diyerek tekrar uyardı.

Altan, "Bir savcı nasıl Anayasa Mahkemesi'ni yok sayar bunu sorma hakkına sahip değil miyim?. Elbette buna karşı çıkma hakkım var. Beni cezalandırmak istiyorlar, ancak hukukta karşılığını bulamıyorlar. Ben haklıyım. Yıllardır hapis yatıyorum. Ben sadece haksız olmaktan korkarım. Hukuka, Anayasaya uygun bir karar vermelisiniz" ifadelerini kullandı.

Sanıklar son sözlerinde beraatlarını ve tahliyelerini talep etti.

KARAR ONANDI

Duruşmaya verilen aranın sonrasında mahkeme heyeti kararını açıkladı. Mehmet Altan, Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, Fevzi Yazıcı, Şükrü Turgut Özşengül ve Yakup Şimşek hakkında İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nin "Anayasayı ihlal" suçundan verilen, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının ayrı ayrı onanmasına karar verildi.

NE OLMUŞTU?

"FETÖ'ye ait olduğu" iddiasıyla KHK ile kapatılan Can Erzincan TV'de, Nazlı Ilıcak ile Ahmet ve Mehmet Altan'ın, darbe girişiminde bir gün önce katıldıkları bir programındaki sözleri basına yansımıştı. Altan kardeşlerin bu programdaki siyasi analizleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik sözleri, "darbe olacağını açık açık söyledikleri" şeklinde yorumlanarak, bazı yayın organlarında ve sosyal medyada yer almıştı. 10 Eylül 2016 sabahı gözaltına alınan Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak 23 Eylül günü tutuklanmışlardı.

Mehmet Altan, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi'nin kararıyla tahliye edilmişti. Ceza Dairesi, hazırladığı tensip tutanağında, sanığın başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi'nin, Mehmet Altan'ın kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edildiğine karar verildiğini hatırlatmıştı. (HABER MERKEZİ)