Gökçe Gökçen: Havalimanı açılışı yetişsin diye işçiler feda ediliyor

CHP heyeti, tedavileri devam eden üçüncü havalimanı işçilerini ziyaret etti. Ziyaretin ardından açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, “Açılış yetişsin diye, gerekli güvenlik önlemleri alınmadan çalıştırılan işçiler feda ediliyor” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP heyeti, üçüncü havalimanı inşaatında yaşanan iş kazasında ağır yaralanan işçileri, tedavi gördükleri Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ziyaret etti.

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, İstanbul Milletvekili Ali Şeker, PM üyeleri Pınar Uzun ve Gamze Pamuk Ateşli’den oluşan CHP heyeti, işçiler H.K. ve B.A. hakkında yetkililerden bilgi aldı.

İşçilerin durumu hakkında açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, “Açılış tarihi yaklaştıkça, yüklenici firmalar işçileri yoğun mesaiye zorluyor. Açılış yetişsin diye, gerekli güvenlik önlemleri alınmadan çalıştırılan işçiler feda ediliyor” dedi.

'İŞÇİLERİ TUTUKLAMAK SORUNLARI ORTADAN KALDIRMAZ'

İşçilerin geçen hafta yaptıkları eylemleri hatırlatan Gökçen, inşaatının başladığı günden bu yana yaşanan hak ihlallere işçilerin tepki gösterdiğini belirtti. İşçilerin tutuklanmasının sorunları ortadan kaldırmayacağını ifade eden Gökçen, şunları söyledi:

"Haklarını arayan işçileri sendikacıları tutuklamak, çalışma alanlarını polis kordonu altına alıp çalışanlar üzerinde baskı kurmak sorunları ortadan kaldırmaz. Yasalardan ve uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan çalışma koşullarını sağlamak yüklenici firmaların görevidir. İktidar da bu çalışma koşullarını denetlemek ve çalışanların haklarını korumakla görevlidir. Böylesine büyük bir havalimanı inşaatında işçileri tahta kuruları dolu yatakhanelerde yatmaya zorlamak hem ayıptır, hem de suçtur."

'AÇILIŞ YAKLAŞTIKÇA ÇALIŞMA KOŞULLARI DAHA DA ZORLAŞTI'

2016 Ocak ayında havalimanı inşaatında yaşanan iş kazalarını verdiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdığını söyleyen İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, açılış tarihinin taşeron firmalar tarafından işçilerin kabusu haline getirildiğini söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, havalimanı pistindeki otobüs kazasında ağır yaralanan ve beyin ameliyatı geçiren B.A’nın yoğun bakımdan çıkarıldığını, kamyonun ezdiği H.K.’nin ise yoğun bakımda olduğu bilgisini paylaştı.

İnşaat başladığından bugüne kadar kötü çalışma koşullarının devam ettiğini söyleyen Şeker, "İşçiler birçok kez çalışma koşullarına isyan ederek iş bırakma eylemi yaptılar. Sorunlar düzeltilmediği gibi, açılış tarihi yaklaştıkça çalışma koşulları daha da zorlaştı. Taşeronun taşeronunun taşeronu firmalar işçileri daha da fazla çalıştırmaya başladılar" dedi.

'ŞANTİYE TOPLAMA KAMPI GİBİ'

Alt taşeron firmaların karlılığı düştüğü için işçilerin yevmiyelerinden kesinti yaptığını aktaran Ali Şeker, "Görüştüğümüz işçiler her gün yüzlerce işçinin çalışma koşullarına dayanamayarak işten ayrıldığını, yüzlerce yeni işçinin işbaşı yaptığını anlatıyorlar. Sürekli bir işçi sirkülasyonu var. Böylesine büyük bir havalimanı inşaatının şantiyesi bir toplama kampı gibi. Taşeron firmalar öncelikle bu çalışma koşullarını düzeltmeliler” diye konuştu.