Ulaştırma Bakanlığı: 3. havalimanında patronlara talimat verildi

Ulaştırma ve Altyapı bakanlığı, 3. havalimanındaki işçi eylemiyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada sorunların çözümü için patronlara talimat verildiği belirtilirken, işçilerin provokasyona getirildiği iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bazı çevreler '3. havalimanı'nı 29 Ekim'de açamayacaklar' iddiasıyla milletimizin moralini bozma gayretindedir. 3. havalimanı, Türkiye'nin gurur projesidir, durdurmaya kimsenin gücü yetmeyecek ve 29 Ekim'de açılacaktır'' denildi.

"3. havalimanında yaşanan olaylar ve gelinen nokta ile ilgili kamuoyuna açıklama yapma zorunluluğu doğmuştur" ifadeleriyle başlayan açıklama şöyle devam etti, "Açılışına sayılı günler kala aynı çevreler 'havalimanını 29 Ekim'de açamayacaklar' iddiası ile milletimizin moralini, çalışanların motivasyonunu bozma gayreti içinde oldukları gözlemlenmektedir. İsmi ne olacak ile başlatılan tartışmalar daha sonra servis olayını gerekçe göstererek bazı marjinal grupların yer aldığı, HDP ve CHP'li bazı milletvekillerinin de destek verdiği bir provokasyona dönüştürülerek farklı bir noktaya çekilmek istenmiştir."

Açıklamada projenin, "Türkiye'nin gurur projesi" olduğu ve "durdurmaya, engellemeye kimsenin gücünün yetmeyeceği" belirtilerek, 29 Ekim 2018 günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile açılacağı ifade edildi. Açıklamada havalimanı inşaatında çalışan işçilerin durumları ile 'ilgilenildiği' belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

SORUNLARIN GİDERİLMESİ İÇİN TALİMAT VERİLDİ: İGA yönetimi; sorun ve taleplerini dinlemek üzere çalışanlarla hızlıca bir araya gelmiş; yapılan görüşme sonucu, sorun yaşandığı tespit edilen noktalarda vakit kaybetmeden somut adım atılmaya başlanmıştır. Bu görüşmenin ardından İGA ivedilikle bünyesindeki taşeron (500'e yakın firma) firma patronlarıyla bir araya gelmiş ve sorunların giderilmesi ile ilgili kendilerine de talimat vermiştir. Dört yılı aşkın bir süredir havalimanı şantiyesinde çalışmalar devam etmektedir. Giderek artan ve nihayetinde 36 bin çalışana ulaşan İstanbul Yeni Havalimanı şantiyesi, orta büyüklükte bir ilçe nüfusuna sahiptir. Bu büyüklükteki şantiyede kuşkusuz çalışanların temizliğinden, sağlığına, içme suyundan yemeğine kadar büyük bir organizasyon gerekmektedir. İGA yönetimi de bunu büyük bir başarı ile sürdürmektedir.

BAKANLIĞIMIZ DA ÇALIŞMA VE DENETİMLERİNE DEVAM ETMEKTEDİR: Bunun yanı sıra İstanbul Yeni Havalimanı projesinde görev alan, mavi ya da beyaz yaka ayrımı olmadan tüm çalışanların yediği yemekler, işçilerin geri bildirimleri üzerine hassasiyetle incelemeler yapılmakta ve kalitesi test edilmektedir. Ancak bir eksiklik olmaması amacıyla Bakanlığımız,  yemekhanelerin, yatakhanelerin de diğer sosyal yaşam alanlarının bir kez daha gözden geçirilmesini istemiştir. Servis konusu ile ilgili olarak sefer sayılarının artırılması ve bekleme alanlarının düzenlemesi konusunda daha titiz davranılacaktır. Servis bekleyen işçilerin rahatı için çadır ve üstü kapalı bekleme alanları oluşturulacaktır. Çalışanların sağlığı ve rahat çalışma koşullarına sahip olması için Bakanlığımız da çalışma ve denetimlerine devam etmektedir.