Erdoğan: İdlib'de silahlardan arındırılmış bölge oluşturulacak

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın Soçi kentinde bir araya geldi. Görüşmede, İdlib'de "silahtan arındırılmış bölge" kurulmasına karar verildiği açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi'de yaptığı yüz yüze görüşme sona erdi. İdlib'i masaya yatıran iki liderin görüşmesi 1 saat 50 dakika sürdü.

PUTİN: ÇOK ÖNEMLİ MUTABAKATLARA ULAŞTIK

Ortak açıklamada ise ilk konuşmayı yapan Rusya Devlet Başkanı Putin, görüşmeyi yapıcı ve kapsayıcı olarak değerlendirdi. İkili ilişkilerinde ele alındığını aktaran Putin, "Bu sene 7 ay içerisinde ticaret hacmimiz yüzde 34 artmıştır ve 15 milyar dolara ulaşmıştır. İkili ticarette milli para birimleri kullanmamız lazım. Önümüzdeki sene Türkiye ve Rusya turizm yılı hazırlıklarını değerlendirdik" dedi.

Suriye'deki gelişmelerin geniş bir şeklide görüşüldüğünü belirten Putin "Çok önemli mutabakatlara ulaştık. Rusya olarak endişelerimiz, İdlib'teki savaşçıların Halep'e ve Rus üslerine saldırma tehlikesi var. 15 Ekim tarihinde silahsızlanma bölgesi, Nusra’daki savaşçılar bu bölgeden çekilecekler. O bölgeden, Sayın Erdoğan’ın teklifiyle ağır silahların çekilmesi kararını aldık. Bütün muhalif gruplar 15-20 kilometre çekilecekler. Kontrolü, Rus ve Türk askerler ortak yapılacak" diye konuştu.

Rusya: İdlib'de yeni askeri operasyon düzenlenmeyecekRusya: İdlib'de yeni askeri operasyon düzenlenmeyecek

ERDOĞAN: SİLAHTAN ARINDIRILMIŞ BÖLGE OLUŞTURULACAK

Tahran'daki zirvede alınan kararları değerlendirdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye olarak hassasiyetlerimizi açıkça ifade etmiştik. Bugün de vardığımız mutabakatı sahada nasıl hayata geçirebileceğimizi müzakere etme imkanını bulduk. İdlib’de karşılıklı endişelerimizi hedef alan çıkış yolu bulunmasında çok önemli mesafe kat ettik. Muhalifler ve rejim kontrolü arasındaki alanlar arasında silahlardan arındırılmış bölge oluşturulmasını kararlaştırdık" dedi.

'MUHALİFLER BULUNDUKLARI ALANDA KALACAK'

"Muhalifler bulundukları alanda kalmaya devam edecekler" diyen Erdoğan, "Buna karşılık, radikal grupların söz konusu alanda faaliyet göstermemelerini sağlayacağız. Rusya, İdlib çatışmasızlık bölgesinde saldırılmayacağını temin için gereken tedbirleri alacaktır. Rusya ve Türkiye, silahsızlandırılmış bölge sınırlarında koordineli devriye faaliyeti gösterecektir. İdlib’de insani kriz yaşanmasının önüne geçtiğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.

'EN BÜYÜK TEHDİT FIRAT'IN DOĞUSUNDAKİ TERÖR YUVALARIDIR'

PYD'nin de görüşmede gündeme geldiğini aktaran Erdoğan, şunları söyledi:

"Suriye sahasındaki teröristlerin varlık gösterdiği alanların İdlib’le sınırlı olmadığına dikkat çektik. Asıl yapı PYD YPG’dir. Suriye’nin geleceğine yönelik en büyük tehdit, Fırat'ın doğusundaki terör yuvalarından kaynaklanmaktadır. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı'yla önemli adımlar attık. Benzer adımların PYD YPG’nin elinde bulunduğu diğer bölgeler için de atılması önem arz ediyor."

Türkiye ve Rusya'nın, Suriye krizinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararına göre çözülmesini istediğini dile getiren Erdoğan, "Bu hedefe yönelik işbirliğimizi sürdüreceğiz. Bu çerçevede Astana garantörlerinin BM Suriye Özel Temsilcisiyle geçen hafta Cenevre’de Anayasa Komitesi’nde yaptıkları toplantının sonuçlarını değerlendirdik. Hedefimiz tabi ki önce bir anayasasının oluşması, ardından orada demokratik bir seçimin gerçekleşmesidir" dedi.

SAVUNMA BAKANLARI ARASINDA MUTABAKAT İMZALANDI

İdlib'teki çatışmasızlık bölgesiyle ilgili olarak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu arasında bir mutabakat imzalandığı açıklandı. (HABER MERKEZİ)