Nazlı Ilıcak ve Altan kardeşlerin cezalarının onanması istendi

Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan ve Mehmet Altan'ın yeniden yargılanması İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'nde yapılıyor. Savcı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarının onanmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimini önceden bildikleri iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan ve Mehmet Altan'ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'nde yargılanmasına başlandı.

Sanık savunmalarının ardından esas hakkındaki görüşünü açıklayan duruşma savcısı, sanıkların istinaf taleplerinin reddedilmesi ve yerel mahkemenin "Anayasayı ihlal" suçundan verdiği ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının onanmasını talep etti. Mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına tutuklu sanıklar Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan, Fevzi Yazıcı, Şükrü Turgut Özşengül ve Yakup Şimşek ile tutuksuz yargılanan Mehmet Altan ve avukatları katıldı.

Davanın sabah yapılan oturumunda Nazlı Ilıcak ve Fevzi Yazıcı'nın sorgusu yapıldı. Öğleden sonraki oturumda da Mehmet Altan, Şükrü Tuğrul Özşengül, Yakup Şimşek ve Ahmet Altan'ın savunmaları alındı.

MEHMET ALTAN: MAHKEME ANAYASA'YI YOK SAYDI

Yazılı savunmasını okuyan Mehmet Altan, kendisini yargılayan İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nin Anayasa'yı yok sayarak yargılama yaptığını savundu.

Yerel mahkemenin verdiği ağırlaştırılmış müebbet kararına ilişkin olarak Anayasa Mahkemesi'nin üç ihlal tespit ettiğini söyleyen Mehmet Altan, "En son haliyle dosyayı inceleyen AYM Genel Kurulu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi 'gözaltına bile alınamayacağımı' karara bağlarken, İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi ağırlaştırılmış müebbet veriyor. AYM esas olarak yazılarım ve konuşmalarım nedeniyle suçlandığımı, bunun da ifade ve düşünce özgürlüğünün parçası olduğunu söylüyor" dedi.

Türkiye'nin ve Avrupa'nın en yüksek iki mahkemesinin hiçbir suçunun olmadığını karara bağladığını söyleyen Altan, "Mahkemenizin gerçek bir hukuk anlayışının takipçisi ve uygulayıcısı olarak AYM Genel Kurulu ve AİHM kararlarının da ispatladığı gibi düşüncelerimden, fikirlerimden dolayı benliğime yönelik bu zulmü bitirmesini talep ediyorum" diye konuştu.

AHMET ALTAN: MAHKEME OLMAYAN BİR SUÇ UYDURDU

Tutuklu sanık Ahmet Altan, "tuhaf olan bu yargılamanın", bir televizyon programında subliminal mesaj vererek darbeye katıldıkları iddiası ile başladığını söyledi.

Altan, "Subliminal mesaj, manevi cebir, inanç. Bu iddiaların bir tanesi bile somut değildir. Bir tanesinin bile somut kanıta dayandırılması mümkün değildir. Bir tanesi bile elle tutulur, gözle görülür bir eylem değildir. Sayın yargıç, bizim ceza yasamızda 'manevi cebir' diye bir suç yoktur. Bizi mahkum eden mahkeme olmayan bir suç uydurmuştur, ki bunun kendisi suçtur" dedi.

Gerçekleştirdikleri somut bir eylemin olmadığını öne süren Altan, "Bizim gerçekleştirdiğimiz somut bir eylem yok, dava dosyasında yazıldığı türden suçları belirleyen kanun maddesi yok, haliyle kanıt da yok. Biz olmayan bir davada yargılanıp, olmayan bir davada mahkum olduk" ifadelerini kullandı.

Mahkemeden, ceza verilen suçun tanımlanmasını isteyen Ahmet Altan, "Benim talebim açık ve net; hukuka, yasaya ve Anayasa'ya uygun bir biçimde suç olan eylemi tarif edin, bu eylemi suç kabul eden kanun maddesini gösterin ve bu eylemin gerçekleştiğini belirleyen somut kanıtı ortaya koyun. İki senedir bize kanıtı gösterin diyoruz. İki yıldır bu insanların sorusuna hiçbir hakim, hiçbir savcı cevap veremedi" şeklinde konuştu.

SAVCI ONAMA İSTEDİ

Savunmaların ardından esas hakkındaki mütalaasını açıklayan istinaf savcısı, sanıkların istinaf taleplerinin esastan reddine karar verilmesini istedi. Yerel mahkemenin kararının hukuka uygun olduğunu savunan savcı, kararın onanmasını ve tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

Tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme, sanıklar ve avukatlarının esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını yapmaları için davayı erteledi.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Mehmet Altan, Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, Fevzi Yazıcı, Şükrü Turgut Özşengül, Yakup Şimşek ve Tibet Murat Sanlıman, 15 Temmuz darbe girişimini önceden bildikleri iddia ediliyor.

Davanın görüldüğü İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, 16 Şubat 2018'de yaptığı karar duruşmasında, Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan, Mehmet Altan, Fevzi Yazıcı, Yakup Şimşek ve Şükrü Turgut Özşengül'e, "Anayasayı ihlal etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Sanıkların cezasında indirime gidilmezken tutuksuz sanık Tibet Murat Sanlıman'ın beraatine karar verildi.

Sanıkların avukatları davayı İstinaf Mahkemesi'ne taşıdı. Dosyanın geldiği İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2'inci Ceza Dairesi, 18 Haziran 2018 tarihinde Mehmet Altan'ın tahliyesine karar verdi. (İSTANBUL/DHA)