Mimarlardan kampanya: Ankara için bir düşün olsun

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Dünya Mimarlık Günü'nde basın açıklaması yaptı. Şube, "Ankara için bir düşün olsun" kampanyası başlattığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Mimarlar Odası Ankara Şubesi, "Mimarlık... Daha İyi Bir Dünya İçin" temasıyla kutlanan Dünya Mimarlık Günü’nde basın toplantısı düzenledi.

Mimarları sorumluluk almaya davet eden ve toplumsal duyarlılığı artırmayı hedefleyen Mimarlar Odası Ankara Şubesi, "Ankara için bir düşün olsun" kampanyası başlattı. Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan şube binasında yapılan açıklamada, şunları söyledi:

“Kamusal alanlarımızın daraltıldığı, yeşil alanlarımızın, orman alanlarımızın, tarım arazilerimizin yapılaşmaya açıldığı, derelerimizin üstü kapatılarak coğrafyaya meydan okunduğu, nefes borularımız olan vadilerimizin tıkandığı, dere ve vadi yataklarının yapılaşmaya açıldığı, sosyal yaşantımızın ve sosyal buluşma mekanlarımızın ise tamamen ortadan kaldırıldığı bir kentleşme ile Dünya Mimarlık Gününü karşılıyoruz."

Dünya Mimarlık Günü'nün, her yıl Ekim ayının ilk pazartesi günü kutlandığını belirten Candan, "Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) Dünya Mimarlık Günü teması ‘Mimarlık... Daha İyi Bir Dünya İçin’ olarak belirledi. Hem kendi ülkemizin koşulları hem Cumhuriyet’in Başkent’i Ankara’nın koşullarından yola çıkarak 'Ankara için bir düşün olsun' çağrısıyla bir dizi etkinlik programladık” dedi.

‘MESLEK ODALARININ HUKUKSAL MÜCADELELERİNİ ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORLAR’

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İmar Kanunu'nda değişiklik yapacağına dair tasarının gündeme geldiğini hatırlatan Candan, “Tasarının basına yansıyan kısmında imar planlarının kesinleştikten 6 ay sonra dava açılamayacağı, bu 6 aylık süre içinde de su basmanı yapılmışsa ruhsat iptali de yapılamayacağına yönelik hukuksal sürecin işletilmeyeceği belirtiliyor" diye konuştu.

Hükümetin, Mimarlar Odası’nın ve meslek odalarının hukuki mücadelesini engellemek istediğini söyleyen Candan, "Bu aslında bir tasarıyla birlikte ağır aksak olan hukukun da tamamen bitirilmesi, kentlerin de tamamen plansız bir sürece girmesinin önünü açıyor. Çünkü biz planlama süreçlerine dava açarken ola ki kaçırdınız bir imar planı değişikliğini, çünkü bazı plan değişiklikleri gizli kapaklı yapılıyor" dedi.

'KESİNTİSİZ BİR AF SÜRECİ MEYDANA GETİRİR'

"Biz bunu AOÇ’de hülle yoluyla devredilen ABD Büyükelçiliği planlarında gördük" diyen Candan, şöyle devam etti:

"Hiçbir şekilde kamuoyuyla paylaşılmadan plan değişikliği yapıldı ki biz o plan değişikliğini ABD Büyükelçiliği’nin ruhsatı sürecinde ruhsat iptali ve dayanağı olan planın iptali için yargıya başvurmuştuk. Şimdi plan kesinleşti 6 ay sonra fark ettiniz dava açamayacaksınız. 6 ay içinde su basmanları atılmışsa ruhsat iptali davası açamayacaksınız. Bu kesintisiz bir af sürecini meydana getirir. Artık planlı kentleşmenin ‘sizlere ömür’ olduğu bir süreçle karşı karşıyayız. Bu da Dünya Mimarlık Günü’nde dünyanın her yerinde neoliberal politikalarla kapitalizmin hizmetine girmiş, kapitalizmin kendisini meşrulaştırmasının ve sermaye birikiminin çoğaltmasının bir aracı haline getirilen mimarlık sürecinin Türkiye’deki uzantısı olarak geliyor."

SİNAN CEMGİL’İN ÇİZİMLERİ VE MİMAR KEMALLETTİN’İN KOLEKSİYONU SERGİLENECEK

Candan, Dünya Mimarlık Günü etkinlikleri kapsamında iki özel koleksiyonun da sergileneceğini belirterek şu açıklamayı yaptı:

"Bunlardan bir tanesi ODTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencisi iken Nurhak Dağları'nda katledilen Sinan Cemgil’in birinci sınıfta temel tasarım dersinde kendisinin çizdiği el çizimlerini orijinalleri sergilenecek. Sinan Cemgil bugün yaşasaydı belki bu masada birlikte oturuyor olacaktık. İkinci koleksiyonumuz da Mimar Kemalettin özel eşyalarından oluşuyor. Gazi Üniversitesi’ndeki Mimar Kemalettin Müzesi’nin dağıtılmasından sonra ailesi tarafından Mimarlar Odası Ankara Şubesi'ne emanet edilen özel eşyalarının bir bölümü ‘Mimarlık müzesine doğru’ adlı sergide ve toplumla bulaşacak. Demirtaş Kamçıl’nın, Rezmi Bediz’in pergelleri ve daha birçok eseri görmek isteyen herkesi de 5 Ekim’de Mimarlar Odası’ndaki panele ve sergiye bekliyoruz. Dünya Mimarlık Günü'nde meslektaşlarımızın mimarlık gününü kutlarken, mimarlığın halkın ihtiyaçları üzerinden şekillenmesini, toplumsal sorumluluğunun etik değerlerle yerine getirilmesini önemsiyoruz. Meslek etiğiyle toplum yararına çizilen her çizgi, üretilen her eser anlamalıdır." (DUVAR)