Veli Der: Çöken okul duvarı güvenlik sorunu değil mi?

Velider, 2018-2018 eğitim yılı için açıklama yaptı ve Milli Eğitim Bakanlığı'na sorular soruldu. Açıklamada, "Okullara polis yerleştirerek güvenlik sorunlarını çözeceğini düşünen anlayış; neden çocuklarımızın okullara severek gideceği okul ortamları oluşturmayı düşünmüyor?" denildi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - 2018-2019 Eğitim ve Öğretim yılı bugün başladı. Eğitim alanında özellikle son yıllarda değişiklikler öğrencileri ve velileri etkilerken, Velider (Öğrenci Veli Derneği), Milli Eğitim Bakanı'nın son açıklamaları ile beraber tüm kamuoyuna seslerini duyurmak için basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını dernek adına, Öğrenci Veli Derneği İzmir Şubesi yönetim üyesi Yasemin Özer okudu. Özer, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un geçtiğimiz hafta “Eğitimde bir şey yapmanın ötesinde kıyameti koparmamız lazım” dediği 2023’e doğru Türk Eğitim Sistemi Bulma Konferansı’na davet edilmemelerini kabul edilemez olarak nitelendirdi.

Yıllardır eğitimde yaşanan sorunların bizzat muhatabı olduklarını söyleyen Özer, "Bugün ülkenin her yerinde çocukları istediği okula yerleşemeyen veliler, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri önünde kıyamet koparıyor Sayın bakan duyuyor musunuz?” dedi.

Ekonomik şartların ağırlaştığını belirten Özer, "Ekonomik krizin faturasının her geçen gün ağırlaştığı bir döneme giriyoruz. Servis ücretleri okul ihtiyaçları belimizi bükerken, bir yandan da eğitim sisteminin getirdiği sorunlarla uğraşmak çocuklarımıza bilimsel, laik, nitelikli bir eğitim aldırma mücadelesi yürütmek zorunda kalıyoruz" diye konuştu.

İSTATİSTİKLER İMAM HATİPLEŞTİRME PROJESİNİN İFLASIDIR

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF), “Eğitim Kalitesi 2018” raporuna göre, Türkiye’nin eğitim kalitesinde 137 ülke arasında 99’uncu sırada yer aldığı belirten Yasemin Özer, pek çok kontenjanın boş kaldığı, sınava giren lise öğrencilerinin yarısının yerleşemediği, endüstri meslek liselerinde durumun daha da vahim olduğu ifade etti.

MEB'in kontenjanını dolduramadığı imam hatip liselerine harcadığı bütçenin dengesiz olduğunu söyleyen Özer, şöyle devam etti:

“2017-2018 döneminde Anadolu imam hatip lisesi sayısı bir önceki öğretim yılına göre 253, imam hatip ortaokulu sayısı ise 557 arttı. Eğitim Sen raporlarına göre geçen yıl devlet bir anaokul öğrencisi için bin 673 TL, ilköğretim öğrencisi için 4 bin 326 TL, genel öğretim öğrencisi için 6 bin 153 TL, mesleki ve teknik orta öğretim için 7 bin 504 TL harcama yaparken imam hatip lisesi öğrencisi için 12 bin 707 TL’lik harcama yapmış. LGS İlk yerleştirme sonuçlarına göre bu yıl imam hatipler için ayrılan kontenjanların yüzde 47,69’u boş kaldı. Bu kadar ayrıcalık ve olanak sağlanan imam hatip liselerinden 2018 yılında YKS’ye başvuran 234 bin 657 öğrenciden üniversitelerin dört yıllık bölümlerine yerleşenlerin sayısı 37 binde kaldı."

Eğitim alanına dair sorunların bunlarla sınırlı olmadığını, okul güvenliğinin velilerin en önemli sorunlarından biri olmaya devam ettiğini belirten Özer, şunları söyledi:

"Okulları duvarlarla çeviren, üzerine tel örgüler çeken bununla yetinmeyip okullara polis yerleştirerek güvenlik sorunlarını çözeceğini düşünen anlayış; neden çocuklarımızın okullara severek koşa koşa gideceği okul ortamları oluşturmayı düşünmüyor? Okullar, zorla seçtirilen dersleri, müfredattan neredeyse çıkarılan spor, sanat, müzik derslerini, okullarda çocukların severek yaptığı festival ve sosyal etkinliklerin engellendiğini hatta neredeyse yasaklandığını, bu hali ile okulların çocuklar için bir hapishaneye döndüğünü görmüyor mu? Bu anlayış kendi çıkardığı okul servisleri yönetmeliğindeki güvenlikle ilgili maddelerin uygulanmasının ertelenmesi için yönetmeliği değiştirmekten neden çekinmiyor?”

DEMOKRATİK VE ÖZERK BİR ÜNİVERSİTE HAYALİNİZ VAR MI?

Bakan'ın “artık daha çok bilim konuşulacağına” yönelik açıklamasının arkasında olduklarını, ancak henüz basit soruların dahi cevaplarının alınamadığını söyleyen Velider, bunların bir kaçını şöyle sıraladı:

  • “Öğretmen atamalarında mülakat sınavını kaldıracak mısınız? Hangi kriterlere göre atandığı belli olmayan okul idarecilerini yeniden liyakatlarına göre değerlendirecek misiniz?”
  • “İlköğretim ve orta öğretim müfredatlarında akıl ve bilimi egemen kılacak mısınız? Karma eğitimin evrensel pedagojinin gereği olduğunu düşünüyor musunuz?”
  • “Laik, demokratik, bilimsel eğitim anlayışını bakanlıkta egemen kılacak mısınız?”
  • “Eğitimde sınıfsal, bölgesel ve cinsiyete dayalı her tür eşitsizliği adaletsizliği gidermek için ne yapacaksınız?”
  • “Tarikat ve cemaatlerle yapılmış protokolleri iptal edecek misiniz? Bu yapılara yurt açma izni vermeye devam edecek misiniz?”
  • “Demokratik ve özerk bir üniversite hayaliniz var mı?”

Yeni eğitim öğretim yılında tüm öğrenci ve öğretmenlere başarılar dileğiyle sonlandırılan açıklamada Velider, “Siyasi iktidar artık kendi ideolojik ihtiyaçlarına göre insan yetiştirme dayatmasından vazgeçmeli, vatandaşların ve ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda bir an önce bilimsel, laik, eşit ve nitelikli eğitim taleplerine cevap vermelidir” diyerek tüm velileri birlikte mücadele etmeye çağırdı.(DUVAR)