Üçüncü havalimanı işçileri ne istiyor?

Üçüncü havalimanı inşaatında çalışan işçilerin eylemi ikinci gününe girdi. 'Çalışma koşullarının düzeltilmesi' için eylem yapan işçiler dün gece yapılan operasyonla gözaltına alındı. İşçilerin yönetime sunduğu listede 15 madde yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Üçüncü havalimanında işçiler dün sabah saatlerinde çalışma koşullarının değiştirilmesini talep ederek eylem başlattı. Binlerce işçinin katıldığı eylem, iki gün önce yaşanan ve 17 işçinin yaralanmasıyla sonuçlanan servis kazası nedeniyle başladı.

Jandarmanın müdahalesine rağmen eylemin devam etmesi üzerine şirket yetkilileri işçilere görüşme çağrısı yaptı. İşçiler de şirkete 15 maddelik talep listesi iletti. Taleplerin insani olduğunu söyleyen ve karşılanacağını ifade eden şirket yönetimi bunun protokole çevrilmesine ise itiraz ederek görüşmeden çekildi.

Üçüncü havalimanında işçiler gece baskınıyla gözaltına alındıÜçüncü havalimanında işçiler gece baskınıyla gözaltına alındı

İşçilerin eyleminin kitleselleşmesiyle, şirket yetkilileri kolluk kuvvetlerini çağırarak eyleme müdahale edilmesini istedi. Gece saatlerinde polis ve jandarma tarafından eylem yapan işçilere düzenlenen operasyonda çok sayıda işçi gözaltına alındı.

İşçiler yemek, barınma ve ulaşım koşullarının düzeltilmesini talep ediyor. Yemekhanede uzun kuyruklar oluştuğunu, çoğu zaman da aç kaldıklarını belirten işçiler işçilerle ve formenler aynı yemekhanede yemek yemesini talep ediyor. Çoğu kez iş kazalarıyla gündeme gelen havalimanı inşaatında işçiler ayrıca "şimdiye kadar yaşanan iş cinayetlerinin aydınlatılmasını" da talep ediyor. Medyada 400 işçinin hayatını kaybettiğine ilişkin iddialar yer aldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise bu haberler üzerine geçtiğimiz Şubat ayında bir açıklama yaparak hayatını kaybeden işçi sayısının 400 değil 27 olduğunu açıklamıştı. Eyleme katılan işçilerin işten atılmaması da öncelikli taleplerinden.

İşçilerin yönetime ilettiği 15 maddelik talep listesi şu şekilde:

- Eyleme katılan işçiler işten atılmayacak. Habersiz işten atılanların işe iadesi

- Servis sorununun çözülmesi

- Yatakhaneler ve lavabo banyo temizliklerin düzenli yapılması, tahtakurusu sorununun çözülmesi

- Revir personelinin işçilerle ilgilenmesi, gerekli sağlık malzemelerinin temin edilmesi, aşağılayıcı, ukala gibi davranılması

- Maaşların tamamı hesaba yatırılması, elden maaş ödemesi yapılmaması

- Geçmişe dönük ödenmeyen ücretler ödenmesi

- İşçi ve formenler aynı yemekhanede yemek yiyecek

- Sorunlara sebep olan İGA yetkilileri görevden alınsın

- Basın karşısında maddelerin okunması

- İş cinayetlerinin çözülmesi

- 6 aydır maaş alamayan arkadaşlara memlekette ödemelerin yapılması

- Yatak ve yemek bayram ikramiyesi verilmemesi

- Serviste geçen süre mesai olarak verilsin

- Selim Öztürk Azerbaycanlı ekiplerin başındaki kişi mağduriyet yaratmıştır. İşten atılması

- İşçi kıyafetlerinin verilmesi